9 metode pentru stimularea creativitatii la copii

9 metode pentru stimularea creativitatii la copii

Jan 16, 2017Laura

9 metode pentru stimularea creativitatii la copii

Factorii genetici sunt principalii responsabili pentru talentul creator al unei persoane, dar cercetatorii nu neaga faptul ca si factorii de mediu joaca un rol important in dezvoltarea potentialului creativ al persoanei. Teoriile psihologiei dezvoltarii ii prezinta pe copii ca fiind extrem de creativi, cu o tendinta naturala de a-si imagina, experimenta si de a explora mediul inconjurator. Cel mai potrivit moment pentru dezvoltarea creativitatii este copilaria.

 

 

Iata cateva idei ce le poti aplica:

1. Construiti scenarii pentru joc imaginativ. Acest tip de activitate este una dintre modalitatile cele mai benefice prin care parintele poate stimula creativitatea. Invita copilul la o petrecere cu ceai si lasa-l sa creeze personajele si scenariul. Cercetarile arata ca prescolarii ce sunt implicati in astfel de jocuri demonstreaza un nivel crescut de creativitate.

2. Arata-i copilului cum poate invata din greseli.

Studiile de specialitate au evidentiat faptul ca, atunci cand realizam erori, ajungem sa invatam la fel de mult ca si atunci cand reusim. Cand copiii nostri gresesc, putem folosi aceasta experienta pentru a-i incuraja sa invete si sa ajunga, in acest mod, la mai multe idei creative. Greselile sunt o consecinta inevitabilă a realizarii unui lucru nou si, ca atare, ar trebui sa fie considerate ca fiind valoroase, fara ele nu am avea nicio originalitate.

3. Ofera copilului oportunitati si materiale pentru a inventa si crea. Stimularea oferita de mediul fizic al unui copil este semnificativa. E indicat sa oferim copilului jucarii ce ofera posibilitati variate de activitate (cuburi de constructie, lego, jucarii de lemn de imbracat, margele mari de lemn ce se pot insirui, carti de povesti, creioane colorate, etc.), obiecte ce pot fi manipulate in cat mai multe feluri, pentru cat mai multe activitati (clame de rufe colorate, capace de plastic colorate, frunze, pietricele, cutii de carton, etc.).

Jocul ideilor – Festina Lente

 

4. Citeste impreuna cu copilul tau! Lectura extinde orizontul intelectual al copilului prin expunerea la noi informatii si experiente, care ar putea capta interesul sau, conduce pasiunea lui si stimuleaza nevoia de a crea. Randurile povestirii il incurajeaza pe micut sa-si imagineze personajele, situatiile prin care trec.  

5. Incurajeaza interesele copilului. In cazul in care stim ce-i place micutului nostru, sa-l incurajam si sa fim partenerii lui in marea descoperire. Sa oferim copilului materiale variate legate de domeniul de care este atras. Ele vor alimenta si mai mult imaginatia acestuia.

6. Lasa-i timp sa se plictiseasca! Aceste momente ii vor oferi posibilitatea de a reflecta, de a se concentra asupra propriei persoane, a experientelor din timpul zilei, sa viseze cu ochii deschisi si sa inventeze jocuri, folosindu-si imaginatia.

7. Stimuleaza curiozitatea si formularea intrebarilor. Una dintre cele mai bune moduri in care parintii pot raspunde la intrebarile unui copil este prin a spune: "Nu stiu. Cum am putea gasi raspunsul?".

Marea carte a intrebarilor

 

  8. Jucati jocuri care ar putea avea raspunsuri diferite.

Formulati intrebari de tipul “Cum ar fi daca…”. Exemple: "Cum ar fi daca am incerca sa construim un castel de nisip? Cum ar fi sa gasim un fel de lipici care sa tina nisipul mai bine? Cum ar fi sa realizam desene pe castelul nostru, de ce ne-am putea ajuta?".

9. „Ghiceste cu ce seamana norii?” - acest joc este unul amuzant, ce avem de facut este sa urmarim norii si sa le gasim forma, obiectul cu care seamana cel mai bine. Bucurati-va de raspunsuri traznite!

Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare