Cum convingem copilul sa mearga la culcare?
Obiceiurile de somn sanatoase sunt o parte importanta si vitala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Totusi in multe familii, culcarea copilului reprezinta o sarcina dificila. Cand copiii nu vor sa mearga la culcare, refuza sa se spele pe dinti sau sa se imbrace in pijamale, este greu sa ramai calm. Vestea buna e ca abilitatea de a adormi este una care poate fi invatata de toti copiii.
Iata 7 idei care ar putea fi utile in crearea unei rutine de somn, pentru a-i ajuta pe micuti sa adoarma mai usor:
1. Creeaza o rutina de „noapte buna”. Copilul are nevoie de o anumita rutina pentru a se pregati de culcare. Aceasta rutina se formeaza in timp si este importanta consecventa noastra a parintilor. Urmand ritualul de noapte buna, copilul va putea anticipa ce urmeaza sa se intample si va fi dispus sa se culce la ora potrivita. Pregatirea propriu-zisa a copilului va incepe inainte de imbracarea pijamalelor si spalarea dintisorilor. In aceasta perioada e indicat sa implicam copilul in activitati linistitoare, in jocuri usoare cum ar fi: observarea unei imagini dintr-o carte de povesti, dupa ce inchidem cartea ce anume ne amintim din poza, sortarea formelor geometrice, modelarea figurinelor din plastilina, realizarea puzzleurilor, etc.
Folosind diverse tehnici psihologice eficiente, menite sa-i ajute pe copii sa se relaxeze, cartea le permite micutilor sa faca parte cu adevarat din poveste si sa adoarma in acelasi timp cu personajul principal, iepurasul.
2. Incearca sa structurezi activitatile din timpul zilei in asa fel incat intreaga zi a copilului sa contribuie la pregatirea pentru somn.
Sa ne asiguram ca micutii au parte de activitate fizica. Cercetarile arata ca cei mici vor adormi mult mai usor atunci cand au avut o ora sau doua pentru a alerga, sari, catara, etc. Joaca-te cu copilul ”de-a prinselea” sau „sotron”.
3. La fel ca noi adultii, si copiii acumuleaza tensiuni pe parcursul zilei. De multe ori au nevoie sa rada pentru a da drumul acestor tensiuni.
Rasetele au efect de detensionare si relaxare, pregatind astfel organismul pentru trecerea la odihna. Copiii rad cel mai bine de stangaciile noastre: cand ne impiedicam, alunecam pe o coaja de banana imaginara sau incurcam functiile obiectelor (vrem sa ne incaltam cu galetuta).
4. Inainte de culcare, cu aproximativ o ora, sa ferim copilul de urmarirea programelor tv sau jocuri pe tableta si telefon. Acest aspect poate face intr-adevar o mare diferenta in modul in care se desfasoara pregatirea pentru culcare, dar si cat de bine vor dormi copiii.
Cum sa-ti faci copilul sa doarma linistit
5. Daca micutul da semne ca nu vrea sa se culce, valideaza-i dorintele: „Cred ca ti-e greu sa te opresti din joc! Mi-ar placea si mie sa ne jucam pana dimineata, dar avem nevoie de odihna pentru a avea energie de joaca!”. In acest fel, vei reusi sa pregatesti terenul pentru obtinerea colaborarii copilului.
6. Ofera-i copilului alternative. Doresti sa te imbraci cu pijamaua cu avion sau cu ursulet? Iti iei prima data pijamaua sau te speli pe dinti? In acest mod reusim sa comutam atentia copilului pe variantele din care poate alege ce-i place mai mult. Cu cat va fi mai implicat in luarea deciziilor, cu atat mai pregatit va fi pentru momentul somnului.
7. Scopul cel mai important este sa asiguram o atmosfera calma, in conditii de siguranta. Dupa servirea cinei in familie, putem pregati copilului o baie relaxanta, urmeaza povestea de seara si pupicul de noapte buna. Sa lasam intotdeauna timp de conectare, de a-l simti aproape pe copilul nostru, indiferent de intensitatea zilei. Apoi invelim copilul si animalutul sau jucaria de somn. In cazul in care micutul nu se simte confortabil in intuneric sa utilizam o lampa de veghe.
Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!