Copilul meu nu accepta sa piarda la jocuri! Ce fac?
Jocurile de societate reprezinta o modalitate distractiva pentru a ne petrece timpul cu copiii. Totusi, daca in locul momentelor vesele de joaca, ne confruntam cu supararea copilului dezamagit de faptul ca pierde, cu timpul motivatia de a ne juca jocuri de societate va scadea.
Ca si parinti ne bucuram de timpul petrecut impreuna cu copilul, dar cei mici depun toate eforturile pentru a arunca un sase cu zarul, pentru a ajunge primii la destinatie. Daca nu reusesc, vor renunta suparati la joc.
Kit pentru dezvoltarea atentiei si a memoriei
Cum sa procedam in astfel de momente? Copilul poate sa nu inteleaga exact ce inseamna „a pierde”, desi s-a implicat nu a reusit sa castige jocul, crede ca nu e suficient de inteligent si devine tensionat. Din cauza unor astfel de reactii, suntem tentati sa lasam copilul sa castige, pentru a pastra buna dispozitie.Victoria il umple de bucurie pe copil, doreste sa castige din nou si din nou.
Cu toate acestea, nu e o solutie potrivita pentru copil, sa-l favorizam pentru a castiga de fiecare data. Nu este un lucru placut sa pierzi, dar este o lectie importanta: ne invata sa toleram nereusita si ne motiveaza in a fi perseverenti.
Cum sa dezvolti o memorie de geniu
Se recomanda sa propunem copilului jocuri ce se bazeaza pe colaborare in loc de competitie, pana cand copilul ajunge la o maturitate emotionala care sa ii permita tolerarea esecului. Sa-l ajutam pe copil in timpul jocului, in mod deschis si sincer. In acest caz, copilul poate castiga fara a se baza pe o iluzie falsa, fiind constient de informatiile noi primite si pe care le poate folosi in partida urmatoare.
Sa cautam lucruri pozitive: daca copilul a respectat regulile, a folosit creativitatea pentru a castiga, a aplicat solutii inovatoare, nu si-a pierdut entuziasmul in timpul jocului etc. Acestea sunt aspecte laudabile pentru copil, chiar si in cazul pierderii.
Familiarizarea cu nereusita: una dintre cele mai bune modalitati de a invata este integrarea unei lectii cu pasi mici. Jocul de societate ofera copilului ocazia de a experimenta, intr-un mediu sigur si protejat ce inseamna sa pierzi, fara a se rani. Daca copilul se joaca intr-un mediu favorabil, el va intelege ca pierderea nu este sfarsitul lumii.
Permiteti copilului sa-si traiasca emotiile! Daca micutul este dezamagit de rezultatul jocului, sa nu incercam sa minimizam emotia. Aceasta este una reala. Avem posibilitatea de a vorbi despre ce simte, ca uneori ne simtim frustrati, deoarece lucrurile nu se dezvolta intotdeauna asa cum vrem.
Care este reactia noastra atunci cand pierdem? Copiii mici ne copiaza, imitatia este o caracteristica specifica varstei, asa caam putea observa propria noastra reactie atunci cand copilul nu castiga. Daca ne pierdem rabdarea de fiecare data cand o masina ne taie calea, pierdem autobuzul, reactionam la fel si in timpul joculului, atunci cand lucrurile nu ne sunt favorabile, atunci si copilul nostru va raspunde, intr-un mod similar. S
a incercam sa ne exprimam trairea reala si modul in care o gestionam: "Sunt putin trista acum ca nu am castigat, dar data viitoare incerc din nou!" De asemenea, este important sa transmitem copilului nostru un mesaj despre joc. Jucam jocurile de societate doar pentru a castiga, in timp ce ne concentram pe obtinerea celei mai bune pozitii in timpul jocului? Bucuria jocului, timpul petrecut impreuna este mai important decat rezultatul.
Dezvoltarea increderii in sine Rezultatele obtinute prin eforturi individuale joaca un rol major in dezvoltarea increderii in sine a copilului, deci este important sa-l invatam cum sa obtina rezultate mai bune. Ne vom bucura si noi parintii de jocul comun, daca in loc sa-l lasam sa castige, ii atragem atentia cu delicatete despre cum poate fi mai bun in joc.
De exemplu: "Iti amintesti care a fost strategia cu care am castigat data trecuta? Vrei sa incerci acum? Ai realizat o mutare buna, dar ai putea incerca si o alta varianta care ti-ar aduce mai multe beneficii pentru joc." Prin urmare, merita sa ne ocupam de perioada "furtunoasa", deoarece jocurile de societate sunt minunate nu doar pentru dezvoltarea abilitatilor sociale, ci si pentru a aduce familia impreuna, indiferent de varsta.
Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!