Copilul tau cunoaste bunele maniere?

Copilul tau cunoaste bunele maniere?

Jan 13, 2017Laura

Copilul tau cunoaste bunele maniere?

Bunele maniere, in educatia copiilor, au rolul de a le dezvolta deprinderi necesare pentru a se descurca si integra la nivel social. Expresia “cei 7 ani de acasa” nu e intamplatoare, deoarece, din punct de vedere psihologic, aceasta este perioada in care copiii asimileaza cel mai bine informatia si isi formeaza deprinderi fundamentale.

Bunele maniere pentru copii in 365 de zile

Sa fii politicos inseamna sa dovedesti apreciere, respect si onestitate in relatiile cu cei din jur. Studiile arata ca, de la varste timpurii, copiii dau semne de empatie si grija fata de celalalt. Rolul parintilor este acela de a le dezvolta aceste caracteristici prin propriul exemplu si prin indrumari. Abilitatile sociale ii ajuta pe cei din jur sa se simta confortabili cu noi, ne ajuta sa ne facem prieteni si ne invata sa rezolvam conflicte la nivel relational. Acestea sunt importante atat pentru noi, cat si pentru copii. Bunele maniere la copii se aplica in fiecare aspect al vietii lor: la gradinita sau scoala, la joaca, la masa, in familie, in locuri publice, etc.

Nu exista copii rai – solutii practice pentru parinti

Iata care sunt manierele de baza, pe care trebuie sa le cunoasca orice copil: 1. Cuvintele magice Acestea sunt: “multumesc”, “te rog”, “poftim”, “iarta-ma”. Utilizarea lor trebuie sa inceapa cat mai devreme, de la varsta la care copilul incepe sa foloseasca primele cuvinte. E important sa te auda folosind aceste expresii atunci cand ii ceri ceva, cand iti arati recunostinta, cand ii oferi un lucru sau cand ai gresit si iti pare rau. Rolul cuvintelor magice este extrem de semnificativ, deoarece pot schimba radical situatii si relatiile cu persoanele din jur, insa credibilitatea lor depinde de sinceritatea cu care le folosim.

60 de poezii educative pentru imbunatatirea comportamentului la copii

2. Salutul Nu trebuie sa uitam de salut, care face parte din rutina noastra zilnica. Copiilor trebuie sa li se explice ca exista diferite tipuri de salut, in functie de momentul zilei si de apropierea fata de persoana pe care o salutam. Baietii sunt cei care saluta primii, conform codului bunelor maniere. 3. Fara intreruperi Copiii mici sunt spontani si nu inteleg ca pot sa deranjeze daca intervin atunci cand alte persoane discuta. De aceea, le putem insufla respectul fata de celalalt invatandu-i sa intervina in discutie doar daca e necesar si numai folosind expresii de genul “imi cer scuze ca va intrerup…”.

Te rog, Multumesc, Te iubesc (13 lectii de Bune Maniere)

4. Strange si curata dupa tine Atat acasa, cat si in vizita, copiii trebuie invatati sa stranga jucarioarele dupa ce s-au jucat, sa nu lase dezordine sau mizerie in urma lor, iar daca au facut vreo boacana sa spuna si sa ajute la rezolvarea problemei. 5. Fara insulte, batjocura si porecle urate Cuvintele urate si etichetarea persoanelor nu fac parte din vocabularul unui copil manierat. In cazul in care acesta e insultat, invata-l sa nu reactioneze cu aceeasi moneda, ci sa raspunda politicos, pentru a arata respect fata de persoana.

Invata-l pe copilul tau sa aiba un comportament frumos!

  6. Complimentele Cand copilului i se fac complimente, trebuie sa stie sa multumeasca politicos, nu sa contrazica persoana daca aceasta tinde sa exagereze. Totodata, invata-l sa faca, la randul sau, complimente cu bun simt si cu masura, daca simte nevoia sa isi exprime admiratia fata de un lucru sau o persoana. 7. La masa Cateva reguli care trebuie respectate la masa sunt: - asteapta pana toata lumea s-a asezat pentru a servi mancarea; - foloseste atat furculita, cat si cutitul pentru a manca; - mesteca mancarea cu gura inchisa; - cand doresti ceva ce se afla in celalalt capat al mesei, cere altei persoane sa iti ofere, in loc sa te intinzi peste masa; - nu vorbi cu gura plina; nu e frumos, nici sanatos, nici eficient; - nu te repezi sa servesti primul, ci ofera-te sa ii ajuti pe ceilalti sa serveasca din felurile de mancare; - foloseste servetul pentru a te sterge pe gura; - daca doresti sa iti sufli nasul, cere-ti scuze si du-te in alta incapere sa rezolvi problema.   8. In mijloacele de transport in comun Orice copil trebuie sa stie cateva din regulile de bun-simt care se impun atunci cand se afla in tramvai, autobuz, metrou, etc. Acestea sunt: - ofera loc doamnelor si persoanelor in varsta, infirme, gravide; - nu lasa gunoaie si mizerie dupa tine in transport; - nu vorbi cu voce tare pentru a nu-i deranja pe ceilalti pasageri. 9. Pe strada Bunele maniere pe strada se refera si la regulile de circulatie, ca de exemplu interdictia de a traversa strada cand semaforul arata culoarea rosu si de a traversa prin zone interzise pietonilor. De asemenea, copiii trebuie invatati sa nu arunce mizerie pe strada, ci sa foloseasca cosurile de gunoi.

Ema si Eric invata bunele maniere: Puzzle Gigant

10. La gradinita sau scoala Sunt cateva reguli de buna purtare pe care copiii trebuie sa le respecte intr-o institutie educationala: - saluta intotdeauna colegii si profesorii cand ii intalnesti; - in timpul orelor, asteapta-ti randul inainte sa vorbesti si ridica mana inainte; - respecta bunurile personale, ale altora si, in special, ale scolii; - nu lua nimic fara sa ceri permisiunea; - restituie intotdeauna lucrurile imprumutate. 11. In societate Copilul poate invata cateva reguli de buna conduita atunci cand se afla in preajma altor persoane, straine sau cunoscute, care sa il ajute sa socializeze eficient, fara a se face de ras sau a afecta pe altii: - prezinta-te intotdeauna cand faci cunostinta cu persoane noi; - prezinta-i pe prietenii tai celorlalte persoane cu care esti la momentul respectiv; - nu lua in batjocura persoanele de fata; - nu face comentarii negative despre persoane care nu sunt de fata; - nu rade atat de tare incat sa deranjezi oamenii din jur si sa atragi atentia asupra ta. Bunul-simt este cartea de vizita a unei persoane. In lipsa acestuia, ne-am confrunta cu adevarate probleme la nivel social, dar si personal. Codul bunelor maniere poate fi aplicat cu succes copiilor atunci cand suntem noi insine un exemplu. Anamaria Potra


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare