Cum pot sa-l invat abecedarul emotiilor pe copilul meu
Copilul tau nu mai vrea la gradinita ''pentru ca acolo nimeni nu-l iubeste si nimeni nu vrea sa se joace cu el''? Dimineata, inainte de plecarea de acasa, ''incepe sa-l doara burtica, fara sa aiba vreun motiv credibil''? In parc, la locul de joaca, ''sta bosumflat si retras pentru ca nu a primit o jucarie de la un alt copil''? Sau refuza cumva sa intre in jocul celorlalti copii pentru ca "stie el ca acestia nu-l vor accepta''? Te intrebi: Oare ce se intampla cu copilul meu?" (Lucia Muntean)
In mainile tale sta capacitatea celui mic de a-si identifica emotiile, de a le intelege si de a le controla atunci cand este nemultumit, suparat sau furios.
Invata-l de acasa abecedarul emotiilor si ajuta-l sa-si dezvolte o imagine pozitiva fata de sine.
"Foarte frumos scrise si prind imediat atentia celor mici. Fetita mea le-a invatat pe toate si vrea sa ii citesc din ele in fiecare zi." – mamica Andreea G.
Ce invata copilul meu de la personajele cartii?
-sa sa nu se dea batut atunci cand nu-i iese din prima (sa fie increzator) "Nici eu nu am stiut cand eram mai mic sa construiesc un turn din cuburi colorate, pentru ca nu prea stiam sa le asez bine si turnul meu se prabusea mereu. Dar am tot incercat si pana la urma am reusit. Incearca si tu si vei reusi!" "Daca gresesti, nu este nicio problema! Poti incerca din nou!" (Din povestea Desenul cu narcise)
-cearta si imbrancelile nu il ajuta sa-si rezolve problemele ''Supararea nu este buna pentru ca ea ii desparte pe copii, ii face sa planga, le alunga prietenii si le strica jocurile cele mai frumoase. Daca nu este buna, atunci cum putem scapa de ea? (...) sa numarati pana la trei si sa trageti adanc aer in piept.(...) unu, doi trei!" (Din povestea Joaca-te si da mai departe!)
-sa-si stapaneasca emotiile neplacute "Vedeti? suspina ghiozdanul. Nici nu stiati de existenta mea! Asta ma face sa fiu si mai trist! (...) uitat de toata lumea. In cazul acesta cred ca va trebui sa plec in alta parte. (...) e clar ca trebuie sa plec de aici fiindca nimeni nu ma doreste!'' ''(...) m-ati ajutat sa-mi stapanesc emotiile si sa am increderea ca totul va fi bine pana la urma." (Din povestea Un vis cu prima zi de scoala) -sa imparta cu cei din jur (sa fie generos) "Incearca sa oferi ceva celor din jur fara sa le ceri nimic in schimb." (Din povestea Impart cu tine sau Ce inseamna sa fii generos)
-sa asculte de parintii sai "A fi organizat (...) inseamna sa faci tot ce depinde de tine pentru a avea cele mai bune rezultate, adica sa faci toate lucrurile in ordine si la timp si sa respecti disciplina de grup." (Din povestea Plecarea cocorilor)
-sa se integreze cu usurinta intr-un grup social -sa interactioneze cu prietenii fara sa-i fie rusine -sa-si dezvolte inteligenta emotionala -sa se cunoasca pe sine si sa se placa -sa devina organizat si perseverent -sa-si dezvolte rabdarea
Imagineza-ti cum ar fi ca micutul tau sa fie inconjurat de prieteni, sa devina un adult responsabil, organizat, perseverent, cu incredere in fortele proprii si rezistent la stimulii emotionali si sociali. Copilul tau poate reusi! Ajuta-l sa prinda aripi.
Petra Boanta - copywriter
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!