Copilul uda patul. Ce-i de facut?

Copilul uda patul. Ce-i de facut?

Mar 31, 2017Laura
Copilul uda patul. Ce-i de facut? Enurezisul este termenul de specialitate ce se refera la eliminarea involuntara de urina la copii. Udatul patului este atat pentru copii, cat si pentru parinti un fenomen neplacut, dar e important de stiut faptul ca micutii nu fac intentionat acest lucru. Cum il putem ajuta pe copil?

Ajuta-l pe cel mic sa invete sa foloseasca olita.

    Investigheaza posibile cauze medicale. Observa simptomele copilului si discuta cu medicul pediatru pentru a analiza existenta unor cauze medicale. Studiile demonstreaza ca exista diferite afectiuni ce pot avea drept consecinta accidentele din timpul noptii. Evita sa certi si sa pedepsesti copilul pentru accidentul survenit. Acest lucru va aduce un plus de presiune asupra copilului si va ingreuna situatia. Raspunde cu empatie copilului: „Am observat ca ai avut mai multe accidente. Stiu ca poate fi greu de observat de fiecare data cand trebuie sa mergi la baie. Cred ca e neplacut si pentru tine sa te trezesti cu hainutele ude! Te voi ajuta si iti voi aminti sa mergi la olita sau toaleta”.

Ma spal pe dinti, folosesc olita - carte cu ferestre

Stabileste o rutina pentru utilizarea olitei/toaletei. In prima faza, e indicat sa amintim copilului la un anumit interval (aproximativ 2 ore), sa mearga la olita. Apoi, va deveni o regula in casa voastra. Controleaza cantitatea de lichide, incearca reducerea lichidelor pe masura ce se apropie sfarsitul zilei. Nu te descuraja in situatia in care micile accidente se vor mai repeta. Incearca sa ramai calm, chiar daca este frustrant! „Vad ca esti ud. Stiu ca e greu sa te trezesti noaptea si sa mergi la toaleta la timp, dar in curand vei invata sa recunosti semnalele si vei reusi. Te rog sa-ti alegi niste haine uscate”. Propuneti copilului sa participe la spalarea hainutelor, in vederea responsabilizarii lui.

Sunt copil. Cum ma simt?

sunt-copil-cum-ma-simt-304x360

Udatul patului poate avea drept cauza si acumularea tensiunilor emotionale din viata copilului. E important sa gasim cauza pentru ca sa stim unde trebuie intervenit. A avut parte de incidente neplacute in ultima perioada? Au aparut schimbari in familie, se confrunta cu frici noi? Aceste trairi interioare pot interfera cu capacitatea copilului de a se relaxa, concentra sau controla functionarea propriului corp. Schimbarile din viata copilului pot determina regresul, adica intoarcerea la comportamente pe care le avea la varsta mai mica.

Conni si olita

    Ofera-i timpul si atentia ta. Copiii au nevoie de noi, sa ne „oprim” din ritmul alert al fiecarei zile pentru a-i auzi cum se simt, sa le permitem sa-si exteriorizeze tensiunea acumulata, frica sau tristetea. Dupa un astfel de moment al zilei (de exemplu, dupa ce se reuneste toata familia acasa), copiii se simt foarte aproape de persoana care i-a ascultat si, de multe ori, comportamentul lor ajunge la o imbunatatire evidenta.

Cutiuta cu emotii jucause – Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Cutiuta cu emotii jucause

Ofera explicatii despre functionarea corpului uman. Copiii sunt foarte interesati de informatii noi. Deseneaza conturul corpului copilului sau cauta imagini cu organele corpului uman. Povesteste-i, pe limbajul copilului, care este rolul fiecarui organ, cum se formeaza si elimina urina. In acest mod, va creste responsabilitatea si controlul copilului asupra situatiei. Responsabilizeaza copilul. Atunci cand avem un copil de aproximativ 5-6 ani, putem sa-l rugam sa ne ajute la schimbarea asternuturilor umede. Incearca sa nu fii punitiv. Implicarea copilului este importanta, deoarece creste dorinta copilului pentru depasirea accidentelor si a motivatiei pentru a se ridica din pat si a merge la toaleta. Asigura-te ca nu exista temeri ascunse sau probleme cu privire la mersul la toaleta in intuneric. Puteti folosi o lumina de veghe pentru a ajunge mai usor la baie. Incurajati copilul pentru fiecare reusita! Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare