De ce sa investesti mai mult in vacante decat in jucarii?
Te-ai gandit vreodata cat de multi bani investesti in jucarii pentru copilul tau? Si cate dintre acestea sunt cu adevarat benefice si utile pentru el? Stiai ca excursiile au rol in dezvoltarea creierului si a personalitatii?
Consumismul exagerat afecteaza dezvoltarea armonioasa a celor mici si relatiile dintre copii si parinti, sa nu mai pomenim de banii irositi fara discernamant. Majoritatea jucariilor ajung sa fie abandonate dupa cateva utilizari, pentru ca nu le mai starnesc interesul. Copiii vor dori mereu mai mult, mai interesant si in ton cu moda.
Calatorii – Intrebari si raspunsuri – 50 de jetoane Usborne
Atunci cand primesc prea multe jucarii, copiii se simt coplesiti, suprastimulati, deconectati emotional si social, creativitatea si imaginatia le sunt limitate si, desigur, devin rasfatati. Conform unor studii, mai putine jucarii inseamna: - mai putin egoism; - mai putine certuri intre copii; - mai multa perseverenta si mai multa apreciere pentru o jucarie (daca li se ofera o singura jucarie o data, copiii vor persevera in descifrarea ei, nefiind distrasi de altele); - mai multa creativitate, fiind nevoiti sa gaseasca distractia in ceea ce le ofera mediul inconjurator si sa inventeze ei insisi jocuri; - mai bune abilitati sociale, deoarece vor petrece mai mult timp cu ceilalti copii; - mai mult interes pentru activitati in exterior, etc... ... deci, cu alte cuvinte, o dezvoltare sanatoasa si inteligenta.
50 de jocuri de jucat in vacanta – jetoane
Si cum poti sa ii oferi micutului tau bucurii adevarate? Ei bine, este dovedit stiintific ca omul este mai fericit atunci cand calatoreste decat atunci cand are toate bunurile pe care si le-a dorit vreodata. Pana la urma, viata e facuta din amintiri si acestea dau mai multa insemnatate si implinire decat niste simple obiecte. Copiii se vor bucura mai mult de experiente decat de o jucarie de care se vor plictisi (poate chiar destul de repede), o vor uita pe undeva sau o vor strica. Dar cel mai mult, intr-o calatorie, se vor bucura de prezenta parintilor. Ei se bucura ca parintii le ofera acel pretios timp dupa care tanjeau, se simt in centrul atentiei mai mult decat de obicei si sunt fericiti ca descopera lumea impreuna cu mami si cu tati.
100 de activitati de relaxare inteligenta
O excursie cu familia inseamna mai mult decat distractie si relaxare. Ceea ce nu stiai, probabil, e faptul ca, pentru copii, o calatorie poate avansa dezvoltarea creierului, deoarece stimuleaza doua sisteme ale acestuia, care se refera la joaca si explorare/cautare. Astfel, sustii nevoia lor de a explora si de a se juca, lucruri esentiale care ii vor ajuta sa gaseasca solutii si idei mult mai usor in viata, putand deveni, de exemplu, buni antreprenori pe viitor.
Odata activate aceste sisteme, se elibereaza substantele responsabile de starea de bine si de fericire. Iar pentru ca starea emotionala influenteaza dezvoltarea caracterului, cu cat oferim mai multe ocazii de bucurie micutilor, cu atat mai mult contribuim, de fapt, la dezvoltarea unei personalitati placute.
Iesirile in natura sunt foarte importante pentru sanatatea fizica si mentala. De exemplu, un copil cu ADHD, dupa o plimbare de numai 20 de minute, va avea un nivel de atentie si concentrare mult imbunatatit. Natura calmeaza, relaxeaza si imbunatateste functiile fiziologice, deci e, practic, un medicament universal.
Dar vacantele nu trebuie sa fie intotdeauna iesiri in natura. Orice loc nou este o provocare pentru copil, fie ca e o statiune la malul marii, o insula, o padure, un oras sau poate un vapor. El asimileaza informatii noi, isi imbogateste cultura, invata sa se adapteze la situatii noi, cu oameni diferiti, invata sa isi depaseasca fricile si isi descopera noi abilitati. In plus, cand traiti aceste experiente impreuna, ajungeti chiar sa va cunoasteti mai bine pe voi insiva, pe copiii vostri si sa percepeti mai bine relatia dintre voi.
Asadar, nu mai astepta si fa-ti rezervarea din timp, alege destinatiile indragite si bucura-te impreuna cu copiii tai de cat mai multe vacante de vis!
Anamaria Potra
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!