8 emotii descrise pe intelesul copiilor

8 emotii descrise pe intelesul copiilor

Mar 07, 2015Laura

8 emotii descrise pe intelesul copiilor

Dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor este esentiala pentru succesul lor social si personal. Intelegerea si gestionarea emotiilor pot transforma viata unui copil, ajutandu-l sa fie mai sociabil, optimist si empatic. Iata cum putem ajuta copiii sa constientizeze si sa exprime adecvat emotiile, precum si sa recunoasca emotiile celorlalti.

Poti incerca Cutiuta cu emotii jucause – un joc interactiv, prin care copilul va intelege mult mai usor ceea ce simte el si ce simt cei din jur.

 


Bucurie Ura! Cand mi se intampla un lucru bun, sunt bucuros.

Exemplu: Cand merg in parc la joaca. Furie Aaaa! Sunt furios atunci cand sunt foarte agitat si imi este greu sa ma linistesc. Exemplu: Cand un alt copil imi ia jucaria fara sa-mi ceara voie.

1. Constientizarea Emotiilor

Primul pas in dezvoltarea inteligentei emotionale este ajutarea copilului sa-si constientizeze emotiile. Discutiile deschise despre cum se simt in diferite situatii ii pot ajuta sa recunoasca si sa inteleaga sentimentele proprii.

Joc educativ util pentru dezvoltarea inteligentei emotionale
la copii - Emotiile si familia mea

 

Frica Vai! Mi-e frica atunci cand nu ma simt in siguranta.

Exemplu: Cand se sparge un balon. Tristete Ooo! Sunt trist atunci cand s-a intamplat un lucru mai putin placut. Exemplu: Cand trebuie sa mergem acasa de la locul de joaca.

Jocul emotiilor – Cum ma simt azi?

 

2. Comunicarea Emotiilor

Incurajeaza copilul sa-si comunice emotiile verbal sau prin alte forme de expresie, cum ar fi desenul sau scrisul. Acest lucru le permite sa-si exteriorizeze sentimentele si sa gaseasca modalitati constructive de a le gestiona.

Mirare Oau! Sunt mirat atunci cand vad ceva la care nu ma asteptam.

Exemplu: Cand mama isi schimba culoarea la par. Dezgust Bleah! Sunt dezgustat atunci cand vad sau simt ceva ce nu-mi place chiar deloc. Exemplu: Cand miroase ceva urat.

Ursuletul si emotiile lui - Un joc psihoeducational atractiv

 

3. Recunoasterea Emotiilor celorlalti

Invatarea copilului sa observe si sa inteleaga emotiile celorlalti este cruciala pentru dezvoltarea empatiei. Activitati precum jocurile de rol pot ajuta la imbunatatirea acestei abilitati, facandu-i mai empatici si intelegatori.

Regret Of! Simt regret atunci cand am facut ceva gresit si imi pare rau.

Exemplu: Cand am rupt din greseala o pagina din cartea cu povesti.


Rusine Aaaa! Atunci cand nu am curajul sa spun sau sa fac ceea ce doresc. Exemplu: Atunci cand trebuie sa salut.

4. Gestionarea Impulsurilor

Ajuta copilul sa invete sa-si controleze impulsurile si sa amane recompensele imediate pentru beneficii viitoare. Acest lucru contribuie la dezvoltarea autocontrolului si a disciplinei.

Beneficiile Inteligentei Emotionale dezvoltate

Copiii cu o inteligenta emotionala dezvoltata sunt mai responsabili, indrazneti si au o capacitate sporita de adaptare si rezolvare a problemelor. Ei devin adulti care sunt capabili sa faca fata provocarilor cu incredere si eficienta.

 

Oferindu-le copiilor abilitatile necesare pentru a-si intelege si gestiona emotiile, le oferim un cadou valoros pentru viitorul lor. Inteligenta emotionala este o componenta cheie a succesului si fericirii pe termen lung.



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare