Cum ajutam copiii timizi sa vorbeasca in public?
Fiecare copil vine pe lume cu un set de caracteristici unice. Provocarea noastra, a parintilor, este sa-i ajutam sa se dezvolte armonios si sa ne bucuram de copiii nostri. Traim intr-o societate care acorda multa valoare persoanelor extroverte. In cazul in care realizam ca avem un copil cu personalitate opusa, este important sa invatam cum sa-l sprijinim. Pentru a ne ajuta copilul sa se ocupe de timiditate, el trebuie mai intai sa simta ca-l acceptam asa cum este el, in acelasi timp incurajandu-l calduros, aratandu-i ca lucrurile sunt de fapt mai sigure decat le percepe.
Modelarea reprezinta un instrument pretios in dezvoltarea copilului. Demonstreaza copilului modul tau de a vorbi in public, de a relationa cu persoane noi. Invata-l cateva intrebari generale ce se potrivesc atunci cand intalneste un nou prieten sau daca doreste sa se joace cu un coleg din clasa: “Salut, ce faci? Care e numele tau? Vrei sa te joci? Pot sa ma joc si eu?”. De cele mai multe ori, initierea comunicarii este cel mai dificil pas, apoi copilul incepe sa se convinga de faptul ca reuseste sa faca fata.
Inventeaza jocuri pentru detensionarea copilului. In cazul copiilor mai mici, puteti strange jucariile de plus si sa va imaginati ca sunt invitatii de la petrecere. Pune in scena “frica” ta de a vorbi cu cei de la petrecere. Ascunde-te in spatele dulapului si spune-i copilului: “Imi e cam frica sa merg langa invitati, daca se vor uita la mine, daca ma vor intreba ceva, nu cred ca as rezista!”. Arata-i cum iti tremura mainile si picioarele.
Roaga-l pe copil sa te invete cum sa interactionezi, ce ai putea spune, in acest mod copilul va reusi sa gaseasca singur solutii. Incurajeaza-l pe copil sa-si exprime ideile in timpul discutiilor de familie, indiferent daca este vorba despre ce film sa vizionati mai tarziu sau ce mancare sa gatiti maine. Implica-l in deciziile minore din viata de zi cu zi. De exemplu, intreaba-l ce tricou vrea sa poarte sau ce cereale ar prefera la micul dejun.
Experienta de a vorbi despre astfel de probleme va creste increderea in sine. Dezvolta abilitatile de comunicare prin joc. Cand sunt prezente mai multe persoane din familie, prieteni cu alti copii, le poti propune un joc simplu. Fiecare se gandeste la un animal si la modul in care l-ar descrie. Apoi un membru al grupului va raspunde intrebarilor celorlalti pana cand reusesc sa ghiceasca animalul ales. In acest mod copilul exerseaza formularea raspunsurilor, dar si vorbitul in fata unei audiente prietenoase.
Formuleaza obiective mici. Propune copilului sa cantati impreuna un cantec pentru tata sau pentru bunici. Dupa ce se obisnuieste cu aceasta situatie, invita-l sa cante si singur. Desi la inceput i se poate parea dificil, va reusi cu sprijinul tau. Data viitoare, cand tu si copilul mergeti la cumparaturi, incurajeaza-l sa vorbeasca cu casierul atunci cand platiti. Convorbirile scurte cu o alta persoana vor reprezenta o practica optima.
Fiecare confruntare cu teama de a vorbi in public ii va dezvolta abilitatea de adaptare si va micsora frica de reactia celorlalti.
Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!