Cum faci copilul sa te asculte?

Cum faci copilul sa te asculte?

Jul 14, 2016Laura

Cum faci copilul sa te asculte?

Ne dorim ca micutii nostri sa ne asculte atunci cand le spunem sau cerem ceva. De multe ori, copiii se lasa antrenati de jocurile in care se implica si nu mai sunt atenti la instructiunile parintilor. Unul dintre aspectele importante este sa-i ajutam pe copii sa-si dezvolte ascultarea activa.


 

De ce? Avem tendinta de a repeta (din nou și din nou) cerintele adresate copiilor, dar apoi fie ne pierdem rabdarea si realizam noi, fie ii invatam, in mod neintentionat, ca daca ne ignora, vom renunta.

Poti incerca urmatoarele propuneri:

1. In prima faza, sa ne asiguram ca cei mici ne aud cu adevarat atunci cand le cerem sa ne asculte.

E indicat sa ne coboram la nivelul lor si sa ne uitam in ochii lor atunci cand le adresam cerinta noastra. La fel, o atingere prietenoasa pe brat este, de asemenea, de ajutor. Cercetarile au demonstrat ca micutii implicati intr-o activitate, cum ar fi jocul, citirea cartilor, desenul, de multe ori nu inregistreaza celalalte aspecte ale mediului.

 


 

2. Formuleaza eficient cerintele-acorda atentie la modul in care vorbesti cu ei, foloseste propozitii scurte care se potrivesc cu nivelul de dezvoltare a atentiei.

Incearca sa oferi cate o singura instructiune odata si exprima-te bland dar ferm. Nu te repeta, daca nu obtii nici o reactie de la copilul tau, inseamna ca nu si-a concentrat atentia asupra ta.


3. Foloseste un limbaj pozitiv- incearca sa-l inlocuiesti pe " nu" sau sa-l utilizezi mai rar.

Colectie de povesti pentru responsabilizarea copilului

 

Cuvintele pozitive ofera mai multa incredere copilului, se simte mai fericit, il ajuta sa se comporte mai bine, motiveaza spre succes. De exemplu, in loc sa spunem "Nu lasa masinutele de jucarie aruncate pe covor!", putem incerca o varianta reformulata: "Gandeste-te unde ar trebui sa asezam masinutele, astfel incat sa le gasim o parcare potrivita."


4. Ajuta-l pe copil sa inteleaga de ce e important sau avantajos sa respecte cerintele adresate.
Aceasta etapa nu va garanta respectarea imediata a solicitarii, dar copilul va vedea ca cerinta este una rezonabila si ca poti prezenta argumente pentru a-ti sustine parerea. Daca vor intelege motivul, vom obtine mai usor colaborarea lor. De exemplu, "Dupa ce ai terminat de mancat, putem merge sa ne jucam cu dinozaurii!". De asemenea, poti sa-i vorbesti despre efectul comportamentului sau. "Te rog sa te imbraci! Trebuie sa plecam intr-un minut, altfel vom intarzia la spectacol si nu vom reusi sa ne asezam pe locurile noastre."

 


5. Bazeaza-te pe rutine si reguli.

In acest fel, vei ajunge sa ocolesti capcana parintelui cicalitor, dar si sa eviti luptele pentru putere. "La noi acasa, strangem jucariile inainte de a ne uita la desene." Cu cat ne luptam mai mult cu copilul, cu atat mai mult subminam dorinta lui de a coopera. Daca micutul se simte trist, ii e frica sau e dezamagit, ajuta-l sa-si exprime emotiile, astfel incat sa se simta acceptat si in siguranta. In acest mod, reusim sa restabilim conexiunea cu copilul nostru. Apoi, va fi gata sa ne asculte cand ii amintim care sunt regulile din familia noastra. „Ne putem duce la culcare, dupa ce ne spalam pe dinti!”. Sa acordam atentie modelului pe care il oferim, copilul invata ce-l mai mult din ceea ce facem noi parintii.

Ascultarea si cooperarea provin din apropierea emotionala, consecventa si capacitate. Sa acordam timp pentru intarirea relatiei cu copilul, sa fim consecventi cu solicitarile noastre si sa ne asiguram ca micutul nostru este capabil sa realizeze solicitarile adresate.

Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare