Ce facem cand copilul greseste?
Ne dorim ce e mai bun pentru copiii nostri, vrem sa-i invatam cele mai pretioase lectii. Atunci cand copiii nostri comit greseli, avem diferite reactii, dar instinctul nostru cert este de a-i proteja. Cu toate acestea, ei invata lectii importante de pe urma erorilor, iar atunci cand reusesc sa le depaseasca, isi cresc sentimentul de autoeficacitate. O parte importanta a inteligentei emotionale este de a sti ce sa faci dupa ce ai facut o greseala. Aici gasesti materiale utile pentru dezvoltarea emotionala a copiilor.
Dezvolta inteligenta emotionala a copilului prin joc!
Iata 5 idei:
Cand copilul greseste, s-ar putea ca primele reactii sa includa remedierea de catre parinte a greselii sau evidentierea lucrurilor eronate pe care le-a facut, sub forma criticii. In momentul in care suntem tot timpul cu ochii pe copil ca nu cumva sa faca vreo greseala si nu exista o toleranta minima atunci trebuie sa ne gandim daca asteptarile noastre ca parinti sunt sau nu in concordanta cu varsta si capacitatile copilului. Acest lucru reprezinta o povara si pentru parinte, deoarece se va simti adesea stresat, iar mesajul care va ajunge la copil este acela ca el nu e suficient de harnic sau destept cum „ar trebui” sa fie dupa standardele impuse. Aceste lucruri dau nastere sentimentului de lipsa de valoare sau a convingerii ca parintii sunt cei ce trebuie sa remedieze greselile.
Invata copilul sa iti inteleaga emotiile si ceea ce simte, printr-un joc educativ, iar acesta va sti sa recunoasca si sa isi gestioneze emotiile: Ursuletul si roata emotiilor, Cutiuta cu emotii jucause
Arata-i iubirea ta, indiferent de greseli sau lipsurile de care da dovada. Acest lucru nu inseamna ca vei fi de acord cu fiecare comportament al copilului, ca nu trebuie corectat, dar gandeste-te ce sta in spatele actiunii micutului: lipsa unor abilitati, dorinta de a evita emotii negative, lipsa tolerantei la frustrare? Ceea ce il ajuta pe copil este atentia acordata nevoilor emotionale, concomitent cu setarea unor norme si reguli.
Dorinta de a fi fara greseala se intoarce impotriva noastra: una dintre cele mai mari probleme pentru copiii perfectionisti se refera la faptul ca frica de a nu reusi ii insoteste constant si ajung de multe ori sa evite implicarea in sarcinile in care nu anticipiaza succesul, impiedicand atingerea potentialul maxim. Invatarea din greseli este o parte a modului in care copiii sunt provocati sa invete sa faca lucrurile diferit.
Explica-i ca nici tu nu esti perfect. Vorbeste cu copiii tai despre situatiile in care ai gresit si cum te-ai simtit (ai incurcat strazile sau ai cumparat ceva de care nu aveai nevoie). In acest mod vor intelege mai bine ca nu e nimic in neregula cu ei, ca nu e totul pierdut si exista intotdeauna o modalitate de solutionare. Greselile ne ajuta sa acceptam slabiciunile noastre si sa valorizam calitatile noastre. Concentreaza-te pe situatii anterioare in care copilul a invatat din erori sau a reusit sa remedieze situatia. Incurajeaza un mod de gandire flexibil.
Explica-i copilului ca erorile ne pot conduc spre reusita, daca ne dam seama ce anume trebuie exersat sau repetat (nu reuseste sa-si lege sireturile sau toarna laptele pe langa pahar). E important cum abordam greseala, ca o ocazie de a declansa rusinea sau o folosim ca oportunitate de invatare? Sa discutam cu copilul: "Cum pot folosi această experiență?"; "Ce voi face diferit data viitoare?".
Analizeaza propria ta reactie. Sa ne gandim putin cum ne comportam noi atunci cand gresim sau cand suntem criticati, cum ne raportam la greselile copilului? Mesajul pe care dorim sa-l transmitem copilului este ca situatiile de nereusita sunt parte a vietii noastre. Putem realiza un exercitiu simplu: ii aratam copilului un creion care are varf, dar nu are radiera si un creion cu varful rupt dar care are radiera. Il vom ruga sa aleaga cel mai bun creion. Raspunsul e simplu nu trebuie sa fim perfecti pentru a face ceva bine si cu daruire. Imperfectiunile noastre sunt cele ce ne transforma in personalitati unice!
Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!