Ajuta-ti copilul sa respire corect ca sa vorbeasca corect!

Ajuta-ti copilul sa respire corect ca sa vorbeasca corect!

Nov 20, 2019Petra

Ajuta-ti copilul sa respire corect ca sa vorbeasca corect!

Pe cand copilul meu avea vreo 6 luni si era racit, sotul ma intreba cand il voi invata pe cel mic sa-si sufle nasul, stiind ca pe copiii cu care lucrez ii ajut sa invete si acest lucru. Raspunsul a fost "nu stiu".

Pentru ca era primul copil atat de mic de care m-am "ocupat" vreodata, dar si pentru ca nu stiu niciodata cat de repede va invata fiecare copil, intrucat depinde de un cumul de factori: cat de bine intelege ceea ce ii arat/explic, cat de mult reusim sa ne imprietenim pentru a coopera, cat continua parintii sa exerseze acasa.

Din fericire, in jurul varstei de 1 an a invatat sa miroasa si sa sufle nasul, iar acum de exemplu, racit fiind, sufla singur atunci cand simte ca are muci sau cand il bat la cap. 

Dar de ce e important ca un copil sa isi sufle nasul?

Ca doar exista "batista bebelusului"! ... Pai pentru ca inspirul/expirul pe gura, suflatul nasului, mirositul, umflatul obrajilor sunt exercitii de respiratie necesare pentru a putea vorbi clar, tare, cursiv.

Si pentru ca trasul mucilor cu aspiratorul nu e placut!

Cum il putem ajuta pe un copil sa invete aceste lucruri?

Prin model si prin joaca! Idei de joaca ne ofera Kitul de respiratie! Daca avem un copil mic, putem sa ne uitam impreuna pe cartonase cu activitati, sa povestim ce vedem si sa exemplificam noi, la inceput fara sa asteptam neaparat sa faca si copilul ceea ce facem noi. Daca va face, bineinteles ca ne vom bucura!

Daca avem un copil mai mare, kitul ne ofera 5 idei de jocuri:

- mima: ne uitam impreuna pe imagini, le exersam, apoi fiecare trage cate un cartonas si mimeaza, iar celalat ghiceste

- cald/rece : sunt 5 cartonase care pot fi ascunse, iar celalat trebuie sa le gaseasca si sa imite activitatile din imagine

- memo game: imaginile sunt dublate pentru a juca un joc de memorie

- si exista o plansa cu 2 fete.

Pe una dintre fete vom da cu zarul sa vedem ce imagine putem imita, iar pe cealalta va trebui sa ne coordona respiratia pentru a trimite un pom pom la imagine dorita sufland.

Ceea ce imi place cel mai mult la acest joc, este ca poate fi jucat impreuna cu parintii, atat in cabinet, cat si acasa! Daca doar ai privi, ar parea usor, dar atunci cand parintii intra in joc, isi dau seama ca e nevoie de efort pentru a putea directiona jetul de aer unde doresc, ca trebuie sa fie atenti pentru a castiga si jucandu-se se reconecteaza cu cei mici!

Va recomand acest joc fie pentru un cadou de Craciun inedit, fie pentru a-l folosi in gradinite si in cabinetele de logopedie, fie pentru a va distra cu proprii copii si a-i invata sa isi coordoneze respiratia in vederea unei vorbiri clare si raspicate!

Chiriac Irina Andreea: Psihoterapeut, Logoped



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare