Divortul - cum protejam copilul?

Divortul - cum protejam copilul?

Jan 23, 2017Laura

Divortul - cum protejam copilul?


Parintii isi doresc ce e mai bine pentru copiii lor. Ei vor sa aiba parte de relatii stabile, iubitoare in viata lor. Cu toate acestea, uneori se ajunge la schimbari mari atat in viata parintilor, cat si a copiilor. Un astfel de eveniment poate sa fie divortul. Iata cateva propuneri pentru a proteja copiii in perioada acestui eveniment dureros: 1. Inainte de a comunica vestea divortului, putem sa ne acordam timp pentru a ne aduna gandurile si a formula mesajul ce vrem sa-l transmitem, astfel incat sa existe raspunsuri clare la intrebarile pe care copiii le vor avea.

 2. Spuneti copilului situatia reala. Oferiti copilului o explicatie simpla, potrivita varstei si nivelului de dezvoltare. In general, copiii mici au nevoie de mai putine detalii, in timp ce copiii mai mari ar putea avea nevoie de mai multe informatii. Ganditi-va cu atentie la modul in care vor fi afectati de anumite cuvinte.

3. E indicat sa pastram aceleasi rutine in viata copilului. Rutina ofera copilului siguranta de care are nevoie si capacitatea de a anticipa situatiile ce il asteapta. De asemenea, ofera copilului o oarecare stabilitate pe perioada unor momente dificile.

4. Explica-le copiilor, ori de cate ori este necesar, ca nu sunt responsabili pentru separarea parintilor. Trebuie sa reamintim copilului ca parintii nu se inteleg intotdeauna, dar nu vor inceta sa-i iubeasca pe copii.

5. Copiii au nevoie de timp cu fiecare parinte, mai mult ca oricand in timpul unui divort. Asigurati-va ca mentineti legatura cu copilul si in situatia in care se afla cu celalalt parinte. Apropierea fizica sub forma imbratisarilor are o putere uimitoare de a mentine o legatura puternica intre copil si parinte.

 

 

6. Ajuta-l sa-si exprime emotiile. Asculta-l si numeste emotia pe care o simte copilul, cu empatie: "Se pare ca esti destul de suparat!". Sa permitem copilului sa aiba propriile sentimente, fara a incerca sa-l convingem sa se simta in alt mod. Va puteti astepta sa repetati aceasta conversatie in diferite variante, pe masura ce copilul se adapteaza.

7. Jocul este de multe ori o modalitate buna de a ajuta copiii sa-si exprime sentimentele atunci cand este dificil sa vorbim despre ele. Urmatoarele activitati ne pot ajuta: teatru de papusi (marionetele vorbesc despre trairile lor), jocuri de societate (atunci cand suntem ocupati cu o alta activitate, este mai usor sa vorbim despre sentimente noastre decat in cazul in care doar ne asezam sa discutam), lecturarea povestilor (poate fi o modalitate valoroasa pentru a-i ajuta sa gestioneze emotiile si preocuparile cu care se confrunta in ceea ce priveste divortul).

8. Modul in care cei doi fosti soti se sprijina unul pe altul in continuarea rolului de parinte va influenta semnificativ adaptarea copilului. Indiferent de neintelegerile existente, copilul are nevoie de ambii parinti.

9. Pe perioada unor conflicte deschise intre parinti, copiii nu se simt in siguranta. Stabiliti impreuna cu partenerul ca cel mai important lucru este bunastarea copilului. Evitati sa criticati celalalt parinte de fata cu copilul. Copiii se identifica puternic cu parintii, iar in situatia in care un parinte este criticat, copilul resimte ca si cum el ar fi tinta nemultumirilor. E important ca parintii sa pastreze un nivel necesar al respectului. Copiii sunt construiti pentru a vedea expresia iubirii, a increderii si a cooperarii.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare