5 sugestii pentru un timp de calitate alaturi de copil

5 sugestii pentru un timp de calitate alaturi de copil

Fiecare copil isi doreste sa aiba parte de cat mai mult timp impreuna cu parintii sai, in special atunci cand parintii par sa nu mai aiba timp suficient pentru ei. Dar cel mai mult isi doresc sa petreaca timp de calitate. Ce inseamna aceasta? Compara o situatie in care esti langa copilul tau, dar el se joaca pe tableta si tu te uiti la televizor, cu o alta situatie in care va jucati cu plastilina, de exemplu, implicandu-va amandoi in activitate.

50 de jocuri care ii ajuta pe copii sa nu se plictiseasca in timpul calatoriilor si sa isi dezvolte rabdarea.

Diferenta sta in nivelul de implicare si de atentie centrata pe copil. Cu alte cuvinte, timpul de calitate este acel timp in care copilul simte ca iti pasa, primeste afectiune, iar atentia ta este centrata pe el.

Cum poti crea timp de calitate din putinele minute sau ore, pe care le ai alaturi de copiii tai? Noi iti oferim cateva sugestii care sa te ajute sa te organizezi mai bine:

Invitatie la joc: pentru parinti dedicati, copii fericiti si profesori implicati

 

1. Profita de drumul spre/dinspre gradinita/scoala

Probabil multi parinti sunt atat de ocupati incat nu reusesc sa fie alaturi de copii decat dimineata la trezire, seara inainte de culcare si pe traseul “acasa-scoala/gradinita”. Dar aceasta nu inseamna ca nu puteti face din minutele petrecute pe drum unele speciale. Daca este posibil, incercati sa renuntati la masina si sa mergeti pe jos. Plimbarea va face bine si puteti profita pentru a discuta cu copilul, ascultandu-l cu atentie, sau inventa jocuri in timp ce umblati (jocuri pentru dezvoltarea vorbirii, jocuri de atentie, de miscare – de ex: sariti intr-un picior de 7 ori, pe urma sariti ca o broscuta de 5 ori).

2. Joaca-te jocul lui preferat

Creeaza o rutina in care aloci un anumit timp pentru a va juca impreuna ceea ce ii place mai mult copilului, chiar daca nu e neaparat si activitatea ta favorita. Atentie la jocurile video, nu il lasa sa devina dependent de astfel de activitati (limiteaza timpul de joaca pe dispozitivul de pe care va jucati).

3. Fii prezent si atunci cand nu esti cu el

Cum poti face aceasta? Ei bine, trebuie sa fii foarte creativ/a. Lasa-i biletele in ghiozdanel cu diferite mesaje dragute sau inregistrari video pe telefonul sau (daca are unul), care sa il binedispuna in pauzele de la scoala. Daca e la gradinita, poti incerca sa ii desenezi ceva care sa ii aminteasca de tine.

4. Implica-l in sarcinile casnice

Copiii adora sa fie tratati ca si niste adulti, atunci ei simt ca li se acorda importanta si incredere. Tinand cont de varsta copilului si de dificultatea sarcinilor, va puteti organiza astfel incat sa desfasurati impreuna diferite activitati: roaga-l sa te ajute sa pui rufele la uscat, sa faceti ordine in casa, sa aranjati hainele in vestiar, sa goliti masina de spalat vasele (cu exceptia obiectelor ascutite), sa preparati o prajitura ocazional sau sa pregatiti o cina usoara sau sa te ajute cand e ceva de reparat, etc.

5. Faceti iesiri in natura

Iesirile in natura reprezinta cel mai bun mod de a va relaxa si a va conecta cu copilul. Activitatile in aer liber au o importanta majora in dezvoltarea copiilor. Fii alaturi de ei atunci cand descopera lumea cu ochi de copil, ajuta-i sa inteleaga fenomenele naturale si mediul inconjurator, jucati-va pe iarba, catarati-va in copaci, culegeti flori, bucurati-va pur si simplu de libertate.

70 de activitati pe anotimpuri, dupa metoda pedagogica Montessori

activitati-pe-anotimpuri-1

In cazul in care ai mai multi copii, incearca sa organizezi timpul astfel incat sa petreci momente cu fiecare dintre ei, in mod individual, oferindu-i sansa fiecaruia sa simta ca e la fel de important si iubit ca ceilalti frati.

Fiti prezenti in viata copiilor vostri, gasiti mijloace prin care sa va strecurati in activitatile lor, fara sa deveniti posesivi insa, vorbiti cu ei, ascultati-i cu atentie, jucati-va, creati impreuna, gatiti impreuna, iesiti cat mai des si gasiti o activitate care sa devina preferata voastra. Fiti acolo 100%, profitati la maxim de perioada copilariei, deoarece timpul zboara (mai repede ca o pasare), iar, in final, momentele calitative sunt ceea ce ne ramane in amintire.

Anamaria Potra