9 jocuri pentru dezvoltarea atentiei la copii

9 jocuri pentru dezvoltarea atentiei la copii

Dec 22, 2015Laura

9 jocuri pentru dezvoltarea atentiei la copii

Concentrarea atentiei pe parcursul unei sarcini nu este un lucru simplu. Rar trece o zi fara sa le spunem copiilor nostri: “Fii atent!”. Petrecem mult timp in masina, putem sa dedicam aceste momente pentru jocuri simple ce dezvolta atentia copilului, concentrarea, dar si intarirea relatiei dintre parinte si copil. Daca dorim sa implicam copilul in astfel de activitati, e recomandat sa alegem jocuri scurte, atractive si distractive.

Gasesti AICI 40 de jocuri distractive pentru dezvoltarea atentiei copilului:

    Iata cateva idei:
  1. Pune mana dreapta pe urechea dreapta
- ii spunem copilului diferite instructiuni pe care el trebuie sa le indeplineasca. Pe parcursul jocului micutul trebuie sa integreze doua tipuri de informatie. Acest tip de activitate contribuie la stimularea mobilitatii atentiei, deoarece copilul trebuie sa realizeze trecerea de la focalizarea asupra unui aspect, la concentrarea asupra altuia (pune mana stanga pe genunchiul drept, pune aratatorul de la mana dreapta pe nas, etc). Jocul este distractiv si antrenant. 2. Spune ce culoare are? - rugam copilul sa indice culoarea diferitelor obiecte din jur: ce culoare are paltonul persoanei din statia de autobus, ce culoare are a treia masina ce va trece pe langa noi? Copilul trebuie sa-si concentreze atentia si sa ignore distractorii, pentru a putea da raspunsul corect.

Kit pentru dezvoltarea atentiei si a memoriei

 
  1. Uita-te pe geam si cauta:
- un catel, o doamna cu palarie, un camion, etc. Jocul este unul simplu, dar printre rezultate se numara faptul ca treptat, vom reusi sa extindem perioada de concentrare a atentiei copilului.
  1. Numara in limbaj secret
- copilul trebuie sa numere de la 1-10, cand spunem rosu se opreste din numarat, cand spunem verde continua sa numere. O alta varianta mai complexa poate fi sa numaram pe culori, astfel cifra 1 devine galben, iar 3 este verde. Atunci cand copilul va numara, el trebuie sa inlocuiasca cifrele cu culorile stabilite. Jocul ii ajuta atat la cresterea volumului atentiei, la concentrarea atentiei cat si la stimularea abilitatii de secventiere.

Invat usor la Mate – 50 de harti mentale

  1. Ghiceste la ce m-am gandit
- alegem un obiect pe care il descriem, iar copilul trebuie sa identifice obiectul ales. In cadrul acestui joc copilul trebuie sa adune informatiile pe care le primeste, intr-o imagine completa. Acest procedeu il ajuta in mobilizarea voluntara a resurselor atentionale.  
  1. Vanatoare de obiecte
- uita-te pe geam si gaseste toate lucrurile de culoare rosie, obiectele rotunde, etc. Jocul e util deoarece il provoaca pe copil sa selecteze acele obiecte ce indeplinesc mai multe caracteristici. Activitatea de cautare conduce la cresterea flexibilitatii atentiei dar si la dezvoltarea capacităţii copilului de a-şi orienta atenţia si de a nu se lasa distras cu usurinta.
  1. Am fost la gradina zoologica si am vazut
- fiecare participant va enumera cate un animal, apoi putem strecura si cuvinte care nu se potrivesc (ex. un borcan cu gem). Copilul trebuie sa se concentreze si sa sesizeze elementul gresit.
  1. Numara:
- indicatoarele, autobusele, etc. Jocul dezvolta atentia vizuala, iar dupa mai multe incercari se pot experimenta perioade mai lungi si mai eficiente de concentrare. O carte excelenta, cu jocuri educative geniale este:

100 de jocuri distractive si educative

  1. “Striga banana”
- stabiliti cu copilul un item de urmarit, cine il vede primul, striga banana! Jocul stimuleaza focusarea atentiei in vederea identificarii obiectului ce corespunde regulilor stabilite. Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare