Cum interpretam desenele copiilor?

Cum interpretam desenele copiilor?

Apr 26, 2016Harry

Cum interpretam desenele copiilor?

Desenele copiilor reflecta sentimentele, gandurile si actiunile lor, sunt speciale si sincere. Copiii deseneaza ceea ce simt, nu ceea ce vad. Prin intermediul desenului, avem posibilitatea de a cunoaste mai bine copilul. Imaginea prezentata de copil valoreaza cat multe cuvinte la un loc. Desenul copilului spune povestea a ceea ce cuvintele nu pot sau nu indraznesc sa formuleze: sentimente, dorinte si opinii despre lume si persoane. Copilul atribuie semnificatii importante pentru fiecare culoare, forma si pozitionare. In plus, desenul reprezinta un important instrument de detensionare pentru copii. Activitatea de desenat aduce la suprafata, elemente dificile pe care copilul nu reuseste sa le gestioneze intr-un alt mod. Ele reflecta personalitatea micutului artist si ne ofera si noua parintilor o oglinda - copilul ne vede si ne deseneaza asa cum suntem. Astfel, prin analiza desenelor copiilor, nu vom afla lucruri noi doar despre copil, ci si despre noi.

Deseneaza ceva. Interpretari psihologice ale desenelor copiilor

Ce elemente putem interpreta din desenele copiilor:

Structura desenului ne poate oferi informatii despre gandirea copilului. Daca copilul schiteaza obiecte sau persoane separate, la care lucreaza cu meticulozitate, se poate spune ca predomina o gandire analitica si acorda atentie sporita detaliilor. Atunci cand obiectul desenului este reprezentat de evenimente si diferite experiente traite de copil, se poate spune ca predomina gandirea sintetica. E important pentru ei sa exprime imaginea intreaga a interiorului. Utilizarea spatiului pentru desenat - unii copii lasa multe spatii albe, iar desenul propriu-zis ocupa o mica parte a foii. In acest caz ar putea fi vorba despre domenii de activitate fata de care copilul manifesta o oarecare teama.

Ghici, ghici, ghici, ce voi desena aici? 2

Dimensiunea elementelor desenate pot dezvalui informatii despre gradul de incredere al copilului. Obiectele mici, stersaturile repetate pot indica lipsa increderii si al dezaprobarii de sine. Pozitionarea figurilor desenate - acest aspect este relevant, in special, in cazul desenului familiei. Atunci cand privim schita copilului putem sa ne intrebam daca este cineva care se remarca in mod deosebit, asupra caruia copilul vrea sa atraga atentia? In ce actiuni sunt implicate personajele desenate si care este expresia faciala? Persoana care este desenata mai sus este investita de catre copil cu dominanta, iar personajul care apare la distanta de restul persoanelor nu pare a fi apropiata din punct de vedere emotional sau cel putin asa percepe copilul.

Lectii de desen. La zoo

Presiunea liniilor - liniile apasate, care aproape gauresc pagina pot indica agresivitate sau ostilitate prezente in familie, pe cand liniile pale, care abia se observa pot vorbi despre timiditate, lipsa de incredere in sine sau nesiguranta. Liniile puternice dar armonioase si continue pot exprima siguranta copilului. Folosirea culorilor - potrivit lui Evi Crotti, in cartea Desenele copilului tău. Interpretări psihologice aflam ca un copil vivace si entuziast va utiliza culori intense si forme bogate in simboluri. Un copil cu un temperament sensibil isi va realiza desenul cu culori pale si cu urme lejere. E recomandat sa colectionam mai multe desene realizate de catre copilul nostru si sa le analizam atat din punct de vedere al evolutiei, dar si a elementelor repetitive. Nu e indicat sa privim desenul copilului si sa gasim propria noastra interpretare. Imaginea realizata de copil e plina de continut, dar trebuie sa reprezinte un instrument de comunicare intre parinte si copil. La ce te-ai gandit cand ai desenat o buburuza albastra? De ce ai ales sa-l desenezi pe fratele tau intr-un colt al paginii? Am observat ca ai desenat niste ochi mari, cum ai ajuns la aceasta varianta? In acest mod, vom reusi sa ne apropiem de micutii nostri si sa ii cunoastem mai bine. Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare