Ce facem cand copilul vrea mereu o noua jucarie?

Ce facem cand copilul vrea mereu o noua jucarie?

Dec 08, 2015Laura

Ce facem cand copilul vrea mereu o noua jucarie?

Cum gestionam dorinta copilului de a avea mereu Jucarii Noi

"Vreau sa-mi cumperi jucaria!" este expresia pe care o auzim foarte des de la copiii nostri. Jucariile sunt bucuria copiilor; cu ajutorul lor, cei mici invata despre lume si despre propria persoana. Cu toate acestea, nu putem cumpara fiecare jucarie pe care copilul o doreste.

Strategii pentru a gestiona dorinta de jucarii noi

  1. Stabiliti limite clare: Este important sa stabiliti reguli clare cu privire la cumpararea jucariilor. Explicati copilului ca nu poate primi o jucarie noua de fiecare data cand o cere si discutati despre valoarea lucrurilor pe care deja le are.

  2. Invatati despre rabdare: Incurajati copilul sa economiseasca din banii de buzunar sau sa astepte o ocazie speciala, cum ar fi ziua de nastere sau Craciunul, pentru a primi jucarii noi.

  3. Promovati creativitatea: Incurajati copilul sa foloseasca jucariile pe care le are deja in moduri noi si creative. Acest lucru il poate ajuta sa aprecieze mai mult ceea ce are si sa devina mai inventiv in joaca.

  4. Discutati despre publicitate: Explicati copilului cum functioneaza publicitatea si cum unele reclame sunt concepute pentru a-l face sa-si doreasca lucruri de care nu are neaparat nevoie.

  5. Incurajati donatiile: Invatati copilul despre generozitate incurajandu-l sa doneze jucariile cu care nu se mai joaca. Acest lucru nu doar ca il invata sa aprecieze ceea ce are, dar si sa fie empatic cu ceilalti copii care nu au la fel de multe resurse.

Jocuri si activitati distractive de la 3 la 5 ani

De multe ori ne gandim, ca dorim sa le oferim copiilor nostri toate lucrurile materiale pe care le doresc, dar astfel le vom crea expectanta conform careia vor primi tot ce-si doresc, atat timp cat insista sau se angajeaza in promisiuni pe care poate nici nu le pot respecta. Cand micutul primeste o jucarie noua, se simte bucuros, dar pe masura ce noutatea se estompeaza, copilul va cere din nou, o alta jucarie. Copiii pot ajunge sa asocieze cumpararea jucariilor cu modalitatea de a te simti bine. Dar lucrurile materiale nu au puterea de a umple sufletul copilului.

Iata ce poti face: Atunci cand mergeti la cumparaturi, pregateste-l pentru ce urmeaza, explica-i ca azi nu veti cumpara jucarii, se poate uita la ce doreste sau juca, dar la plecare jucariile vor ramane pe raft.

Montessori la tine acasa. 80 de jocuri pedagogice usor de realizat

 

Asculta-l si accepta ca el isi doreste foarte mult jucaria ce a vazut-o in magazin. Explica-i ca achizitia jucariei nu este pe lista voastra, dar daca ii place mult o poate obtine cu ocaziaunui eveniment special (de exemplu ziua de nastere sau 1 iunie). Situatia reprezinta o oportunitate pentru invatarea tolerantei.

Stabileste o limită de cheltuieli și cereri. Propune copilului sa aleaga o jucarie care-i place cel mai mult, astfel il ajutam in exersarea abilitatii de a decide si prioritiza.

Ajuta-l pe copilul tau sa descopere beneficiile emoționale ale altor tipuri de activitati în afară de cumpărături și colectionare de jucarii. O alternativa ar putea fi confectionarea jucariilor din materiale reciclabile. E un sentiment special sa observi ca tu si micutul ati reusit sa transformati o cutie goala de carton intr-un castel sau cuptor pentru bucataria papusii. Jocul poate continua cu inventarea scenariilor pentru jocul imaginativ al copilului. Constructia, jocul genereaza emotii pozitive, copiii vor invata sa fie creativi iar aceste aspecte duc la aparitia sentimentului de implinire a copilului.

Cutiuta cu emotii jucause Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Cutiuta cu emotii jucause

Foloseste jucariile pentru noi intrebuintari (sa pregatim o petrecere cu ceai pentru ursuletii de plus, sa numerotam masinile si sa le parcam in functie de cifra potrivita, sa sortam jucariile pe culori, sa cautam toate jucariile din casa ce au forma rotunda, etc.) in acest mod ii dezvolti imaginatia, vei ajunge sa-l cunosti mai bine, iar copilul tau va reusi sa-si descopere propriile interese. De asemenea, copiii isi vor dezvolta simtul responsabilitatii si vor avea mai mare grija de jucarii. Ofera copilului jucarii cu posibilitati variate de activitate (cuburi de constructie, lego, margele mari de lemn ce se pot insirui), jucarii ce stimuleaza imaginatia, motricitatea, categorizarea, gandirea.

Limiteaza expunerea copilului la reclame. Acestea au o influenta puternica asupra dorintelor copilului. Principala metoda de combatere consta in modelul pe care-l aratam copiilor nostri. Astfel, daca noi parintii ne exprimam recunostinta si aprecierea pentru lucrurile ce le avem, ii vom invata pe copiii nostri sa se bucure de ceea ce au si nu sa se centreze doar pe ce le lipseste. Adevarata bucurie si multumire nu se gaseste in rafturile unui magazin de jucarii.

Cel mai pretios cadou este timpul, atentia si iubirea oferita copilului. Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare