De ce este important sa se imparta sarcinile in familie?
Implicarea tuturor membrilor din familie in realizarea sarcinilor casnice reprezinta o situatie de castig, atat pentru adulti cat si pentru copii. Este bine pentru parinti, pentru ca sa fim cinstiti, cu totii avem nevoie de putin ajutor. Este bine pentru copii, deoarece ii invata despre responsabilitate si ce inseamna sa fii parte dintr-o familie.
Cuplurile care stiu sa-si imparta sarcinile casnice si pe cele legate de educarea copiilor sunt foarte eficiente in munca de echipa si in exprimarea respectului.
Emotiile si familia mea – Carti de joc
Iata cateva dintre avantaje si unele idei pentru a incepe!
Organizati intalniri de familie.
Parintii pot propune intalniri de familie, la care sa participe toti membrii, pentru a discuta rolul fiecaruia, sarcinile ce trebuie rezolvate, cand si cum se incepe. Astfel de momente petrecute impreuna, pot imbunatati relatiile si pot facilita rezolvarea problemelor in mod creativ. Copiii pot observa patternuri de comunicare asertiva: fiecare este intrebat de parerea lui, este ascultat, de asemenea cei mici asista la interactiunea dintre cei doi parinti.
Implicati copiii!
Este minunat pentru cei mici sa ajute in jurul casei. Implicati copiii in sarcini adecvate varstei, intr-un mod care sa fie pe masura abilitatilor lor si apoi sa va aratati aprecierea pentru munca lor. Copiii ne pot ajuta in pregatirea cinei sau la intinsul rufelor. Incurajati copiii sa-si asume sarcini legate de animalele de companie, propriile dormitoare, camera unde se joaca, etc.
Nu e indicat sa limitati indatoririle copiilor la propriile lucruri sau spatii. Daca fiecare membru se implica, simte ca este parte activa a familiei, copiii vor sti ca pot contribui la bunastarea familiei, pot incepe sa aiba grija de ei insisi si vor invata abilitatile de care vor avea nevoie ca adult.
Imbunatateste relatiile dintre frati.
Parintii care coopereaza in luarea deciziilor in familie si in rezolvarea sarcinilor, ii vor incuraja pe frati sa lucreze impreuna in treburile cotidiene. Copiii vor avea ocazia sa invete unul de la celalalt, sa se incurajeze reciproc, in acelasi timp sa-si realizeze sarcinile cu responsabilitate. Aceste experiente fundamenteaza legaturi puternice intre frati.
Arata modele.
Una dintre cele mai bune modalitati prin care parintii isi pot invata copiii este prin exemplul personal. Modul in care tata o ajuta pe mama sau mama il sprijina pe tata, ofera copilului modele comportamentale valoroase pentru copii. Ei asista la cele mai eficiente lectii despre munca in echipa si vor invata o mai bună constientizare a perspectivelor si nevoilor celorlalti. Copiii nu se nasc cu aceste trasaturi; ele se dezvolta treptat, pe masura ce copiii cresc si se maturizeaza.
De ce nu putem avea mereu ce ne dorim?
Incurajeaza dezvoltarea abilitatilor de planificare.
Capacitatea de a anticipa actiunile ce urmeaza a fi realizate, consecintele lucrurilor, reprezinta abilitati de care noi toti avem nevoie. Planificarea este o abilitate de viata ce poate fi modelata participand la sarcinile din familie. Pe masura ce copiii cresc, putem sa incepem sa-i invatam cum sa-si constientizeze propriile nevoi si ale celor din jur si sa actioneze in functie de ele (daca ne ajuta la spalatul hainelor, vor invata ca trebuie sa spalam lucrurile la timp, pentru a le putea purta sau e mai usor sa pui la loc trei jucarii decat sa se stranga o gramada mare de jucarii).
Impartirea activitatilor casnice poate ajuta familiile sa functioneze mai bine si sa reduca stresul familial. Atunci cand copiii ajuta, treburile se termina mai repede, iar parintii au mai putine de facut. Acest lucru elibereaza timp pentru ca toata familia sa fie impreuna.
Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!