12 lucruri simple pe care parintii le pot face pentru a creste un copil fericit

12 lucruri simple pe care parintii le pot face pentru a creste un copil fericit

Apr 04, 2016Harry

12 lucruri simple pe care parintii le pot face pentru a creste un copil fericit

Cel mai mult ne dorim pentru copiii nostri sa fie fericiti. Dar oare ce ar trebui sa facem? Avem nevoie de rabdare, perseverenta si incredere, ca incercarile noastre ne vor conduce spre a-i invata pe copii fericirea. Iata cateva sfaturi care pot fi usor incluse in rutina noastra zilnica: Incepe ziua cu momente de apropiere fata de copilul tau - ofera-i gesturi de tandrete, ia-l in brate dupa ce se trezeste, alinta-l si bucurati-va unul de celalalt.

 

Impreuna - zece episoade simpatice cu solutii de dialog si joaca la tot atatea situatii problematice care apar in viata celor mici.

 

Invata-l limbajul emotiilor - copilul poate invata cum sa gaseasca modalitati optime de a-si exprima emotiile si dorintele, in functie de situatie si de ceilalti. Reglarea emotionala reprezinta cea mai dificila dar si cea mai valoroasa componenta a dezvoltarii emotionale. Ea se produce in urma unor interactiuni calde cu persoanele de referinta pentru copii.

cutiuta-cu-emotii3-300x255

Asculta-l in asa fel incat sa-ti vorbeasca - uneori cand copilul ne impartaseste din situatiile prin care a trecut, avem tendinta de a-l sfatui, de a-i oferi diferite variante de rezolvare. Daca dorim sa-i dezvoltam abilitatile de analiza si rezolvare a problemelor, e indicat sa nu formulam noi solutiile de rezolvare. Putem adresa urmatoarea intrebare copilului: „Ce crezi ca ai putea face in acest sens?" sau "Cum te-a facut sa te simti?" In acest mod, copilul va vedea si simti ca este ascultat cu adevarat si vom incuraja o comunicare activa.

Accepta-i fiecare traire a copilului - acest lucru reprezinta baza dezvoltarii inteligentei emotionale, el va simti ca parintii il iubesc si il accepta indiferent de natura emotiilor, se va simti in siguranta. Validarea emotiilor il va ajuta sa simta empatia si sa o practice in relatiile interpersonale.

Emotiile si familia mea - un joc pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii!

Permite-i copilului sa greseasca - copiii fericiti stiu ca se pot descurca in multe situatii diferite. Ei invata acest principiu, dupa confruntarea cu situatii in care au gresit si in care noi parintii am reusit sa transformam erorile in oportunitati valoroase de invatare. Acest lucru ii va ajuta pe copiii nostri sa devina adulti care stiu sa gaseasca solutii si dupa o decizie gresita si nu vor renunta la primul obstacol. Sa discutam cu copilul: "Cum pot folosi această experiență?"; "Ce voi face diferit data viitoare?".

Sprijina-l in dezvoltarea autonomiei - ofera-i cat mai multe activitati pe care le poate finaliza cu propriile competente, in acest mod se dezvolta si sentimentul autoeficacitatii copilului. Independenta nu este ceva ce copiii tai pot castiga pe cont propriu. Ei nu au experienta sau aptitudinile necesare pentru a-si dezvolta autonomia. Mai degraba, este un dar pe care sa-l oferim copiilor, iar ei sa beneficiaze toata viata de el.

Apreciaza-l pentru efort si nu pentru rezultat - in acest mod copilul va vedea ce anume a realizat eficient si ca am remarcat creativitatea lui, munca si persistenta de care a dat dovada, mai mult decât realizarea în sine.

Jucati-va impreuna - jocul il ajuta pe copil sa invete, sa se relaxeze, sa se conecteze cu tine si sa prelucreze schimbarile sau experientele dificile. Prin joc vei putea descoperi activitatile preferate ale micutului tau, interesale sale, culoarea preferata, ce-l intristeaza, ce anume il inveseleste.

bunele maniere pentru copii

Modeleaza-i vocea interioara - asculta cand isi spune lucruri negative si adopta o abordare in trei pasi: afla ce e in neregula, exprima-ti sustinerea si ajuta-l sa reformuleze intr-o varianta adaptativa si motivanta, dar care reflecta realitatea „Mai sunt multe ocazii pentru a exersa”.

Ofera-i libertate si incredere pentru cunoasterea si explorarea mediului inconjurator - incurajeaza-l sa puna intrebari, realizati impreuna mici experimente si invatati ceva nou in fiecare zi.

Invata-l sa fie recunoscator - cel mai simplu mod de a-l invata pe copil recunostinta este sa o practici tu-daca micutul tau te va vedea ca apreciezi oamenii si momentele pozitive din viata ta, va fi motivat sa faca la fel. Poti sa initiezi un ritual de familie in timpul caruia fiecare membru impartaseste un moment frumos pe care l-a trait in ziua respectiva.

Formuleaza reguli si limite - acestea ofera copilului siguranta si predictibilitate, exprima expectantele pe care le avem cu privire la anumite comportamente specifice ale micutului, il invata comportamente adecvate si faciliteaza adaptarea la regulile de la gradinita sau scoala.

Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare