Ce pot face pentru a crește încrederea în Sine a copilului meu?

Ce pot face pentru a crește încrederea în Sine a copilului meu?

Astăzi vreau să-ți vorbesc despre ce poți face pentru a crește încrederea în Sine a copilului Tău!

Copilul care nu are încredere în sine va ezita să încerce să facă lucruri noi/diferite/speciale pentru că simte frică și nu își cunoaște propriile puteri. Pe termen scurt lipsa de încredere în Sine îl poate pune pe copil în dificultate în situații dificile sau cotidiene, însă pe termen lung lipsa de încredere în sine, s-ar putea transforma într-o piedică în calea unei cariere de succes și a relațiilor armonioase.

În spatele lipsei de încredere în sine sunt frica și descurajarea. De aceea cunoașterea de sine, cunoașterea emoțiilor, dar și suportul oferit copilului în fața situațiilor provocatoare sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă și o încredere în sine solidă.

Sunt WOW

Din experiența mea de psiholog și psihoterapeut în cabinetul de psihologie, am să-ți dezvălui câteva idei care să te ajute să contribui semnificativ la încrederea de sine a copilului tău.

1. Apreciază încercarea și efortul indiferent de rezultat și ajută-l să vadă procesul și progresul. Perseverența este unul dintre secrete în orice realizare măreață.

2. Încurajează antrenamentul și practica fără a pune presiune pe el. Amintește-i de fiecare dată când are un succes că acela este rezultatul antrenamentului și a practicii de până atunci.

3. Lasă-ți copilul să-și rezolve singur problemele și oferă-i responsabilități specifice vârstei. Să-și strângă jucăriile, să-și pregătească ghiozdanul pentru a doua zi sunt doar două activități simple care pot face o diferență pe termen lung.

4. Oferă-i oportunități de provocare și nu-l supraproteja. În felul acesta trăiește emoțiile începutului, dar are și ocazia de a căuta soluții, ceea ce duce la încredere în sine.

5. Acceptă că poate greși. A greși este omenește, folosește-te de greșelile lui și întreabă-l ce a învățat din situația respectivă. Ce decide să facă diferit? De câte ori ia o notă mică sau un calificativ insuficient/suficient/bine ajută-l să vadă ce a făcut bine și ce mai are de exersat. Lasă-l  să vadă că și tu greșești.

6. Oferă-i dragostea ta necondiționată. Fie că pierde sau câștigă, fie că simți furie sau supărare pentru ceea ce (nu) a făcut, lasă-l să știe că îl iubești necondiționat. Este esențial să știe că iubirea nu dispare atunci când apare furia sau supărarea. Emoțiile vin și pleacă, dar iubirea este mereu acolo.

Încrederea în sine este unul dintre cele mai prețioase cadouri pe care un părinte le poate oferi copilului său.

Încrederea în sine se obține prin cuvinte simple și sincere, iar jocul ajută la conectarea emoțională și la creșterea încredererii în sine.

În cabinet folosesc jocul ”Sunt WoW!” care este realizat de un specialist român, Hermina Popa. Jocul îi ajută pe copii să se aprecieze, să-și accepte propria persoană. Acesta cuprinde 45 de cartonașe dintre care 15 sunt cu provocări, iar celelalte 30 cu afirmații despre Sine și viață. Provocările pun jucătorul față în față cu greșeala, dar sunt și o sursă de amuzament, conștientizare și învățare. Afirmațiile ”Sunt WOW!” îl ajută pe copil să-și vadă potențialul și să conștientizeze că fiecare este unic și special, că are ceva pentru care poate mulțumi, că are voie să simtă orice emoție, că este minunat că se poate juca și că poate învăța din greșeli.

Variantele de joc propuse, care se găsesc în cutie fac aplicarea mult mai simplă, iar practica mult mai distractivă. De exemplu jocul meu preferat este: ”gâdilici” pentru că implică atât mișcarea, râsul cât și afirmațiile despre sine, lume și viață. Toți participanții au câteva minute la dispoziție pentru a privi cu atenție cartonașele ”Sunt WOW!”, apoi un jucător ales de comun acord are sarcina de a-i prinde pe ceilalți jucători. Cel prins are la dispoziție câteva secunde pentru a spune o afirmație pe care și-o amintește. Dacă nu își amintește nici măcar o afirmație, primește ”gâdilici”, adică este gâdilat.

Provocările sunt create atât pentru copii mici (de la 4 ani în sus), dar și pentru școlarii care știu să scrie, acestea fiind ușor de diferențiat, având o altă culoare decât celelalte provocări. Ideile de întrebări din mini broșură oferă un reper pentru inițierea unor discuții despre sine, încredere și emoții. Jocul este ideal atât pentru crearea/menținerea unor relații armonioase între părinți și copii, dar poate fi folosit și de către specialiști în activitățile cu copii sau cu copii și familiile acestora. La finalul jocului am observat că există cel puțin un jucător care spune: ”Sunt WOW!”, iar cu toții pleacă din cabinet cu zâmbetul pe buze, mai detensionați și mai încrezători.

Elena Gheoculescu (Iamandi)
Psiholog Clinician si
Psihoterapeut Integrativ

Telefon: 0726 944 677