Cum inveti bebelusul sa vorbeasca?

Cum Inveti Bebelusul sa Vorbeasca?

May 15, 2014Laura

Cum Inveti Bebelusul sa Vorbeasca?

Primii ani din viata unui bebelus sunt critici pentru dezvoltarea limbajului. Ca parinte, ai un rol esential in aceasta etapa, iar metodele simple, cum ar fi cititul povestilor si conversatiile zilnice, pot face o diferenta uriasa.

Dar cum poti stimula eficient dezvoltarea vorbirii copilului tau?

15 activitati pentru dezvoltarea vorbirii:


1. Vorbeste cu el mereu, spune-i ce faceti in orice moment. Exemplu: Ne spalam. Ne spalam pe mana. Ne spalam cu apa si sapun.


2. Plimba-te cu copilul in brate prin casa si denumeste obiectele in fata carora va opriti, repetand rar cuvantul de 2-3 ori. Exemplu: ma-sa, sca-un


45 de jocuri pentru dezvoltarea vorbirii


 

3. Explica-i fiecare actiune, canta in timp ce faci acest lucru (copilul va fi mai atent cand i se va canta) Exemplu: Mama face pa-tul, pa-tul, pa-tul. Mama pune per-na, per-na, per-na pe pat.

4. Tine copilul in brate, asezati-va in fata oglinzii si pronunta rar numele copilului in timp ce il misti usor in sus si in jos.

5. In fata oglinzii se pot realiza exercitii de pronuntie silabe, copilul va fi foarte incantat sa-ti imite miscarea buzelor: Exemple: ma-ma, pa-pa, ta-ta, da-da, ne-ne, pe-pe, etc.


Va recomandam setul pentru Dezvoltarea vorbii, care include o multime de jocuri si idei utile pentru dezvoltarea vorbirii la copii.
 
6. Ridica copilul la geam si explica-i ceea ce vede, utilizeaza multe onomatopee. Exemple: Sufla vantul crengile: VVVVVV! Masina merge pe drum: BRUM-BRUM!


7. Aseaza o jucarie de plus (Ex: o pisica) in bratele copilului si pune copilul sa arate unde sunt diferite obiecte din casa:
Ex: Arata-i pisicii unde este patul? Unde este mingea?


100 de activitati de stimulare pentru cei mici

8. Prezentati bebelusului, inca de la 6-7 luni, carti cu imagini (il va stimula enorm) denumiti imaginile, descrieti-le, jucati-va cu onomatopeele Exemplu: Caine: Ham-ham! Cainele este mare, are dinti. Ham-ham papa os.


9. Lasa copilul sa atinga obiectele in timp ce le pronunti denumirea. Exemplu: lin-gu-ra, car-te, scu-tec


10. Invata-l contrariile incurajandu-l sa atinga lucrurile: Exemplu:
- greu - sa ridice un flacon (de jumatate de litru) cu apa - usor - sa ridice un flacon (de jumatate de litru) gol - cald – sa puna mana sub un jet de apa calda - rece - sa puna mana sub un jet de apa rece


11. Pune-l sa stearga diferite obiecte din bucatarie in timp ce le denumesti rar de 2-3 ori. Exemplu: Sterge ca-pa-cul, va-sul, etc.


12. Pune-l sa-ti aduca diferite obiecte. Si intreaba-l ce ti-a adus. Incurajeaza-l sa repete dupa tine. Exemplu: Adu-mi car-tea./ Ce mi-ai adus? Car-tea?


13. Bebelusul adora sa arunce lucrurile pe jos, vom selecta jucarii de plus pe care i le vom da sa le arunce pe jos in timp ce vom denumi jucaria-animalut si vom pronunta onomatopeea specifica.


14. Dansati cu bebelusul in timp ce ii cantati. Incurajati-l sa fredoneze melodia: La-La-La!


15. Da-ti copilului sarcini de realizat: Pune mingea pe scaun! Pune suzeta pe masa!

 

Si nu in ultimul rand invatati sa va jucati si sa va bucurati de momentele unice petrecute cu copilasul dvs. :)


Mamica si logoped Laura Hardalau



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare