6 trucuri prin care ii facem sa citeasca

Stii care sunt beneficiile cititului? 

Un copil care citeste:

– isi dezvolta imaginatia;

– isi dezvolta vocabularul;

– isi largeste orizontul cunoasterii;

– isi imbunatateste puterea de concentrare si atentie;

– isi dezvolta competentele sociale si emotionale;

– isi dezvolta abilitatile de ascultare;

– este mai creativ;

– si este mai fericit.

Cum il pot face pe copilul meu dornic sa citeasca?

De la implinirea varstei de 2 anisori vocabularul copilului tau se imbogateste in mod spectaculos si nu va mai trece mult timp pana cand vei putea purta conversatii in toata regula cu acesta.  De aceea este foarte imporant sa ii ajutam sa iubeasca cititul.

”Cititul va deveni o componenta din ce in ce mai importanta a vietii copilului tau, pe masura ce va incepe sa inteleaga mai bine povestile pe care i le spui; in plus, capacitatea lui de concentrare il va ajuta sa fie atent pe perioade mai indelungate de timp.” 

Cititul este o problema?

Stim cat de benefic este cititul si ce rol important joaca in viata copilul nostru. Dar cum il facem sa isi doreasca sa citeasca?

Pentru ca acest lucru sa functioneze, va trebui sa te organizezi, sa faci planuri, sa-ti folosesti din plin imaginatia si sa depui mult efort.  Iata cateva trucuri utile si practice: 

 

1. Incepe sa ii citesti de cand este foarte mic

„Citindu-i, folosesti cea mai buna metoda de a-i imbogatii vocabularul. Citeste-i povestile preferate, pentru a-i fixa in memorie cuvintele. Exista o multime de carti care contin versuri pentru copii; acestea sunt extraordinare deoarece introduc copiii  in lumea sunetelor si a poezioarelor simple.”

*Spre exemplul, ai putea folosi: 

„Un  tata pe care il cunosc obisnuia sa-i citeasca fiicei lui, cand aceasta avea cam trei anisori, dintr-o carte ilustrata cu Mama Gasca. La 4 ani fetita stia cartea atat de bine incat, de indata ce tatal intorcea pagina, putea sa recite toate versurile de acolo aproape cuvant cu cuvant.” –  acest lucru i-a fost de mare ajutor cand a inceput sa citeasca singura.  – John Holt 

2. Rutina de la culcare

„Cititul poveștilor la culcare il ajuta pe copil sa se relaxexe. Asigura-te ca povestile sunt scurte si coboara tonul vocii, astfel incat sa-i induci calmul.” 

* Respecta acelasi program inainte de culcare și copilul tau va avea un somn fara probleme. Acestia sunt relaxati atunci cand stiu ce va urma.

 3. Cititi impreuna

Ajuta-l sa priveasca cititul ca pe un lucru frumos, voluntar, nu ca pe o alta sarcina/cerinta. Citind impreuna ajutati la diminuarea imperativului „Trebuie sa citesti!”; cu grija il poti tranforma in: „Ai vrea sa citim ceva impreuna?” sau „Imi doresc tare mult sa citesc impreuna cu tine! Ce spui ma ajuti?”

* Va puteti juca cu textul, citindu-va unul altuia. Stabiliti fiecare ce parte sa citeasca si dati-i drumul! Alegeti povestea preferata sau una amuzanta, cu personaje si interpretati fiecare un rol.

4. Arata-ti entuziasmul atunci cand citeste

Reactia ta este foarte importanta, intrucat il poate incuraja mai mult in acest proces. De aceea, incearca sa arati entuziasm atunci cand citeste, ai rabdare cu greselile pe care le face si ajuta-l sa le corecteze. 

* Folositi diferite voci pentru  fiecare personaj in parte, pentru a face povestile mai captivante sau mai amuzante si nu uita de zambetul care este chiar sub nasul tau!

„Pentru a-i trezi interesul, arata-i si exprima-ti entuziasmul; daca si tie iti place povestea, el se va molipsi din bucuria ta.” 

5. PROGRESIV – imagini si cuvinte 

O imagine face cat o mie de cuvinte! Cand abia invata sa citeasca, alege carti care contin imagini clare, ilustratii care sa reflecte realitatea;  pe care copilul tau sa le identifice usor si in viata reala. Pune-i intrebari in legatura cu povestea si cu imaginile, dupa ce ati parcurs impreuna textul. Treptat poti creste gadul de dificultate – mai mult text si imagini mai putine. 

De ce progresiv? – deoarece capacitatea acestuia de concentare este mai mica si variaza extrem de mult, dar imaginile sigur ii vor capta atentia.

Ajuta-l sa scrie si sa citeasca! Ghidurile Usborne pentru parinti

 

6. Puterea exemplului

Daca mereu iti petreci timpul pe telefon, pe tableta sau la televizor, cu siguranata iti va imita comportamentul. Daca vrei ca el sa citeasca este important sa o faci si tu! Fii un bun exemplu pentru copilul tau!

* Daca te ajuta mai mult, poti crea anumite momente, ziua sau seara, de 10-30 de min in care toata lumea isi pune timp deoparte pentru citit.

„Daca lectura ne impinge sa privim atent o roza si sa-i sorbim parfumul, si-a implinit telul.” – Marcel Proust

Impulsioneaza dezvoltarea emotionala, intelectuala, fizica si sociala a copilului tau!

Da-i aripi ca sa zboare! Da-i aripi ca sa CITEASCA!

Cu drag,

Estera Ghiata

 

Bibliografie: 

„Copilul inteligent. 100 de jocuri creative pentru copii intre 2 si 5 ani” – Julian Chiâomet si Dr. Caroline Fertleman