Cum intelegem comportamentul copilului?

Cum intelegem comportamentul copilului?

Mar 25, 2016Harry

Cum intelegem comportamentul copilului?

Sunt multe activitati ale copiilor care ne bucura, ne amuza, ne apropie. Totusi sunt lucruri benefice pe care copiii le realizeaza, dar sunt mai greu de tolerat de catre parinti. Daca reusim sa vedem ce se afla in spatele acestor comportamente, vom reusi sa le valorizam pentru dezvoltarea copilului.

Creierul copilului pe intelesul parintilor

Iata trei exemple:

Copilul isi pune mana in mancare

Aceasta activitate reprezinta una dintre putinele posibilitati in cadrul careia copilul poate utiliza deodata cele patru simturi: vizual, tactil, olfactiv, gustativ. La aceasta varsta, copiii asimileaza cele mai multe informatii prin intermediul simturilor. Sunt importante activitatile ce servesc aceasta nevoie de dezvoltare. Beneficiul se refera la faptul ca micutul dezvolta sentimente pozitive legate de diferitele feluri de mancare si alimentatie. Copiii mici invata cel mai bine prin manipularea concreta a diferitelor obiecte. Acesta e modul prin care, creierul aflat in curs de dezvoltare colecteaza informatiile necesare, pentru a da sens lumii. Din acest motiv, joaca mainilor cu mancarea stimuleaza dezvoltarea. E important insa, sa nu ajungem la risipa.

112 povesti terapeutice pentru imbunatatirea comportamentului la copii – Marea carte a copiilor mofturosi

Copilul spune NU

Aceasta reactie a copilului poate fi frustranta pentru parinti. Sa fii capabil sa spui "nu" pune o mare putere in mainile copiilor. Asa ca intr-adevar, un copil care spune " nu", este mai putin legat de refuzul de a face ceva si mai mult despre exercitarea controlului asupra unei situatii care in trecut nu a putut fi stapanita, o modalitate de declarare a independentei lor, de manifestare a identitatii ce incepe sa se contureze. Astfel, cand vine momentul sa strangeti jucariile, intreaba-l daca doreste sa inceapa sa parcheze masinutele in cutie sau sa colecteze cuburile de lego. Daca oferim copilului posibilitatea alegerii, reusim sa prezentam situatia intr-o maniera pozitiva ce stimuleaza cooperarea copilului. Copiii au idei si opinii si acest lucru ni-l dorim si pe viitor. Ei doresc sa faca lucrurile in felul lor. Datorita experientelor de dezvoltare, au invatat cum sa spuna „nu”. Dar ei sunt inca prea mici pentru a intelege modul in care actiunile lor ii afecteaza pe ceilalti, pentru a anticipa pericolul si sunt momente in care raspunsul „nu” al copilului tau, nu este o optiune. Siguranta lor este pe primul loc. Cum poti sa cresti increderea copilului in sine? Cum sa-l faci sa fie mai curajos?

Vrea sa realizeze singur lucruri prea dificile pentru el.

Este important pentru copii sa devina independenti. Vrem ca ei sa creasca si sa-si urmeze propriile idei. Incurajeaza-i independenta, lasa-l sa se simta inclus in decizii – mai ales in cele care il privesc – iar tu fii constanta, aratandu-i in acelasi timp intelegere, afectiune, respect si multa iubire. Cea mai buna strategie este sa oferim copilului cuvinte de incurajare si atunci cand sarcina ii depaseste abilitatile si nivelul de dezvoltare. Sa evitam sa-i spunem: „E prea greu pentru tine”, „Esti prea mic”. Putem sa-l incurajam prin descrierea situatiei si abilitatilor solicitate: „Legarea sireturilor necesita multa indemanare”, „E bine ca ai inceput sa exersezi”. Poate ca sunt un curcubeu - O povestire care ii ajuta pe copii sa exploreze gama larga de sentimente pe care le pot experimenta. poate ca sunt un curcubeu Totusi, de unde vine toata aceasta incredere? Copilul incepe sa devina tot mai priceput, se dezvolta o mare varietate de abilitati. Imbogatirea vocabularului permite copilului sa exprime ceea ce-si doreste, iar eficientizarea abilitatilor motrice ii dau sentimentul de control al mediului inconjurator. Una dintre nevoile de baza ale copilului se refera la dorinta de a explora, cunoaste, descoperi lumea. Stimuleaza-i curiozitatea naturala si ofera-i oportunitati de invatare! Mintea copilului se va deschide catre tot ceea ce este nou, il va face flexibil. Ii vom dezvolta sentimentul sigurantei de sine. Ziua de maine, ne intampina cu schimbari si diverse provocari. Ne dorim ca micutul nostru sa le faca fata si sa fie dispus sa invete si sa cunoasca. Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare