Copilul meu a racit - Cum sa ma comport cu el?

Copilul meu a racit - Cum sa ma comport cu el?

Feb 28, 2020Petra

Copilul meu a racit - Cum sa ma comport cu el?

Ar putea sa ti se para usor ciudat acest titlu. Adica, de ce ar conta modul in care ne comportam cu copilul atunci cand este racit? Ei bine, corpul este singurul instrument pe care il purtam cu noi zi de zi. El ne raspunde la modul in care il tratam, la felul in care gandim, simtim si mancam. In creierul nostru exista sinapse neuronale (legaturi intre neuroni), fiecare grup de sinapse fiind responsabil pentru altceva. De pilda, atunci cand gandim negativ despre noi, se activeaza un anumit grup de sinapse, care vor transmite mai departe semnale corpului, semnale care suna cam asa:

“Hmmm, persoana aceasta zice ca nu este foarte importanta. Hai sa-i livram putina tristete.”

Echipa de prieteni Masimtbinescu

 

Ce am vrut sa spun, mai exact? Faptul ca traim conform modului in care gandim. De aceea, deseori ne inducem anumite afectiuni fizice, gandindu-ne des ca asa suntem noi, mai bolnaviciosi.

Ofera-i atentie, dar cu masura! Copiii care racesc des si, culmea, de fiecare data cand racesc sunt tratati cu o atentie excesiva, se vor obinsui sa raceasca pentru a primi recompensa finala (atentia). De multe ori, noi nu ne dam seama despre felul in care gandim, fiindca o facem aproape in totalitate intr-un mod subconstient. Totusi, copiii inca pot fi ajutati sa isi formeze ganduri pozitive mai multe decat ganduri negative si sa fie constienti ca da, modul in care gandesti iti influenteaza viata!

50 de exercitii ca sa gandesti mereu pozitiv

 

Asadar, tratati simptomele pe care cel mic le are, oferiti-i atentie asa cum o faceti de obicei, dar nu il tratati intr-un mod total exagerat fata de cum o faceti de obicei. Altfel, se va obsinui sa raceasca (in mod inconstient) pentru a primi atentie sau chiar timp mai mult petrecut la TV.

Cautati impreuna cauzele emotionale! Imunitatea scazuta, racelile frecvente, durerile de burtica sau chiar de cap, pot avea de multe ori cauze emotionale. Adica, emotiile negative pe care copilul le tine in el si nu le exprima, raman acolo in interiorul corpului, pana cand cauzeaza o rana fizica. Stim cu totii ca pana si stomacul ne poate durea de la stres sau capul de la prea multa frica.

Marea carte a gandurilor pozitive

 

De aceea este important sa vorbim cu copiii, sa vedem ce ii supara, de ce le este teama, astfel incat sa scoata emotiile negative la timpul lor. Iar cand nu o fac, tratam simptomele, insa mergem mai departe la a gasi cauzele emotionale, astfel incat sa stim ce sa facem si cum sa-I abordam pe viitor. Cum gasim cauzele emotionale? Prin diverse povesti terapeutice, jocuri, cartonase sau chiar discutii simple prin care copiii ajung sa de deschida si sa scoata toata incarcatura emotionala pe care o purtau cu ei de atata timp.

Invatati-i pe copii sa-si foloseasca puterea interioara pentru a se vindeca!

 Casuta cu emotii

 La ora actuala sunt deja numeroase studii de specialitate care confirma faptul ca modul in care gandim ne afecteaza (pozitiv sau negativ) chiar si sanatatea. Astfel, atunci cand racim sau ne imbolnavim din orice motiv, extrem de utila este o atitudine pozitiva, plina de optimism! Nu, nu este placut sa fii bolnav, insa copiii pot invata (cu ajutorul nostru) ca a gandi pozitiv atunci cand sunt raciti este un mod benefic prin care se poate accelera recuperarea!

Sistemul imunitar raspunde emotiilor pe care le avem, adica felului in care gandim – pentru ca emotiile, de fapt, apar conform gandurilor pe care le avem. Asadar, fii alaturi de copilul tau atunci cand este bolnavior, dar ajuta-l sa isi foloseasca uneltele magice ale mintii sale, astfel incat recuperarea sa fie mai usoara si mai rapida!

Cautati impreuna cauzele emotionale si descoperiti modalitatile prin care va puteti elibera de emotiile negative. Ca sa il ajuti in acest proces al vindecarii, foloseste si tu cuvinte suportive si incurajari, astfel incat copilul tau sa vada ca da, se poate trece peste acele momente dificile, insa este necesar putin efort si din partea noastra!

Gandirea pozitiva se invata si se pune in aplicare chiar si atunci cand suntem bolnavi. Pentru ca fara ploaie, nu arm ai iesi nici curcubeul! Iata mai jos un gand pozitiv cu care il poti obisnui pe cel mic atunci cand sanatatea lui este pusa in pericol.

“Pe zi ce trece, corpul meu se simte din ce in ce mai bine!” Hermina Popa, psiholog Nr. tel: 0741 392 636



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare