Cum si cand cerem iertare copilului?

Cum si cand cerem iertare copilului?

Jun 19, 2018Petra

Cum si cand cerem iertare copilului?

Cu totii facem cateodata greseli: am strigat prea tare, am reactionat prea aspru, ne-am pierdut rabdarea in magazin, in parc sau la locul de joaca.

Deseori noi parintii, ne gandim: -daca recunosc o greseala in fata copiilor, vor mai respecta ei autoritatea mea? -vor fi pierdute lectiile pe care incercam sa le transmitem micutilor?

Iata cum si cand sa cerem iertare copilului pentru a mentine o relatie sanatoasa si respectuoasa.

1. Recunoasterea Greselii

  • Acceptarea Responsabilitatii: Cand recunoasteti ca ati gresit, aratati copilului ca sunteti constient de greseala si ca va asumati responsabilitatea pentru comportamentul dvs.
  • Exemplu Pozitiv: Demonstrati prin actiunile dvs. ca este important sa recunoastem si sa ne corectam greselile, oferind un model pozitiv pentru copil.

2. Momentul Potrivit pentru a Cere Iertare

  • Imediat dupa Gresala: Cereti iertare cat mai curand posibil dupa ce ati realizat greseala. Acest lucru ajuta la mentinerea credibilitatii si la corectarea imediata a situatiei.
  • In Calm si Reflectie: Asteptati sa va calmati inainte de a cere iertare, pentru a va asigura ca discutia se desfasoara intr-un mod constructiv si nu pe fondul emotiilor intense.

3. Modul de a Cere Iertare

  • Fiti Sincer: Exprimati-va iertarea intr-un mod sincer si direct. Spuneti clar ce anume regretati si de ce.
  • Explicatii Adecvate: Oferiti o explicatie potrivita varstei copilului despre ce s-a intamplat si de ce comportamentul vostru nu a fost adecvat.

4. Impactul Asupra Autoritatii

  • Intarirea Respectului: Cererea de iertare nu va slabi autoritatea dvs., ci dimpotriva, poate intari respectul copilului fata de dvs. prin exemplul de integritate si responsabilitate.
  • Lectii de Viata: Aratati ca este important sa invatam din greseli si sa ne imbunatatim, ceea ce este o lectie valoroasa pentru copilul dumneavoastra.

5. Continuarea Cu Consecinte si Solutii

  • Consecinte Corecte: Dupa ce ati cerut iertare, asigurati-va ca aplicati consecintele adecvate pentru comportamentul dvs., pentru a arata ca sunteti serios in ceea ce priveste schimbarea.
  • Plan de Actiune: Discutati despre ce puteti face diferit data viitoare pentru a evita repetarea acelei greseli. Acest lucru ajuta la consolidarea lectiilor invatate.

In mod surprinzator, raspunsul este ca ne vor respecta mai mult, daca putem fi responsabili cu sentimentele fiecaruia si vor fi mai deschisi la invatare atunci cand se simt si ei respectati. Ori de cate ori actionati intr-un mod in care nu doriti sa actionati fata de copil, este un moment in care trebuie sa va ganditi la scuze, la reconectarea in relatia cu copilul.


 

Cum sa procedam?

Concentrati-va pe actiune, cand va cereti iertare. Indicati ce actiune a fost inadecvata si explicati de ce. Copiii vor invata la randul lor, ca nu pot actiona in acest fel.

Recunoasteti sentimentele copilului. Aratati-le ca intelegeti faptul ca au fost raniti si speriati. Daca puteti recunoaste sentimentele copilului, se deschide usa pentru reconectare: „Amandoi suntem atat de suparati! Cred ca ai sperat sa cumparam o jucarie!” Puteti sa stabiliti inca o data limita si sa va indrumati copilul, oferind in acelasi timp intelegerea dumneavoastra. Daca actiunea nedorita a fost declansata de un comportament al copiilor, asigurati-va de faptul ca acestia inteleg ca afectiunea parintilor nu este conditionata de a corespunde permanent asteptarilor.


 

Impartasiti cum intentionati sa evitati aceasta situatie in viitor. Aceasta este o mare oportunitate de a le arata copiilor cum sa invete din propriile greseli. Fiti specifici in ceea ce va doriti sa realizati pentru a evita aceste situatii.

Cereti iertare. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca "ma poti ierta?" Este bine sa explicati, dar nu distrugeti scuzele sincere, certand copilul. Puneti acesti pasi impreuna si discutati deschis cu copilul:

M-am simtit furioasa cand nu erai gata la timp pentru a pleca la scoala, dar a fost nepotrivit sa-mi arat furia strigand la tine. Imi pare atat de rau ca am strigat. Nu meriti sa se tipe la tine. Imi doresc sa folosesc vocea calma, asa ca am pus postere in jurul casei ca sa-mi aminteasca. Poti sa ma ierti? Sper ca ma vei ierta. Ajutati copilul sa faca saltul emotional pentru a renunta la resentimente si a se reconecta emotional.


 

Nu fortati situatia; copiii nu ar trebui sa se simta presati sa "ierte" inainte de a se simti pregatiti. Daca copilul nu este dispus sa depaseasca disputa, implicati-l intr-un joc de rol, ca sa-l ajutam sa rezolve orice obstacol.

Situatiile in care realizam ca trebuie sa ne recunoastem greselile in fata copiilor, chiar daca reprezinta un moment delicat, il vor indemna pe copil spre autocunoastere, spre recunoasterea propriilor neajunsuri si ii ajuta sa invete sa-si ceara scuze. De asemenea, le arata micutilor, ca toti putem gresi.

Copiii care nu se confrunta cu nereusite, au dificultati in a sti ce trebuie sa faca atunci cand apar probleme - nu au incredere sa isi asume riscuri, nu se vor confrunta cu curaj cu problemele lor.

Pe termen lung, a face greseli si a invata de pe urma lor, le ofera copiilor nostri mai multa incredere in sine si rezistenta. Iar modul in care copiii invata aceasta lectie este prin modelul parintii lor care isi asuma responsabilitatea pentru propriile lor greseli.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare