Cum sa imbunatatesti capacitatea de concentrare la copii?

Cum sa imbunatatesti capacitatea de concentrare la copii?

Jan 21, 2016Harry

Cum sa imbunatatesti capacitatea de concentrare la copii?

Jocurile motrice pentru copii sunt idei distractive pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare. Capacitatea de concentrare este importanta atat in invatare si comprehensiune, cat si pentru memorie si focalizare in sarcina. Jocurile motiveaza copilul sa se concentreze si sa nu se lase distras de alte lucruri. Miscarea il ajuta pe copil sa se dezvolte nu doar fizic, dar si la nivel emotional si relational. Gaseste produse interesante si utile in colectia noastra de materiale pentru consiliere copii! Iata 9 jocuri prin care sa incurajam concentrarea copilului: 1. Jocul statuilor Pornim melodia preferata a copilului, il invitam sa danseze. Atunci cand se opreste muzica, micul dansator se transforma intr-o statuie si va ramane in pozitia in care se afla exact atunci cand muzica s-a oprit. Jocul stimuleaza concentrarea dar si autocontrolul, prin faptul ca trebuie sa ramana nemiscat.

2. Cursa cu obstacole Avem nevoie de 5 flacoane pe care le aliniem cu o oarecare distanta intre ele. Sarcina copilului va fi sa treaca serpuit printre obstacole, fara sa le rastoarne. Apoi ii vom cere copilului sa mearga cu spatele. 3. Portocala in lingura Copilul va tine portocala cu ajutorul unei linguri si va merge dintr-un capat in celalalt al camerei, fara a scapa fructul. Vom aseza apoi, cateva carti peste care va trebui sa paseasca fara a scapa portocala. Copiii invata sa se concentreze atat la propriile miscari cat si la instructiunile date. 4. Cursa bilutelor Vom folosi o cutie goala de pantofi, vom decupa doua patrate. Vom oferi copilului bile de lemn sau mingiute pe care va trebui sa le rostogoleasca si sa nimereasca portile decupate. Vom creste complexitatea jocului si il vom ruga sa trimita bila rosie in partea dreapta si bila albastra in partea stanga, sau doua bile in prima poarta si 4 bile in a doua poarta. Jocul dezvolta coordonarea, concentrarea si atentia. 5. Jocul liniilor Vom utiliza 6 fasii de banda adeziva (pentru zugravit), le vom lipi pe parchet la o distanta egala intre ele. Ii vom cere copilului sa sara de la prima pana la ultima linie, in asa fel incat sa atinga cu picioarele fiecare fasie. Vom continua sa adaugam noi instructiuni, in functie de abilitatile copilului. Alte instructiuni: sari intre linii, iar cand fluier continua sa sari pe fiecare linie; sari cu spatele, mergi pe fiecare fasie ca si cum ai fi un acrobat ce merge pe sarma, mers pe varfuri pe prima, a treia si a sasea fasie, etc.

6. Sarituri colorate Vom aseza pe parchet (sau desena pe asfalt) cartonase cu diferite culori. Ii vom spune copilului trei culori, apoi va trebuie sa sara pe fiecare culoare denumita. Putem sa desfasuram aceasta activitate cu cifre, litere sau semne de circulatie. Dupa ce copilul reuseste sa gaseasca cele trei culori, vom creste numarul culorilor. 7. Cate nuci ai mancat? Un copil este veverita si sta cu spatele, apoi celalalt copil intreaba: „Cate nuci ai mancat, veverito?” Copilul spune o cifra, iar jucatorul poate realiza tot atatia pasi fara a fi observat de veverita care se intoarce dupa formularea raspunsului. Daca este vazut ca se misca, va schimba locul cu veverita. 8. Gaseste imaginea Folosim cartonase cu animale, culori sau litere. Le asezam intr-un cerc, pe covor. Ii explicam micutului ca vom denumi o imagine: iepuras, iar el va trebui sa alerge pana gaseste cartonasul corect. 9. Puzzle in miscare Vom alege cateva obiecte simple din casa (lingura mica de lemn, piesa de puzzle, forma de fursec, creioane, foarfeca sau cuburi) si le vom desena conturul pe o foaie. Vom aseza foaia intr-un capat al camerei si obiectele pentru potrivit, in capatul opus. Jocul combina miscarea cu potrivirea elementelor, deoarece copilul va trebui sa alerge dintr-o parte in alta a camerei pentru a identifica, pe rand, obiectele cu conturul. Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare