30 de jocuri distractive pentru evaluarea si dezvoltarea auzului fonematic

30 de jocuri distractive pentru evaluarea si dezvoltarea auzului fonematic

Adesea, copiii tind sa pronunte la fel cuvintele paronime, cuvintele la care difera un sunet si au inteles total diferit, din cauza faptului ca nu reusesc sa faca distinctia dintre sunete din punct de vedere fonematic. Ei le aud la fel, deci le pronunta la fel: lac-rac, papa-baba, sar-zar, ros-roz etc.

Cum putem ajuta copilul sa-si dezvolte auzul fonematic? 

Cum putem invata copilul sa pronunte corect cuvintele?

Iata aici o serie de 30 de jocuri si exercitii logopedice distractive, usor de aplicat atat de catre logopezi cat si de catre parinti si bunici: Evaluarea auzului fonematic.

Ce contine acest material?

– un album logopedic pentru evaluarea auzului fonematic in cazul a 10 sunete perechi in pozitie initiala, mediana si finala (P-B, T-D, T-C, L-R, S-T, S-Z, S-Ţ, S-Ş, Ţ-CE, C-G)
– 30 de jocuri logopedice pentru diferentierea fonematica
– liste de cuvinte paronime

Materialul are forma de calendar de birou pentru a fi atractiv in lucrul cu copiii, pagini cartonate si imagini colorate.

Exemple de jocuri logopedice pentru sunetele L-R si S-T

Pentru depistarea eventualelor dificultati de identificare a sunetelor, i se va cere copilului sa raspunda la intrebarile propuse pentru fiecare imagine.

Intrebarile sunt orientative, logopedul sau parintele urmand sa le adapteze in functie de copilul caruia ii face evaluarea.

Jocurile pentru dezvoltarea auzului fonematic sunt dinamice, invitand copilul si logopedul/parintele la miscare si buna-dispozitie.

La ce il ajuta aceste jocuri pe copilul meu?

-sa-si corecteze pronuntia
-sa-si dezvolte auzul fonematic
-sa-si imbunatateasca atentia si concentrarea

Exemplu de joc pentru diferentierea sunetelor S-Z

Joc logopedic 16:

Pe oglinda se vor desena cu carioca doua flori mari fara tulpina, iar in mijlocul lor se vor scrie literele de tipar S si Z. Pe palma copilului se va desena o albina.

I se va cere copilului sa puna palma/albina pe floarea cu sunetul pe care-l va auzi. I se vor spune pe rand copilului sunetele S si Z, iar apoi se vor introduce aceste sunete in silabe, cuvinte simple si cuvinte complexe.

Lista cuvinte paronime:

ser-zer,
sac-zac,
seu-zeu,
sare-zare,
slot-zlot,
spor-zbor,
sale-zale,
sărit-zărit,
seamă-zeamă,
sorele-zorele.

Exemplu de joc pentru diferentierea T-D

Joc logopedic 4:

Se vor umfla doua baloane, pe care se vor scrie cu carioca literele T si D. Copilul va arunca in sus balonul pe care scrie litera pe care a auzit-o in cadrul cuvantuui spus de catre logoped/parinte.

Lista cuvinte paronime:

tur-dur
toi-doi
top-dop
tare-dare
tac-dac
tai-dai
tună-dună
tacă-dacă
trepte-drepte
tusă-dusă
tuci-duci
tuș-duș
tata-data

Petra Boanta