Vreau să-l pot spune pe T!
Ne pregătim să-l spunem pe T:
1. Bomboana Tic-tac: se va dărui copilului o bomboană tic-tac pentru a o mânca. 2. Apa: mişcări de înghiţire a unor cantităţi mici de apă.
3. Tropăitul calului: limba se va lipi cu putere de cerul gurii, iar prin dezlipirea ei bruscă se va produce un pocnet (acesta va reprezenta zgomotul realizat de copitele unui cal).
4. Strănutul: imitarea strănutului prin inspir adânc pe nas şi expir puternic al aerului pe gură.
Fă ca şi mine: Demonstraţia emiterii în faţa oglinzii - limba este lipită de cerul gurii în spatele dinţilor superiori, aerul este expirat cu putere pe gură, buzele iau forma sunetului care urmează, corzile vocale nu vibrează.
Jocuri pentru pronunţia sunetului T
1. Trompeta - se va cere copilului să-şi imagineze că face parte dintr-o fanfară militară, să meargă în pas de defilare şi să imite acţiunea de a cânta la trompetă: „ta-ta-ta!”.
Logopedie prin jocuri si exercitii - o carte care va pune la dispozitie o multime de jocuri si activitati pentru corectarea pronuntiei.
2. Ceasul - braţele întinse pe lângă corp vor realiza mişcări succesive faţă-spate, timp în care copilul va cânta cunoscutul cântecel: „Tic-tac, tic-tac! Bate ceasul neîncetat.”
3. Claxonul - cu podul palmei copilul va apăsa pe masă (claxon) concomitent cu pronunţia: „tiiit-tit!”.
Logoped Laura Hărdălău
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!