6 jocuri pentru gestionarea emotiilor la copii

6 jocuri pentru gestionarea emotiilor la copii

Jul 16, 2018Petra
6 jocuri pentru gestionarea emotiilor la copii
Stiai ca un copil cauta de timpuriu raspunsuri pentru comportamentul pe care-l observa la mamica lui?

Mama striga, mama plange, mama rade. De ce se comporta mama asa? Ii e frica? O doare ceva?

Prin exemplul parintilor, copilul invata vocabularul emotiilor, modul de manifestare al acestora, asocierea dintre emotii si situatiile de viata si chiar si modalitati de reactie la emotiile celorlalti. Iata 6 solutii de joc prin care il poti ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte o inteligenta emotionala puternica: Cutiuta cu emotii jucause.
La ce il ajuta jocurile pe copilul meu? - sa devina sociabil, optimist, empatic, eficient, responsabil si indraznet - sa se adapteze cu usurinta la schimbari - sa gestioneze usor problemele - sa isi recunoasca emotiile si sa le inteleaga - sa distinga ceea ce este bine de ceea ce este rau - sa adopte o atitudine pozitiva fata de rugamintile parintilor Jocul 1 - Recunoasterea emotiei Impreuna cu copilul amestecati pe o masa toate cartonasele rotunde cu expresii emotionale. Cereti copilului sa extraga pentru dvs. 2 cartonase. Mergeti in fata oglinzii si imitati pe rand fiecare emotie, dupa care predati sarcina copilului. Descrieti emotiile folosindu-va de explicatiile din Caietul cu activitati (pagina 7).

Jocul 2 - Cum m-am simtit astazi Alegeti un cartonas din cele 4 cartonase patrate fara chip. Adresati copilului intrebari de tipul: Cum te-ai simtit cand te-ai trezit? Dar cand ai avut acea disputa cu fratele tau? Cand ai vazut paianjenul sub covor ce ai simtit? Rugati copilul sa asocieze pe rand cate o expresie emotionala (cartonasele rotunde) in functie de emotia care l-a caracterizat in momentele respective. Jocul 3 - Recunosc ce e bine si ce e rau Amestecati pe o masa cele 20 de cartonase cu comportamente pozitive si negative. Formati impreuna cu copilul perechi de cartonase in functie de situatia ilustrata si cititi cu voce tare comportamentul de pe fiecare cartonas. Exemplu: *Imping fratiorul/surioara - Imbratisez fratiorul/surioara *Smulg jucaria surioarei/fratiorului meu - Cer frumos jucaria surioarei/fratiorului meu *Imi arunc hainele pe jos - Imi pun hainele la cos etc. Rugati copilul sa aleaga cartonasele cu comportamentele pozitive, frumoase, pe care considera ca ar trebui sa le imite.
Jocul 4 - Oare cum se simte mama atunci cand...? Extrageti cate un cartonas cu comportament si prezentati situatia ilustrata. De exemplu: Baietelul este uimit ca si-a tricat jucaria. Masinuta a ramas fara o roata. Intrebati copilul cum crede ca se simte tata/mama/surioara atunci cand el isi strica jucariile si rugati-l sa aleaga emotia corespunzatoare (cartonas rotund) si sa o aseze pe un cartonasul cu chipul tatalui/mamei sau surioarei. Jocul 5 - Descrierea emotiilor Amestecati cartonasele cu expresii emotionale, rugati copilul sa extraga cate unul si sa descrie ceea ce observa. Abia dupa ce copilul si-a pus mintea la contributie interveniti pentru a completa raspunsul. Va puteti ajuta de explicatiile din Caietul cu activitati (pagina 8). Exemplu pentru Bucurie: gura zambeste, ochii stralucesc. Exemplu pentru Furie: sprancenele sunt incruntate, ochii se fac mici se uita urat, gura este intredeschisa.
Jocul 6 - Stiu sa povestesc Oferiti libertate copilului pentru a-si alege 3 cartonase cu comportamente pozitive, alte 3 cu comportamente negative si cate 3 expresii emotionale corespunzatoare cartonaselor alese. Rugati-l sa povesteasca o intamplare reala sau imaginara, folosindu-se de fiecare cartonas in parte. Nu exista raspunsuri gresite. Exemplu: ''Azi dimineata mi-am pus hainele murdare in cosul cu rufe. Am facut asta cu bucurie pentru ca am reusit sa o ajut pe mama mea la curatenie. Dupa aceea mi-am dorit sa ma joc, dar jucaria mea preferata se afla in mainile surorii mele. I-am smuls jucaria din mana. Cred ca sora mea s-a suparat pe mine. Am ales alta jucarie pe care am stricat-o din greseala. Am ramas uimit cand a cazut roata de la masinuta mea preferata...'' (A se continua povestea conform indicatiei) *Toate materialele necesare pentru a pune in practica aceste jocuri sunt incluse in Cutiuta cu emotii jucause. Ce parere au mamicile despre acest material?
Continut: – 8 cartonase cu membrii familiei (mama, tata, baiat, fetita) cu fete model si fara fete (dimensiuni 13 x 13 cm) – 8 cartonase ovale cu expresii emotionale (dimensiuni 6,6 x 7,2 cm) – set carti de joc (20 de bucati) cu comportamente pozitive si negative (dimensiuni 10 x 6,5 cm) – caiet cu activitati (aplicatii-jocuri pentru consilierea copiilor, sugestii pentru parinti in diferite situatii prin care pot sa treaca cu copiii lor) Ajuta-l pe copilul tau sa devina mai descurcaret, sa capete incredere in fortele prorpii si sa aiba mai mult succes in viata!
Petra Boanta


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare