Cum ne pregatim de Craciun cu activitati Montessori

Cum ne pregatim de Craciun cu activitati Montessori

Dec 11, 2015Laura

Cum ne pregatim de Craciun cu activitati Montessori

Craciunul reprezinta o perioada magica pentru toata lumea, pentru cei mici si pentru cei mari. Deja ai inceput sa faci liste, planificari, vrei sa fie totul bine. Cum ar fi sa faci o parte din aceste lucruri cu ajutorul a doua maini dibace: cu copilul tau.

Iata cateva idei pentru a implica si copiii in asteptarea sarbatorilor:

1. Cand micutii contribuie la activitatile familiei, se simt responsabili si se simt conectati cu familia. Spuneti-le ca doriti sa faceti curatenie impreuna. Activitatile “vietii practice” sunt o modalitate foarte buna de a implica micutii in procesul de pregatire pentru Craciun. Exista multe oportunitati cu ajutorul carora copiii pot sa invete si sa-si exerseze deprinderile.

Colectie de Carduri Montessori

In acelasi timp, imitarea este foarte puternica la copii si doresc sa aiba sarcini similare cu ale parintilor. Lustruirea mobilei, curatarea mesei, a geamurilor, aranjarea mesei sunt doar cateva dintre activitatile ce pot fi realizate de catre copii. La inceput, e recomandat sa demonstram, pas cu pas, cum trebuie sa procedeze copilul. Apoi, vom astepta timpul necesar pentru ca micutul nostru ajutor sa se familiarizeze cu actiunea demonstrata. Fiecare activitate va fi introdusa treptat.

 

Vezi colectia Montessori AICI

 E important sa oferim copilului materiale de curatat accesibile lui: maturica, burete, carpa. Atunci cand curatam geamurile cu copilul, putem opta pentru un flacon cu pulverizator in care sa punem apa (asiguram conditii de siguranta). Activitatile “vietii practice” sunt importante, deoarece ii ajuta pe copii sa-si dezvolte concentrarea, coordonarea si independenta; nu inseamna ca noi, parintii, dorim ca ei sa realizeze in locul nostru sarcinile zilnice. Ce bucurie mare pentru copii ca au reusit sa ne ajute!

2. Gatiti cu copilul!
Aceasta experienta nu e doar distractiva, ci si educativa. Unele sarcini din bucatarie pot fi indeplinite cu succes de catre copii. Pregatiti fursecuri gustoase si inventati modele pentru decorare.

Ei pot sa adauge ingrediente in compozitie, sa toarne lichidele, sa amestece ingredientele, sa framante aluatul, sa intinda coca, sa taie forme pentru biscuiti deliciosi. Aceasta activitate senzoriala si plina de voie buna dezvolta motricitatea fina a copilului, creste controlul actiunilor mainii (atat ale miscarilor usoare, cat si energice) si intareste increderea in sine.

52 de activitati Montessori

Dificultatea sarcinii trebuie sa fie potrivita varstei copilului, timpul de pregatire si gatire trebuie adaptat varstei si capacitatilor copiilor. Micutii vor putea masura, numara si analiza felul in care se transforma ingredientele in bucatarie. 3. Pregateste impreuna cu copilul tau decoratiuni pentru impodobirea casei si a bradului. Cum ar fi ca, in acest an, sa folosim doar decoratiuni confectionate de noi? Copilul isi dezvolta creativitatea, invata ca decoratiunile confectionate de noi sunt pline de iubire, deoarece reprezinta timpul, rabdarea si ideile noastre.

 

Colectie de carti pentru Craciun

 

Te-ai gandit vreodata ca realizarea decoratiunilor de Craciun poate ajuta copilul in dezvoltarea sentimentului de incredere, a concentrarii si in dobandirea respectului de sine? Decupeaza forme de brad, glob, stelute si invita-l sa coloreze, sa lipeasca abtibilduri, sa decoreze cu fasii de hartie colorata sau materiale naturale.

Alte activitati specifice perioadei pot fi: sa ne jucam in zapada, sa tinem zapada in palma, sa realizam ingerasi in zapada, sa studiem crengutele de brad, sa trezim simturile copiilor mirosind aromele sarbatorilor (scortisoara, marul copt, turta dulce, etc.), sa ascultam clopoteii, sa citim povesti despre Craciun. Putem cumpara o Craciunita, pe care sa o ingrijim cu copilul, sa adunam obiecte specifice Craciunului si sa le numaram (batoane de scortisoara, clopotei, globuri, stelute).

Timpul petrecut impreuna cu copiii nostri, cu familia, reprezinta cel mai mare dar al Craciunului!

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare