De ce copilul meu loveste, cand EU nu l-am lovit niciodata?
In articolul anterior, am aflat cateva sugestii pe care le putem pune in aplicare atunci cand intalnim un comportament agresiv din partea copiilor nostri. Deoarece situatiile sunt complexe, am revenit cu partea a doua a subiectului. In continuare, psiholog Elena Gheoculescu ne sfatuieste cum putem reactiona cand copilul are aceste tendite de lovire. De asemenea, ne va raspunde la importanta intrebare: De ce copilul meu loveste, cand EU nu l-am lovit niciodata?
Cum procedăm cand cel mic este atat de surescitat incat chiar daca il oprim, chiar daca ii oferim 100 de explicatii, el tot loveste incontrolabil (un alt copil)?
- Daca este posibil, trebuie sa previi lovitura. Stai aproape de copilul tau, astfel incat sa se simta conectat cu tine si sa poti sa-i observi si starile emotionale.
Daca observi ca se incordeaza, vino aproape de copilul tau si celalalt copil, astfel incat sa poti sa-l ajuti.
Prezenta ta acolo poate sa-l calmeze sau din contra, poate sa accentueze starea de suparare. In situatia aceasta respira profund pentru a te calma. Mergeti usor intr-un spatiu de siguranta, astfel incat sa il poti calma si sa il poti ajuta pe copilul tau sa se co-regleze.
De ce copilul loveste sau musca?
Cateodata, copiii lovesc atunci cand simt frica. Lovirea este una dintre reactiile instinctive pe care le avem atunci cand simtim frica. Fie ca zambesc/ rad atunci cand lovesc, sau din contra sunt suparati sau parca nu au nicio reactie, copiii pot lovi atunci cand simt frica. Chiar daca nu au vazut acest comportament la cei din jur sau in familie.
Daca loveste, copilul o face pentru ca in interiorul sau simte o frica, o frustrare sau un stres foarte mare. Restabileste sentimentul de siguranta, de auto-reglare. Vorbeste calm si incearca sa reduci tonul vocii in mod intentionat. Inspira profund pentru a elibera tensiunile. Daca este un alt adult in preajma, acesta poate linisti copilul lovit. Daca nu, va trebui sa linistesti copilul lovit, timp in care te poti linisti si tu, ca mai apoi sa vorbesti cu copilul tau.
Dupa ce amandoi s-au calmat, il poti ajuta pe copilul tau sa vorbeasca cu copilul lovit, ii poti oferi un model de cum sa gestioneze situatia, spunand:
,,Ne pare rau ca te-a lovit, a fost foarte suparat si a uitat sa-si foloseasca cuvintele. Speram ca esti bine acum."
Efectul loviturii asupra celuilalt este ceea ce trebuie sa constientizeze copilul. Copilul trebuie sa devina empatic si nu sa se simta vinovat. Ajuta copilul sa devina constient de efectul loviturilor asupra celuilalt copil. Daca il faci sa se simta rau sau vinovat pentru ceea ce a facut, copilul poate gandi astfel:
Mama a spus ca am facut ceva rau, dar nu m-am putut abtine. Sunt un copil rau, si daca n-o sa ma iubeasca pentru ca sunt un copil rau? Aceasta frica provoaca acea privire goala pe care o vedem uneori la copii atunci cand au avut un comportament agresiv.
Sau uneori copiii se pregatesc de lupta sau se inchid in ei, ne lasa afara impietrindu-si inima. Avem nevoie sa vedem perspectiva copilului. Copilul este unul mic, o persoana mica intr-o lume mare, este supra-stimulat uneori, se simte coplesit, ingrozit, speriat. Este deconectat de tine. Are nevoie de un spatiu de siguranta, in care sa se poata linisti, ca mai apoi sa poata rezolva problemele pe care le are.
Rezista impulsului de tine prelegeri.
Rezista impulsului de tine prelegeri. Prelegerile ii fac pe copii sa reactioneze, sa se inchida in el, in loc sa rezolve problema. Pentru a putea ajunge la problema si pentru a putea sa o rezvolvam avem nevoie sa ajungem la sentimentele copilului. Deci, rezista impulsului de a tine prelegeri si ajuta-l pe copil sa spuna ceea ce simte.
Sigur ca si el stie ca nu a facut bine ceea ce a facut, dar nu s-a putut abtine, nu a putut face altfel. Odata ce ajungem la sentimentele lui, putem sa-l ajutam sa isi rezolve problemele si in alt fel. Daca stia sa faca altfel, cu siguranta facea. Pentru noi, parintii, uneori poate fi coplesitor cand ne vedem copilul ca plange, pentru ca nu-i suportam suferinta.
Insa, daca ii cream un spatiu de siguranta, in care copil sa ne spuna ceea ce simte, ce l-a determinat sa planga, poate ca fost ceva ce s-a intamplat atunci. Sau poate ca a fost o experienta trecuta, care in noul context a fost atat de coplesitoare incat frici mari au venit la suprafata si nu a putut face fata.
Intrebarea de 100 de puncte: de ce lovesc bebelusii si copiii mici?
-O intrebare cu cel putin 100 de raspunsuri. Copiii lovesc din multe motive. insa la fel ca si in cazul adultilor, functiile de baza ale acestui comportament, al lovirii sunt de a obtine ceea ce isi doresc, de a evita ceva, de a atrage atentia sau de a face ceva pentru a se simti mai bine. Bebelusii si copiii sunt mari exploratori, iar uneori exploreaza lovirea. Pe de alta parte, bebelusii si copiii au un corp prea mic, in care nu incape o tensiune mare. Asa ca uneori o elibereaza in singurul fel in care pot.
De ce copilul meu loveste, cand EU nu l-am lovit niciodata?
-Copiii ranesc pentru ca nu stiu cum altfel sa isi exprime starile, nevoile sau dorintele. In interiorul lor, traiesc un stres, o frustrare sau o frica puternica. Pana la o anumita varsta, creierul copilului nu se poate autoregla, de aceea are nevoie sa fie co-reglat pentru a se linisti.
Copilul are nevoie de un adult bland si ferm care sa ii contina emotia dar sa si ii limiteze comportamentele. Trebuie sa recunoastem, ca si parinti, este foarte dureros atunci cand propriul copil loveste. Uneori simtim o durere in partea de jos a creierului. Aceasta durere ne poate face sa luptam cu propriul copil. Il vedem pe copilul nostru ca pe un inamic, iar in acest amalgam de copleseala emotionala putem eticheta copilul ca fiind rau.
Nu exista copii rai
Cum putem reactiona in situatii de agresivitate ale copilului?
Avem nevoie sa ascultam cu atentie, sa ne conectam cu copilul atunci cand loveste, dar nu doar atunci. Sunt situatii in care copilul primeste foarte multa atentie pentru ca loveste, ceea ce il face sa loveasca pentru a primi atentie. Evitand situatia asta si avand momentele de conectare si de invatare separata, atunci cand copilul loveste mergem usor catre el.
Uneori, ca si parinti, intuim atunci cand urmeaza sa loveasca. Daca am mai avut experiente anterioare in care a mai lovit, stim ca se poate intampla asta, asa ca este nevoie sa ramanem suficient de aproape de copilul nostru ca sa il putem ajuta.
Avem nevoie sa pastram contactul vizual cu copilul nostru. Sa inspiram si sa expiram astfel incat sa il ajutam pe copil sa se co-regleze, fara sa ne invinovatim, sa ne infuriem sau sa ne repetam anumite ganduri care mentin aceasta stare.
Putem sa inspiram pentru a elibera tensiune, iar uneori eu ii invat pe parinti ca in stare de calm sa inspire in patrat, stea sau in alte forme. Aceasta respiratie si exercitii ajuta doar daca noi exersam cu copilul in situatie de calm.
Elena Gheoculescu
Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ
Telefon: 0726 944 677
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!