De ce au unii copii probleme cu somnul?

De ce au unii copii probleme cu somnul?

Feb 28, 2020Petra

De ce au unii copii probleme cu somnul?

Problemele cu somnul la copii sunt destul de comune si pot varia de la dificultati in adormire la treziri frecvente in timpul noptii. Identificarea cauzelor acestora este esentiala pentru a gasi solutii eficiente si pentru a asigura un somn sanatos si odihnitor.

Iata cateva motive frecvente pentru care unii copii au probleme cu somnul si ce puteti face pentru a le rezolva:

De-a lungul timpului, am intalnit mai multi parinti care imi spuneau ca ai lor copii se trezesc prea devreme dimineata, seara adorm cu greu sau noaptea au cosmaruri din care se trezesc plangand sau chiar urland. Dificultatile de somn pot aparea din mai multe motive, dintre care cele mai des intalnite sunt cauzele emotionale.

Dormitul pentru incepatori

 

Asigura-te ca al tau copil nu este stresat!

Da, ai auzit bine! Si copiii se pot stresa, uneori chiar fara ca adultii sa isi dea seama. Ingrijorarile legate de scoala, stresul legat de note sau fricile ca parintii ar putea pati ceva sunt doar cateva aspecte ce tin de anxietate.

Totusi, nu te ingrijora! Cu totii avem un anumit nivel de anxietate, asa ca este absolut normal ca si cei mici sa treaca prin anumite perioade mai “tematoare”. Ce are familia de facut? Sa nu ignore semnele pe care micutul le da si sa il ajute in acest sens. Se pot folosi carticele sugestive, povesti terapeutice sau chiar cateva vizite la psiholog.

.Factori Emotionali si Psihologici

  • Stres si Anxietate: Stresul legat de scoala, schimbari in viata sau probleme emotionale pot afecta somnul copilului. Este important sa abordati si sa gestionati sursele de stres pentru a imbunatati calitatea somnului.
  • Frica de Intuneric: Frica de intuneric este comuna la copii si poate face adormirea mai dificila. Utilizarea unei lumini de noapte sau a unui obiect de confort poate ajuta la reducerea fricii.

Fricile care mocnesc in interiorul copilului sunt normale, insa este de preferat ca cel mic sa afle cum sa le poata gestiona, astfel incat ele sa nu devina tot mai mari. Pentru ca, asa cum probabil deja intuiesti, daca nu ne rezolvam dificultatile emotionale la timpul lor, acestea apar mai tarziu prin diferite forme precum insomnii, crize de furie sau chiar cosmaruri.

Emotiile lui Noni. Imi este frica!

 

Fii atent la ce mananca!

Ceea ce manacam ne influenteaza in mod categoric viata – mai ales calitatea somnului! De aceea, este de preferat ca micutul tau sa consume cu moderatie dulciuri, sucuri acidulate sau alte tipuri de mancare ce nu sunt tocmai sanatoase. Si in acest caz se recomanda o educatie a copiilor despre hrana si sanatate, astfel incat sa inteleaga si ei de ce nu e voie sa manance in cantitati mari anumite tipuri de hrana.

Dieta si Activitatea Fizica
  • Consumul de Alimente si Bauturi: Consumul de alimente sau bauturi care contin cafeina sau zahar inainte de culcare poate afecta negativ somnul. Includeti o cina usoara si evitati alimentele stimulante inainte de ora de culcare.
  • Lipsa de Activitate Fizica: Activitatea fizica insuficienta in timpul zilei poate contribui la problemele cu somnul. Asigurati-va ca copilul are oportunitati suficiente pentru a fi activ fizic in timpul zilei


 Copilul tau are rutine?

Un program care sa fie respectat cat de cat zilnic, il va ajuta foarte mult pe cel mic! Copiii au nevoie de rutine, de anumite activitati care sa se repete, inclusive de anumite cuvinte pe care sa le auda zilnic: “Esti minunat exact asa cum esti!”. Stiu, multi dintre noi nu am fost obisnuiti cu o asemenea grija parentala, insa toate se pot invata cu pasi marunti.

Rutina de Somn Neregulata

  • Lipsa Consistentelor: Fara o rutina de somn consistenta, copiii pot avea dificultati in a-si stabili un program de somn regulat. Stabilirea unei rutine de somn regulate ajuta copilul sa se pregateasca mental si fizic pentru somn.
  • Program de Somn Variabil: Schimbarea frecventa a orei de culcare si a rutinei de seara poate perturba ritmul circadian al copilului, facandu-l mai dificil sa adoarma sau sa aiba un somn odihnitor.

Astfel, sa aveti o ora fixa la care sa mergeti la culcare, sa va treziti zilnic la aproximativ aceeasi ora si sa mancati la momente exacte din zi ajuta foarte mult la formarea ritmului circadian. Prin urmare, copilul tau va sti zilnic ce are de facut si ce pasi are de urmat, astfel incat nu doar ca psihicul sau se va obisnui cu toate acestea, ba chiar si anxietatea (nivelul ingrijorarilor sale) va fi tot mai mica.

Fara tehnologie inainte de culcare!

Ar fi absurd sa spunem ca cei mici nu ar avea voie deloc la calculator, laptop sau tableta. Cu toate acestea, asigura-te ca micutul tau are un anumit interval orar la care se poate conecta cu tehnologia, insa foarte important este ca, inainte cu o ora de culcare, sa scoateti aceste activitati din program. Orice persoana (indiferent daca este copil sau adult) se odihneste mult mai bine in acest fel si este mult mai plina de energie pe tot parcursul zilei. Asa ca, fara telefoane si alte device-uri inainte de culcare!

 Factori Ambientali

  • Medii de Somn Inadecvate: Conditiile de mediu, cum ar fi o camera prea luminoasa, zgomotoasa sau prea calda, pot influenta negativ calitatea somnului. Asigurati-va ca camera copilului este intunecata, linistita si la o temperatura confortabila.
  • Ecrane si Lumina Albastra: Expunerea la ecrane (telefon, tableta, televizor) inainte de culcare poate inhiba producerea de melatonina, hormonul somnului. Evitati utilizarea ecranelor cu cel putin o ora inainte de ora de culcare.

 

Echilibru in toate!

Cu toate ca dezvoltarea personala si parentingul sunt din ce in ce mai mult la moda, nu exagera cu nimic! Fii un parinte autentic si da-ti voie sa faci greseli. Ofera-i activitati extrascolare copilului tau, insa nu il incarca cu prea multe. Este normal sa iti pese de performanta sa scolara, dar lasa-l sa faca uneori chiar si greseli.

Este bine ca iti pasa de ceea ce mananca, insa mai fa-te ca scapi uneori niste zahar in plus sau o bucatica de ciocolata pe langa portia normala. Ceea ce am vrut sa iti transmit prin acest articol, drag parinte, este sa ai incredere in tine si in copilul tau!

Fa-le pe toate cu masura si vei vedea ca, avand o viata destul de echilibrata, si somnul va fi unul pe masura. Felul in care gandim, ne simtim si mancam ne influenteaza intreaga viata, chiar si somnul.

Totul este in legatura cu totul – trebuie doar sa fim atenti la micile detalii care aparent nu au nicio legatura cu modul in care dormim. In realitate, insa, acestea pot fi chiar cauzele unui somn deficitar la copii.

Hermina Popa, psiholog Nr. tel: 0741 392 636



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare