Cum facem fata bullyingului?
Bullyingul poate imbraca forme diferite: hartuirea verbala, porecle, excluderea unei persoane dintr-un grup, intimidarea fizica, enuntarea minciunilor si raspandirea zvonurilor false, confiscarea banilor, obiectelor personale sau distrugerea proprietatii personale, a ameninta sau a forta o alta persoana sa faca lucruri pe care nu doreste sa le faca, cyber-bullying (prin telefon mobil sau prin Internet), etc.
Potrivit lui Dan Olweus, un specialist in domeniul prevenirii agresiunii, bullyingul este atunci cand cineva spune sau provoaca durere unei alte persoane care nu se poate apara, in mod repetat si intentionat.
Raportul UNICEF arata ca abuzul scolar si hartuirea reprezinta probleme foarte serioase. E indicat sa stim: -in cazul in care, copilul este afectat de bullying, trebuie sa luam legatura cu profesorii din scoala. Ramai calm, concentreaza-te pe problema copilului si pe modalitatile de rezolvare. Asigurati suport emotional, spuneti copilului ca nimeni nu merita sa fie ranit si ca veti avea grija de siguranta lui. Ajutati copilul sa invete cum sa se comporte atunci cand este sacait. Redati scena acasa pentru a ajuta copilul sa exerseze comportamentul de raspuns potrivit.
Explica-i copilului diferenta dintre conflictele ce pot aparea in mod obisnuit si hartuire: Ce inseamna cand se cearta cu un prieten si ce se intampla cand este hartuit. Hartuirea este un fenomen care s-a repetat de mai multe ori, este realizat de o persoana ce abuzeaza de puterea lui: e fizic mai mare, mai in varsta, mai popular decat copilul abuzat, scopul actiunii sale este pentru intimidare.
Ajuta-l pe copilul tau sa decida daca este un conflict sanatos sau chiar este intimidat. Daca suntem familiarizati cu definitia exacta a agresiunii ca parinte, atunci putem mai usor sa hotaram daca cearta dintre copii este in limite normale sau daca este necesara interventia.
Discutati cu copilul despre prietenie si hartuire E important sa punem bazele unei comunicari deschise in familie si cu copilul nostru pentru ca fara aceasta nu vom sti daca copilul este hartuit in scoala sau daca a vazut pe cineva ranit. Desigur, prima reactie poate fi de refuz, dar trebuie sa continuam sa incercam. Motivul ingrijorarii e fundamentat de sondajele privind hartuirea scolara ce au concluzionat ca majoritatea copiilor supusi abuzului nu vorbesc cu adultii, ci isi ascund problemele.
Cu toate acestea, daca au un fundal parental de sustinere si parintii lor indraznesc sa vorbeasca despre acest subiect, copiii se vor deschide si vor povesti ce li s-a intamplat. Uneori e mai usor pentru copil, daca incepem prin autodezvaluire oferind exemple din ziua ce am avut-o la munca.
Monitorizati activitatea in mediul online a copilului.
Putem proteja copilul de nivelurile in crestere ale hartuirii pe Internet, atunci cand tinem cont de activitatea online. Pe de o parte, merita sa stabilim o limita de timp pe care copilul o petrece utilizand internetul, pe de alta parte este important sa ne uitam la ceea ce urmareste pe retelele sociale si in al treilea rand, sa descarcam programe de filtrare si control parental.
Vorbeste si arata-i empatie copilului.
Explica-i copilului despre emotiile noastre, sa acorde atentie sentimentelor celor din jur. In acest mod, putem reduce sansele ca el sa participe la actiuni de hartuire si este putin probabil ca sa ajunga victima, deoarece empatia reprezinta ingredientul relatiilor sociale optime. De aceea merita sa vorbim cu copilul despre ce ar face el pentru altcineva. De exemplu, daca va spune ca cineva este hartuit in scoala, vorbiti despre ce poate simti victima.
Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!