Copilul meu injura si jigneste, cum il dezvat?

Copilul meu injura si jigneste, cum il dezvat?

Jul 25, 2022Harry

Copilul meu injura si jigneste, cum il dezvat?

Ne raspunde Elena Gheoculescu, psiholog:

Odata cu integrarea in colectivitate, copilul devine mai sociabil. El invata si anumite cuvinte care nu sunt in acord cu valorile familiei. Ca si specialist pot spune ca este doar o etapa. In calitate de parinte, inteleg cum se traieste aceasta etapa. In primul rand, trebuie sa iti gestionezi propriile reactii si comportamente, care pot varia de la surprindere la amuzament, de la soc la furie sau de la… la… - completeaza tu cu ceea ce simti. Cum gestionez situatia atunci cand copilul meu injura sau jigneste (si bineinteles, la varste mici, treaba asta i se pare foarte comica)?

 

Micul dictionar ilustrat al crizelor copilului

 

Panica pe care o simti in acele momente, dar si dorinta de a elimina acele cuvinte din vocabularul copilului tau te pot face sa tipi, sa tii prelegeri sau sa pedepsesti. Sa incetinim cateva momente ritmul si sa privim dincolo de cuvintele pe care le spune copilul tau pentru a vedea care este nevoia lui. Probabill ca a auzit cuvinte pe care acum le repeta. Poate ca traieste o reactie puternica de suparare sau frustrare. Ori, poate ca incearca sa faca parte dintr-un grup social sau poate ca vrea sa se amuze, sau, de ce nu, sa aiba o reactie puternica din partea ta sau a celorlalti drept raspuns. Intr-un corp mic, emotiile mari pot exploda la exterior, mai ales daca vocabularul este unul limitat.

Observa-ti copilul si ajuta-l sa spuna ceea ce simte in cuvinte. Vorbeste-i despre emotii, ofera-i strategii care sa il ajute sa se calmeze, si mai ales ajuta-l sa recunoasca emotia in corpul lui atunci cand o traieste. Treptat si prin modelare, copilul va fi capabil sa gaseasca si alte modalitati de a-si exprima emotiile si sentimentele fara sa foloseasca acele cuvinte deloc placute.

Copilul meu injura. Cum raspund si ce fac?

Nu mai putem oferi inca un pahar de suc copilului si acesta este foarte frustrat si furios si foloseste acele cuvinte pe care noi nu le vrem in casa noastra. Ii spunem:

• Pari foarte suparat ca nu primesti sucul. Te inteleg. De care suc vrei maine? Portocala sau cu mar? Ce ai zice daca acum am face repede o cursa dintr-o parte in alta a camerei?

• Ce ai zice de 10 sarituri stea?

• Hai sa ne luam o masinuta si sa inspiram pe nas si sa expiram pe gura, sa o facem sa se miste, uite asa! Am reusit! Asa iese si furia!

Uneori, pentru copil, sa inspire si sa expire ca sa se calmeze poate fi dificil. Putem sa adaptam tehnicile de respiratie varstei lui astfel incat sa vrea sa participe si sa-l ajutam sa se linisteasca. Alteori, copilul poate fi furios cand cineva ii darama constructia. Atunci putem sa il ajutam din nou sa spuna in cuvinte:

• ”Pari foarte furios pentru ca ti-a daramat constructia. Nu ti se pare corect. Mai aveai putin si terminai. Poti sa ii spui: - Nu imi place ca mi-ai daramat constructia. Mai aveam putin si o terminam."

• O alta varianta ar fi: ”Pot sa mai raman putin cu tine si sa te ajut sa te linistesti. Iar apoi puteti construi impreuna sau puteti construi pe rand!”

30 de activitati pentru a gestiona furia si capriciile

Copilul meu injura si jigneste, cum il dezvat?

In prima faza, pentru noi adultii, treaba asta este destul de socanta, mai ales daca el nu a auzit acele cuvinte de la noi. Care ar trebui sa fie ”scenariul” nostru, ce ar trebui sa facem de fiecare data, constant, ca sa depasim faza asta? In primul rand trebuie sa identificam care este nevoia din spatele cuvintelor pe care le foloseste copilul.

Copilul este mereu in cautarea atentiei si sa spunem ca ai reactionat mai mult sau mai putin exagerat cand l-ai auzit spunand acele cuvinte. Reactia aceea a starnit o lupta de putere intre tine si copilul tau. Din pacate, acum cand copilul tau tanjeste dupa atentie stie ca acel cuvant te va face sa te opresti din ceea ce faci si sa ii acorzi atentie. Indiferent ca atentia este una pozitiva sau negativa, copilul a castigat conexiunea cu tine, insa a pierdut sansa de a invata sa ceara atentie.

Copilul are nevoie de atentie si de conectare emotionala.

Partea buna este ca invatarea poate avea loc in orice moment, insa necesita mai multe repetari, rabdare si conectare emotionala. In aceasta situatie, copilul are nevoie de atentie si de conectare emotionala. Aici, invatarea poate sa aiba loc mai tarziu Iar relatia si conectarea emotionala sunt cele care fac diferenta. Ce putem sa facem intr-un astfel de scenariu? Putem sa ii spunem copilului: ”Oh, am auzit din nou acel cuvant. Ti se pare ca ar trebui sa fiu atenta la tine. Hai sa ne jucam!” sau ”Pun pariu ca ai vrea sa las ceea ce fac acum si sa ne jucam! Hai sa iesim afara!”

Din pacate, copilul imita uneori ceea ce aude in jurul sau, inclusiv la tine. Imitatia este o parte importanta a dezvoltarii sale. Copilul vede si aude ceea ce se spune cand cineva se loveste, nu reuseste, sau tipa in trafic. Si se decide sa incerce si el.

Daca vrei sa elimini anumite cuvinte din vocabularul copilului tau, incepe cu tine. Renunta la ele si recunoaste ca le-ai folosit si ofera-i o alternativa de comunicare. Daca nu a auzit la tine si a auzit la altcineva, aminteste-i ca fiecare familie are propriile reguli de comunicare. Nu te panica daca il mai auzi, ci ajuta-l sa inteleaga cum se simte. Ofera-i o noua modalitate de comunicare

.

 

Ii poti spune:

• Am fost foarte furioasa atunci cand, si am folosit cuvinte neprietenoase. Ar fi trebuit sa spun in schimb: ”Sunt foarte furioasa si mi s-a parut nedrept ce s-a intamplat!”

• Sau: ”Ups! Am spus din nou! Care era cuvantul pe care am decis sa il folosim in schimb? Gugu-gaga? Bun, mai incerc odata!”

• Ori: ”Am spus din nou. Uneori mai uit. Multumesc ca mi-ai amintit. Adevarul este ca m-a durut foarte tare piciorul atunci cand am calcat pe piesa de lego si am simtit multa furie”.

• Sau: ”Atunci cand bunicul este in trafic se infurie foarte tare cateodata. Se sperie foarte tare cand vede alti conducatori care nu respecta regulile. Ii este frica ca tu sau ceilalti ati fi in pericol. Ai putea sa ii spui bunicului in cuvinte ceea ce vezi: Bunicule, pari foarte furios acum!”

Copilul meu injura si jigneste, cum il dezvat?

Alteori, copiii aud un cuvant nou, pe care vor sa il incerce ca sa se amuze. Stiu ca nu esti de acord cu acest cuvant si ca este interzis in familia voastra. insa copilul tau vrea doar sa auda cum suna din gura lui. In acest scenariu, observa daca a spus din greseala si daca face ceva sa isi repete greseala. De cele mai multe ori, in acest scenariu, o privire rapida si un comentariu scurt pot fi de ajutor.

• Ignora acel cuvant in acel moment si cauta un alt moment in care sa vorbesti despre regulile din familia voastra, despre cuvintele permise si nepermise.

• Poti sa ii spui copilului: ” Ai spus…” si repeta cuvantul pe care el l-a spus. ”Stii ce inseamna?”

• Sau: ”Acest cuvant este nou. Stiu ca este distractiv uneori sa incerci cuvinte noi. Dar acest cuvant este nepoliticos si de aceea nu il folosim. Nu vrem sa ranim pe cineva.”

Stabiliti impreuna ce cuvinte puteti sa folositi si sa va distrati. De exemplu noi folosim in familia noastra ”Gugu-gaga”.

 

Cum sa fii un parinte eficient pentru copilul dificil

 

Aceste reactii si cuvinte pot aparea pe parcursul dezvoltarii copilului. Modul in care reactionam ca parinte il poate face pe copil sa repete mai des sau sa renunte la folosirea acelor cuvinte. Este foarte important, ca parinte, sa apelezi la un specialist daca simti ca este o situatie coplesitoare si nu o mai poti gestiona. Uneori, o perspectiva din exterior, dar si o sustinere pe intreaga etapa de explorare a cuvintelor poate fi de un real ajutor.

Elena Gheoculescu Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ

Telefon: 0726 944 677



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare