Cum sa-ti ajuti copilul sa se adapteze la viata de scolar
Iti mai amintesti de prima zi de scoala? Acel amestec de emotii si trairi, de frica, entuziasm, grija, nerabdare si curiozitate.
Cu totii am trecut prin aceste momente, experienta fiind mai mult sau mai putin fericita, de la caz la caz. Acum te gasesti in postura parintelui cuprins de altfel de emotii si griji. Atat tu, cat si copilul tau experimentati o schimbare, iar de tine depinde cel mai mult ca aceasta tranzitie sa fie una blanda. Crizele de plans ale copilului si temerile sale pot fi evitate daca il pregatesti din timp pentru noua etapa din viata sa. Iata ce poti face, in calitate de parinte, pentru a-l ajuta pe copil sa se adapteze cu succes in mediul scolar:
1. Vorbeste-i despre scoala intr-o maniera pozitiva. Poti sa ii spui ca acolo va cunoaste o multime de copii noi, va invata lucruri foarte interesante, va fi tratat ca un om mare, programul va fi mai scurt, deci te va revedea mult mai curand, va primi multe carti si alte materiale interesante etc.
2. Simuleaza o zi la scoala. Antreneaza-l din timp cu activitatile si programul de la scoala, cu orele de predat si pauze, astfel incat sa invete sa se autodisciplineze. Nu trebuie sa va petreceti toata ziua jucandu-va de-a scoala, poti stabili cateva minute de lectie si cateva minute de pauze. Pentru copil important este sa inteleaga ca lucrurile functioneaza dupa un program prestabilit acolo si ca este suficient de mare sa se poata descurca in conditiile date.
3. Implica-l in pregatirile pentru scoala. Astfel il ajuti sa devina responsabil si ii va creste entuziasmul si interesul pentru „noul” care il asteapta. Alegeti impreuna rechizitele si alte lucruri necesare pentru scoala. Acest lucru il ajuta deja pe copil sa simta ca face parte din mediul scolar.
Cu pasi mici si fericiti – Adaptarea la gradinita si la scoala
4. Ajuta-l sa se familiarizeze cu scoala. Faceti cateva vizite la scoala in cursul anului pregatitor pentru scoala, prezinta-i invatatoarea dinainte, iar daca va avea colegi dintre cunoscuti, incurajeaza-l sa lege prietenii cu acestia, astfel incat sa se integreze mai usor in colectiv. Pregatiti de scoala? Vezi colectia de materiale didactice AICI.
5. Cititi carti cu povesti despre scoala. Cu ajutorul povestilor, copilul asimileaza mult mai usor informatii, iar ideea de scoala ii va fi bine intiparita in minte. Cartile reprezinta un suport si pentru tine atunci cand trebuie sa raspunzi la numeroasele intrebari ale micutului despre ce este scoala, cum este, ce se face acolo si asa mai departe.
Colectia micii filozofi – De ce merg la scoala?
6. Creati-va un ritual de despartire. Anxietatea copiilor datorata separarii de parinte poate fi ameliorata sau chiar evitata cu ajutorul rasului. Este important sa reduceti tensiunea din momentul despartirii prin joc si ras. Asadar, jucati un mic joc, pe care stii ca il indrageste, sau inventati un joc de despartire amuzant. Pe urma, atentia copilului poate fi captata de catre invatatoare, astfel incat sa poti pleca linistita.
7. Mentine un mediu familiar bland, calm si echilibrat. Schimbarea prin care trece copilul in primul an de scoala este foarte importanta, de aceea incearca sa eviti planurile mari de familie, care presupun schimbari majore, pentru ca psihicul copilului este deja solicitat, iar alte transformari l-ar putea perturba.
Interventii bazate pe colaborarea familie-scoala
8. Fii intelegatoare si rabdatoare. In primul an de scoala, evita sa ai asteptari in ceea ce priveste performanta scolara. Acest lucru nu face decat sa puna presiune mai multa asupra copilului. Nu uita ca primul an este pentru acomodare. In cele din urma, fii prezenta si sustine-l deplin. Suportul tau este cel mai important lucru acum. Pana reuseste sa aiba incredere in invatatoare, el va fi foarte atasat de tine si iti va cere multa atentie si afectiune. Incurajeaza-l sa socializeze cu copiii la scoala si sa isi petreaca timpul liber cu noii sai prieteni, astfel incat sa reusesti sa reduci din atasamentul fata de parinte.
Anamaria Potra
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!