Copilului ii este frica sa doarma singur?

Copilului ii este frica sa doarma singur?

Apr 10, 2017Laura

Copilului ii este frica sa doarma singur?

Cum sa Crestem Copii Increzatori si Independenti: Sfaturi pentru Un Somn Linistit

Ne dorim ca micutii nostri sa se simta increzatori si sa stie ca sunt in siguranta. Este important sa le oferim un mediu in care sa se poata relaxa si sa stie ca pot cere ajutor atunci cand au probleme. Totodata, trebuie sa ii incurajam sa se descurce singuri in fata grijilor minore.

 

Vacanta pofticiosilor. Ema si Eric cresc si calatoresc

 

Echilibrul dintre Independenta si Apropiere

Pentru a atinge un echilibru intre independenta si apropiere, este esential sa ii invatam pe copii sa fie siguri pe ei, dar si sa stie ca pot veni la parinti cand au nevoie. In ceea ce priveste somnul, ne dorim ca ei sa se simta in siguranta venind ocazional la parinti in noptile mai agitate, dar sa adoarma singuri in majoritatea serilor.

Provocarile Somnului la Copii

Un scenariu comun pentru multe familii este ca copilul sa refuze sa doarma singur. Aceasta situatie se repeta adesea, iar parintii trebuie sa gaseasca metode eficiente pentru a ajuta copilul sa devina mai independent la ora de culcare.

Sfaturi Practice pentru Somnul Copiilor

  1. Rutina de seara: Stabilirea unei rutine consistente de culcare poate ajuta copilul sa se pregateasca mental si fizic pentru somn.
  2. Crearea unui mediu sigur: Asigurati-va ca dormitorul copilului este un loc confortabil si sigur.
  3. Incurajarea independentei: Laudati copilul pentru momentele in care adoarme singur si discutati deschis despre importanta somnului independent.

Iata cateva propuneri care sa-ti vina in ajutor:

1. Accepta trairile copilului. Explicatiile rationale nu-l vor ajuta, dar validarea emotiilor copilului ii va transmite mesajul ca intelegem situatia sa si vrem sa-i fim alaturi.

2. Constientizeaza faptul ca, desi copilul tau e destul de mare sa adoarma singur, nu si-a dezvoltat inca aceasta abilitate. Primul pas in a-l ajuta sa adoarma singur se refera la sentimentul de siguranta emotionala. Aceasta siguranta apare in momentul in care copilul ne simte langa el, acordandu-i atentie si caldura.

Ne jucam, ne distram si inteligenta emotionala ne-o dezvoltam!

 3. Ajuta-l sa se relaxeze. Incepeti pregatirea pentru somn cu activitati linistitoare, ce faciliteaza tranzitia copilului de la starea de veghe la cea de somn. Citeste-i povestea preferata in timp ce il inviti sa se cuibareasca langa tine. Puteti alege muzica relaxanta, pe care copilul sa o poata asculta dupa ce vei iesi din camera.


4. Empatizeaza cu copilul. Explica-i ca il vei invata sa adoarma singur, vei fi alaturi de el ca sa se simta in siguranta si cand nu vede prezenta fizica a parintelui: “Cred ca ti se pare dificil sa adormi in intuneric, singur in camera ta, dar sunt aici oricand ai nevoie de mine!”.

5. Discuta cu copilul si incearca sa descoperi cauza fricii de a dormi singur. Sunt multi copii carora le este frica de intuneric. Ei au o imaginatie bogata si aparitia “monstrilor” devine foarte reala pentru micuti. Imprieteniti-va cu intunericul! Jucati-va pe intuneric, fixeaza pe perete diferite imagini cu animale si cautati cu ajutorul lanternei unde s-a ascuns “catelul” sau “pisica”. La fel, poti cauta litere din carton buretat, pe care sa le asezi in fata luminii lanternei si astfel litera se va proiecta pe perete. Daca vrei sa-i faci o surpriza copilului, ii poti pregati un mic teatru de umbre. In acest mod, va reusi sa se simta in siguranta atunci cand ramane in intuneric.

6. Jocul umbrelor. E indicat sa le explicam copiilor ca noaptea unele obiecte obisnuite din camera pot sa ni se para altceva. Umbra unui scaun poate parea un monstru, dar daca aprindem lumina, vom vedea ca e scaunul. Ghiciti forma umbrelor si radeti impreuna. Rasul are un puternic efect de inlaturare a sentimentului de frica.

7. Ai nevoie de rabdare. Fiecare proces nou de invatare necesita rabdare si timp. Astfel, in prima etapa, ramai langa copilul tau pana cand incepe sa devina somnoros. Apoi, inainte sa iesi din camera, spune-i ca il vei vizita din 10 in 10 minute. Cand micutul s-a familiarizat cu aceasta rutina, incearca sa reduci timpul petrecut la el in camera, iar atunci cand il vizitezi ureaza-i noapte buna de la usa. Lauda-l pentru fiecare etapa, pentru fiecare mic progres obtinut in directia corecta: „Am observant ca ai adormit atat de repede seara trecuta!”.

Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare