10 jocuri Montessori pentru copii intre 3 si 7 ani
Cred ca ti s-a intamplat si tie de multe ori sa ramai in pana de idei in momentele de joaca alaturi de copilul tau. Fie nu gasesti nimic care sa il stimuleze, fie, pur si simplu, copilul pare plictisit si dornic sa incerce ceva nou. Tocmai de aceea iti propun 10 idei creative din pedagogia Montessori, pentru a face ca joaca sa devina o adevarata curiozitate pentru cel mic. Jocurile se adreseaza copiilor cu varste intre 3 si 7 ani.
Gasesti aici colectia noastra de jocuri si carti Montessori
1. Sacul cu “cadouri” Intr-un sac de plastic, pune mai multe obiecte pe care copilul le cunoaste. Acestea pot fi jucarii, hartie, perne, hainute etc. Roaga-l sa ia cate un obiect pe rand, cu ochii inchisi, si sa il numeasca.
2. Ploaia de confetti Strange mai multe ziare sau reviste si lasa-l sa rupa paginile in bucati, astfel incat sa inteleaga cum anumite miscari creeaza anumite efecte. Dupa ce a terminat de “tocat” hartia, strangeti-le laolalta si aruncati-le in aer. Veti avea parte de o ploaie de hartii!
Invat sa povestesc – 90 de jetoane. Caseta Montessori
3. Testarea materialelor Aduna mai multe materiale sau resturi de materiale, precum bumbac, lana, matase, in si altele. Roaga-l sa pipaie fiecare material in parte si sa descrie ce simte la atingere: daca e aspru, moale, fin etc. Va trebui sa selecteze fiecare bucata dupa anumite criterii pe care si le va construi singur. Roaga-l sa iti explice de ce a facut selectia in acel mod.
4. Cerculetul colorat Dintr-o bucata de carton, confectionati un cerc pe care il impartiti in 8 parti egale. Lasa-l pe micut sa coloreze fiecare sectiune a cercului in culorile lui preferate. Mai aveti nevoie de 8 carlige de rufe colorate (trebuie sa fie aceleasi culori care apar pe cerc) sau le puteti picta chiar voi - e mai distractiv si antrenant. Acum, pune-l sa prinda fiecare carlig in parte pe sectiunea de cerc corespunzatoare culorii carligului. Astfel isi antreneaza abilitatea de a asocia culori.
365 de activitati Montessori ( cate o activitate pentru fiecare zi a anului)
5. Pescuitul mingilor Intr-un castron cu apa, pune niste mingi de ping-pong sau alte obiecte plutitoare. Cu ajutorul unei linguri, roaga-l pe copil sa “pescuiasca” mingile si sa le aseze intr-un alt vas, numarandu-le.
6. Xilofonul colorat Puteti crea putina muzica cu ajutorul unor pahare, in care turnati cantitati de lichid diferite. Asaza paharele in sir si toarna apa gradual: in primul pahar o cantitate mica, in al doilea un pic mai multa si asa mai departe. Poti folosi coloranti alimentari pentru a colora diferit apa din fiecare pahar. Dupa ce ai creat micul xilofon, lasa-l pe copil sa se joace cu paharele, atingandu-le cu o lingurita. Veti observa ca fiecare pahar produce un sunet diferit.
7. Desene in faina Pe o suprafata neteda, presara putina faina in mod uniform. Cel mic va fi incantat sa isi incerce maiestria desenand cu degetul aratator diverse forme. Acest joc poate fi jucat inainte de a desfasura activitati de gatit, familiarizandu-l astfel cu diferite produse pentru gatit.
8. Buretele istet O metoda simpla de a dezvolta abilitati motrice este sa il pui sa stoarca apa dintr-un burete de bucatarie. Ai nevoie de doua vase, unul cu apa, celalalt gol. Va trebui sa imbibe buretele in vasul cu apa si sa “transporte” lichidul in celalalt vas. Jocul se termina cand vasul este complet golit.
9. Mix de capace Strange mai multe capace de borcane, sticle, de diferite culori si dimensiuni. Copilul va trebui sa selecteze dupa tip, dimensiuni si culoare fiecare capac in parte. Pe urma, va trebui sa gaseasca pentru fiecare recipient capacul potrivit.
10. Golirea masinii de spalat Daca joaca ti-a rapit suficient timp incat sa uiti de treburile casnice, o idee buna e sa il rogi pe copilul tau sa te ajute in realizarea acestora, cum ar fi sa goliti impreuna hainele din masina de spalat. In acest mod, il responsabilizezi sa participe la activitati casnice inca de mic. Totodata, ii oferi ocazia sa invete denumirea hainelor si a culorilor. Poti incerca unul sau mai multe jocuri, in functie de preferintele copilului tau. Cu siguranta veti descoperi jocul preferat impreuna! De asemenea, poti imbogati jocurile cu propriile idei.
Cu cat e mai creativ, cu atat jocul devine mai interesant. Asa ca… dati frau liber imaginatiei si bucurati-va din plin!
Anamaria Potra
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!