Copilul tau cunoaste bunele maniere?

Copilul tau cunoaste bunele maniere?

Jan 13, 2017Laura

Copilul tau cunoaste bunele maniere?

Bunele maniere, in educatia copiilor, au rolul de a le dezvolta deprinderi necesare pentru a se descurca si integra la nivel social. Expresia “cei 7 ani de acasa” nu e intamplatoare, deoarece, din punct de vedere psihologic, aceasta este perioada in care copiii asimileaza cel mai bine informatia si isi formeaza deprinderi fundamentale.

 

 

Bunele maniere pentru copii in 365 de zile

 

Sa fii politicos inseamna sa dovedesti apreciere, respect si onestitate in relatiile cu cei din jur. Studiile arata ca, de la varste timpurii, copiii dau semne de empatie si grija fata de celalalt. Rolul parintilor este acela de a le dezvolta aceste caracteristici prin propriul exemplu si prin indrumari. Abilitatile sociale ii ajuta pe cei din jur sa se simta confortabili cu noi, ne ajuta sa ne facem prieteni si ne invata sa rezolvam conflicte la nivel relational. Acestea sunt importante atat pentru noi, cat si pentru copii. Bunele maniere la copii se aplica in fiecare aspect al vietii lor: la gradinita sau scoala, la joaca, la masa, in familie, in locuri publice, etc.

 


 

 

Iata care sunt manierele de baza, pe care trebuie sa le cunoasca orice copil:

1. Cuvintele magice Acestea sunt: “multumesc”, “te rog”, “poftim”, “iarta-ma”. Cuvintele magice, precum “multumesc,” “te rog,” “poftim” si “iarta-ma,” joaca un rol crucial in interactiunile zilnice. Aceste expresii de politete trebuie introduse inca de la varste fragede, chiar atunci cand copiii incep sa articuleze primele cuvinte.

De ce sunt importante cuvintele magice?

  1. Dezvoltarea sociala: Cuvintele magice ajuta copiii sa construiasca relatii sanatoase cu cei din jur. Utilizarea lor demonstreaza respect si empatie fata de ceilalti.

  2. Modelarea comportamentului: Este esential ca parintii sa fie un exemplu pozitiv, folosind frecvent aceste expresii. Copiii invata prin observatie, asa ca au nevoie sa vada si sa auda parintii folosind cuvinte de politete in interactiunile zilnice.

  3. Imbunatatirea comunicarii: Comunicarea clara si respectuoasa este facilitata de utilizarea cuvintelor magice. Acestea ajuta la rezolvarea conflictelor si la exprimarea emotiilor intr-un mod constructiv.


 

2. Salutul

Nu trebuie sa uitam de salut, care face parte din rutina noastra zilnica. Copiilor trebuie sa li se explice ca exista diferite tipuri de salut, in functie de momentul zilei si de apropierea fata de persoana pe care o salutam. Baietii sunt cei care saluta primii, conform codului bunelor maniere.

3. Fara intreruperi Copiii mici sunt spontani si nu inteleg ca pot sa deranjeze daca intervin atunci cand alte persoane discuta. De aceea, le putem insufla respectul fata de celalalt invatandu-i sa intervina in discutie doar daca e necesar si numai folosind expresii de genul “imi cer scuze ca va intrerup…”.

 

4. Strange si curata dupa tine

Atat acasa, cat si in vizita, copiii trebuie invatati sa stranga jucarioarele dupa ce s-au jucat, sa nu lase dezordine sau mizerie in urma lor, iar daca au facut vreo boacana sa spuna si sa ajute la rezolvarea problemei.

5. Fara insulte, batjocura si porecle urate

Cuvintele urate si etichetarea persoanelor nu fac parte din vocabularul unui copil manierat. In cazul in care acesta e insultat, invata-l sa nu reactioneze cu aceeasi moneda, ci sa raspunda politicos, pentru a arata respect fata de persoana.

 

 

6. Complimentele Cand copilului i se fac complimente, trebuie sa stie sa multumeasca politicos, nu sa contrazica persoana daca aceasta tinde sa exagereze. Totodata, invata-l sa faca, la randul sau, complimente cu bun simt si cu masura, daca simte nevoia sa isi exprime admiratia fata de un lucru sau o persoana.

7. La masa

Educarea copiilor despre bunele maniere la masa este esentiala pentru dezvoltarea lor sociala. Aceste reguli ajuta la crearea unui mediu placut si respectuos in timpul meselor. Iata cateva reguli importante pe care copiii ar trebui sa le urmeze:

  1. Asteapta inainte de a servi: Este politicos sa astepti pana cand toata lumea s-a asezat la masa inainte de a incepe sa mananci.

  2. Foloseste tacamurile corect: Invata copilul sa foloseasca atat furculita, cat si cutitul pentru a manca in mod corespunzator.

  3. Mesteca cu gura inchisa: Copiii ar trebui sa fie invatati sa mestece mancarea cu gura inchisa pentru a evita zgomotele neplacute si pentru a arata respect fata de ceilalti.

  4. Cere ajutorul: Daca doresti ceva aflat in celalalt capat al mesei, cere altei persoane sa iti ofere, in loc sa te intinzi peste masa.

  5. Nu vorbi cu gura plina: Este important sa nu vorbesti cu gura plina; acest comportament nu este doar nepoliticos, ci si nesanatos.

  6. Fii generos: In loc sa te grabesti sa servesti primul, ofera-te sa ii ajuti pe ceilalti sa serveasca din felurile de mancare.

  7. Foloseste servetul: Invata copilul sa foloseasca servetul pentru a se sterge pe gura in mod discret si politicos.

  8. Du-te in alta camera pentru a-ti sufla nasul: Daca simti nevoia sa iti sufli nasul, cere-ti scuze si du-te intr-o alta incapere pentru a rezolva problema.

8. In mijloacele de transport in comun

Cand copiii calatoresc cu mijloacele de transport in comun, este important sa respecte cateva reguli de bun-simt pentru a asigura o experienta placuta atat pentru ei, cat si pentru ceilalti pasageri. Iata cateva dintre regulile esentiale:

  1. Ofera locul: Este important sa inveti copilul sa ofere locul doamnelor, persoanelor in varsta, celor cu dizabilitati si femeilor insarcinate. Acest gest simplu arata respect si empatie fata de ceilalti.

  2. Pastreaza curatenia: Asigura-te ca cel mic nu lasa gunoaie sau mizerie in urma sa. Invata-l sa arunce resturile la cosurile de gunoi special amenajate.

  3. Fii respectuos: Copiii ar trebui sa fie invatati sa nu vorbeasca cu voce tare pentru a nu deranja ceilalti pasageri. Un ton de voce adecvat contribuie la un mediu placut pentru toata lumea.

9. Pe strada

Bunele maniere pe strada se refera si la regulile de circulatie, ca de exemplu interdictia de a traversa strada cand semaforul arata culoarea rosu si de a traversa prin zone interzise pietonilor. De asemenea, copiii trebuie invatati sa nu arunce mizerie pe strada, ci sa foloseasca cosurile de gunoi.

Ema si Eric invata bunele maniere:
Puzzle Gigant

10. La gradinita sau scoala

Sunt cateva reguli de buna purtare pe care copiii trebuie sa le respecte intr-o institutie educationala: - saluta intotdeauna colegii si profesorii cand ii intalnesti; - in timpul orelor, asteapta-ti randul inainte sa vorbesti si ridica mana inainte; - respecta bunurile personale, ale altora si, in special, ale scolii; - nu lua nimic fara sa ceri permisiunea; - restituie intotdeauna lucrurile imprumutate.

11. In societate Copilul poate invata cateva reguli de buna conduita atunci cand se afla in preajma altor persoane, straine sau cunoscute, care sa il ajute sa socializeze eficient, fara a se face de ras sau a afecta pe altii: - prezinta-te intotdeauna cand faci cunostinta cu persoane noi; - prezinta-i pe prietenii tai celorlalte persoane cu care esti la momentul respectiv; - nu lua in batjocura persoanele de fata; - nu face comentarii negative despre persoane care nu sunt de fata; - nu rade atat de tare incat sa deranjezi oamenii din jur si sa atragi atentia asupra ta.

Bunul-simt este cartea de vizita a unei persoane. In lipsa acestuia, ne-am confrunta cu adevarate probleme la nivel social, dar si personal. Codul bunelor maniere poate fi aplicat cu succes copiilor atunci cand suntem noi insine un exemplu.

Anamaria Potra



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare