Cum invatam copilul sa nu mai vorbeasca urat?

Cum invatam copilul sa nu mai vorbeasca urat?

Nov 09, 2016Laura

Cum invatam copilul sa nu mai vorbeasca urat?

Comunicarea nerespectuoasa este o problema pentru multi copii si parinti. Ne intrebam cum se poate ca cel pe care il iubim si ocrotim sa se transforme si sa vorbeasca urat? Ei bine, aceasta este o parte previzibila a copilariei. Uneori copiii imita fratii mai mari, vecinii, colegii sau chiar figurile din desenele animate, ce ajung sa modeleze limbajul si atitudinea copilului nostru. Cu siguranta avem nevoie sa ne invatam copiii cum sa relationeze cu respect si bunatate si cum sa-si exprime emotiile intense, fara a-i rani pe ceilalti.

 

Emotiile si familia mea – Carti de joc

 

Urmatoarele sugestii iti pot fi de folos:

1. Mentine-ti calmul! Spune-ti cuvinte de incurajare: „Se intampla pentru ca nu e capabil sa-si gestioneze singur trairile, nu pentru ca vrea sa ma enerveze!”. Atunci cand copilul vorbeste nepotrivit cu noi, ne simtim tradati si aproape automat se declanseaza starea de furie. Avem posibilitatea sa-i invatam pe copiii nostri sa fie respectuosi, prin tratarea lor cu respect. In prima faza, e important sa ne concentram asupra starii noastre. Daca predomina furia, vom ajunge sa crestem si mai mult tensiunea.

 

2. Ofera-i posibilitatea de a reformula cererea: „Aud ca ceva te deranjeaza! Ai putea sa formulezi altfel ceea ce ai spus inainte?”. O alternativa realista este sa ii prezentam noi insine un exemplu pozitiv: „Daca folosesti cuvinte amabile, poti sa primesti mai repede ajutorul meu!”. In acest mod, oferim copilului posibilitatea de a reflecta si de a alege sa se exprime intr-un mod politicos.

3. Modalitatea in care vom raspunde copilului va influenta modul lui de comunicare. Rasul sau reactiile de furie intense nu vor contribui la eliminarea limbajului nerespectuos. Copiii vor invata repede ce incarcatura emotionala au anumite cuvinte si nu vor ezita sa le foloseasca. Sa prezentam copilului modalitati eficiente prin care poate obtine atentia noastra, dar si termeni acceptabili pentru a-si exprima furia.


 

4. Ajuta-ti copilul sa-si inteleaga propriile sentimente, oferind un raspuns empatic: „Stiu ca e greu sa pleci de la locul de joaca atunci cand te distrezi atat de bine! Eu incerc sa vorbesc politicos cu tine si imi doresc acest lucru si de la tine! Putem sa o luam de la capat?".

5. Este usor sa te lasi captiv in schimbul de replici dominat de furie, frustrare si emotii negative. In loc sa raspundem cu aceeasi moneda la orice critica sau vorba urata, pe care copilul o arunca spre noi, sa incercam sa ne oprim: „As vrea sa te ascult, dar tu vorbesti prea repede! Aud cuvinte care ma intristeaza. Hai sa ne calmam, sa inteleg ce incerci sa-mi spui!".

6. Deseori, copiii care vorbesc urat sunt plini de tensiune emotionala, se simt vulnerabili si fara aparare. Se folosesc de acest tip de comunicare pentru a ne atrage atentia, pentru a compensa starea pe care o simt. Sa incercam sa identificam problema cu care se confrunta copilul si sa incercam sa gasim solutii de rezolvare. Apoi sa abordam tema limbajului.

7. Pune capat luptei pentru putere. De multe ori, cei mici se simt neputinciosi intr-o lume a adultilor. Copiii ajung sa utilizeze un limbaj nerespectuos drept arma in lupta pentru putere. Explica-i copilului semnificatia cuvintelor nepotrivite, dar si a modului in care ii influenteaza pe cei din jur. Copiii isi dau seama de efectul utilizarii lor si ne testeaza limitele sau reactiile.

 

Invat sa vorbesc corect si sa fiu mai intelept

 

  8. In febra momentului, nu ii putem invata nimic. Cand copilul s-a linistit, putem discuta: „Mi-as dori sa ne gandim la un alt mod de a te exprima”. Explica-i cum te face sa te simti cand il auzi ca vorbeste nerespectuos. Nu-l critica, pastreaza accentul pe modul in care te-au afectat cuvintele lui. In aceste momente are loc schimbarea.

Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare