Ce fac cand copilul meu e lovit?

Ce fac cand copilul meu e lovit?

Ne preocupam de cum sa gestionam momentele in care copilul nostru loveste sau impinge alti copii. Ce se intampla cu situatiile in care copilul meu este cel lovit? Aceste momente pot declansa emotii puternice in interiorul nostru, mai ales ca ne dorim sa-i protejam pe copiii nostri de astfel de experiente.

Care sunt emotiile copilului meu? – calendar (365 de sugestii + 365 de aplicatii practice)

Poate chiar ne aducem aminte cum era cand si noi am ajuns tinta agresiunilor verbale sau fizice ale colegilor. Daca te lasi ghidat de emotiile intense pe care le simti, scad sansele sa poti avea o reactie calma, sa-l aperi pe copilul tau, oferindu-i instrumentele necesare pentru a face fata diferitelor situatii.

Ce putem sa facem atunci cand ne intalnim cu tristetea, furia sau bucuria? Cutiuta cu emotii jucause este un instrument ce-l ajuta pe copilul sa reflecteze asupra experientei sale si ce declanseaza sentimentele sale.

1. Un copil ajunge sa ii loveasca pe ceilalti, atunci cand este frustrat si vede agresivitatea ca singura modalitate de a rezolva o problema. Daca asistam la jocul copiilor si observam ca interactiunea incepe sa se tensioneze, e important sa ne implicam pentru a-i ghida pe copii spre alegerea unor solutii optime: sa se joace pe rand sau sa realizeze schimul obiectelor dorite.

2. In cazul in care copilul nostru este lovit, trebuie sa intervenim ca o „bariera” de protectie. Ofera-i copilului tau siguranta, asigura-l de toata increderea si suportul tau. Daca incepe sa planga, ia-l in brate si permite-i sa-si exteriorizeze trairile. Lasa-l sa planga pana simte ca incepe sa se linisteasca. Micutul va simti ca esti aliatul lui si acesta va fi punctul in care increderea lui se va intari. Invata-l sa foloseasca limbajul emotiilor.

Conni se cearta cu Iulia – poveste terapeutica

Vorbeste cu copilul despre emotiile pe care le avem. Explica-i ca toate emotiile sunt parte a vietii noastre.

3. Explica-i copilul cum sa reactioneze in astfel de situatii. Ajuta-l sa gaseasca un raspuns asertiv prin care sa se apere. Ii poti spune copilului care te-a impins: „Nu ma lovi!”, „Acum e randul meu sa alunec pe tobogan, apoi urmezi tu!”, „Nu-mi place cand cineva striga la mine, spune-mi ce doresti pe un ton potrivit”. In acest mod, il ajuti pe copil sa realizeze ca si el are resursele necesare pentru a face fata acestor situatii si ca poate solicita oricand interventia adultului. Copilul tau are nevoie sa stie ca vei lua masurile necesare pentru a-l ajuta.

Emotii – 90 de poezii cu emotii explicate

4. Daca agresivitatea copilului continua, e necesar sa intervii ferm, protejandu-l pe micutul tau atat fizic cat si emotional. Adreseaza-te copilului care a lovit pe un ton calm: „Regula de joc e sa nu ne lovim, indiferent de situatie. Daca lovesti, il ranesti pe cel de langa tine. Ai vazut ce trist e copilul meu? Poti sa spui daca ai nevoie de ajutorul mamei tale sau al meu, dar nu lovim!”. Gandeste-te ca reactia ta este un model pentru copilul tau pentru rezolvarea conflictelor, pentru sustinerea nevoilor sale, pentru exprimarea trairilor intense, etc. Cu cat vei fi mai empatic (nu e o sarcina usoara), cu atat mai mult vei reusi sa dezvolti abilitatile copilului tau.

5. Raspunsurile furioase provoaca si mai multa furie din partea copiilor. Aminteste-ti ca este vorba de un copil care este coplesit de situatie si de trairile intense. Acest lucru te va ajuta sa iei cele mai bune decizii, fara a fi de acord cu manifestarile agresive.

6. Sunt situatii in care trebuie sa abordezi parintele copilului agresiv. Vei da de mai multe categorii: cei care raman indiferenti, cei care care considera ca nu e nimic gresit si cei care sunt receptivi. Scopul nu este sa iscam o cearta si sa-l atacam pe celalat parinte ca nu stie sa-si educe copilul. Un astfel de dialog nu este in favoarea nici unuia dintre copii. Noi dorim sa obtinem implicarea activa a celuilalt parinte: ” Se pare ca e dificil pentru copilul tau sa-si astepte randul, dar nu e in regula sa loveasca.” In acest moment , cei mai multi adulti vor lua copilul deoparte si vor discuta cu el. Copilul va invata de la tine un mod eficient de a raspunde dificultatilor ce apar in relatiile interpersonale: gasirea unor modalitati de a afirma propriile nevoi, manifestand in acelasi timp respect pentru cealalta persoana. Modelarea este intotdeauna cea mai puternică lectie.

7. Nu e indicat pentru copii, sau pentru noi, sa tragem concluzia ca altii sunt rai si traim intr-o lume periculoasa. Explica-i copilului tau, de ce apar aceste comportamente nepotrivite: lovit, impins, tipat, etc. Incearca sa ii cunosti trairile si emotiile care il incearca in acele momente: simte suparare, frica sau furie pentru ce s-a intamplat.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut