Ce putem face atunci cand adolescentul cu autism se masturbeaza?

Apr 13, 2023Geanina

Ce putem face atunci cand adolescentul cu autism se masturbeaza?

Perioada pubertatii aduce cu ea multe schimbari. Atat in plan fizic, cat si in plan psihic si emotional. Corpul copilului incepe sa se transforme acum pentru a se pregati sa devina adult. Creierul incepe sa secrete o serie de hormoni care sunt responsabili de aceste schimbari.

Ghid de supravietuire pentru copiii cu tulburari de spectru autist (si pentru parintii lor)

Acesti hormoni vor fi responsabili si pentru aparitia comportamentului sexual. Copilul cu autism ajuns in perioada pubertatii va incepe acum sa isi exploreze corpul, sa se atinga in zonele intime, sa se masturbeze. Si e normal sa faca asta. Toti puberii si adolescentii ajung aici mai devreme sau mai tarziu. Este tranzitia spre viata de adult si corpul se pregateste pentru reproducere. Si desi asta se intampla si la copiii cu dezvoltare neurotipica, aceste comportamente nu apar in vazul lumii, parintii nu stiu despre ele (sau stiu, intuiesc, dar fara sa ii vada pe copii atingandu-se in zonele intime).  

Cum sa traiesti o viata implinita cu autism. 90 de activitati

  Atunci, ce face ca la copilul cu autism comportamentul sexual sa apara la vedere, in public? Tocmai autismul determina asta. Pentru un copil cu autism regulile sociale sunt greu de identificat si de inteles. Ce putem face in situatia in care copilul/adolescentul cu autism se atinge in zonele intime? Ramanem calmi, e doar un comportament natural (nu il certam, nu ii spunem ca este rusine, nu ii dam peste maini); el face asta pentru ca de fapt nu stie unde este permisa atingerea zonelor intime. Ii aratam care este locul/camera in care el poate sa se atinga in zonele intime, daca suntem acasa.

Situatii Dificile- cum sa gasim solutia. Help Autism

Daca suntem in alt loc (si nu il putem directiona catre camera in care se poate atinge) ii vom spune unde are voie sa faca acest lucru (Poti sa te atingi cand ajungi in camera ta/ E nevoie sa astepti pana ajungi in camera ta) si apoi ii directionam atentia catre alte activitati, in special activitati care implica miscari ale mainilor, astfel incat sa nu mai poata folosi mainile pentru a se atinge in zonele intime (jocuri cu mingea, jocuri cu mainile etc).

Kit ABA Full

Desi perioada de pubertate a copiilor cu autism ne poate speria, aceasta perioada se va termina la un moment dat. Da, va aduce multe transformari si multe emotii puternice. Insa poate fi mai usoara atunci cand stim ce urmeaza si mai ales atunci cand stim cum sa intervenim, cum sa actionam. Programul EERS, singurul program de Educatie Emotionala, Relationala si Sexuala in autism din Romania iti aduce posibilitatea de a intelege comportamentul sexual al copilului cu autism si mai ales te ajuta sa afli cum sa faci pentru a-l gestiona. Vezi aici evenimentul online "Sexualitatea la copilul si adolescentul cu autism" Alina Mirela Craiu Psiholog clinician, psihopedagog 0728.704.324 alinamirela.craiu@gmail.com


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare