Ghici ciuperca ce-i? 50 de ghicitori pentru dezvoltarea gandirii, atentiei si vorbirii copilului
''Este om, dar nu e viu, Asta toti copiii stiu. Si se aduna toti gramada, Sa il faca din zapada.'' (Omul de zapada)
Vrei sa stii cum poti sa il implici activ pe copil in activitati educative?
Iata ce-ti propunem noi: o colectie de ghicitori concepute de psiholog Loredana Bejan. Ghicitorile sunt atat de dragalase si distractive, incat cel mic va invata prin joaca!
Ghicitorile sunt o unealta excelenta in dezvoltarea cognitiva a copiilor, contribuind la imbunatatirea atentiei, concentrarii, memoriei si vocabularului. Iata cum functioneaza ghicitorile si cum le puteti utiliza eficient in activitatile zilnice cu copilul vostru.
Beneficiile Ghicitorilor
1. Dezvoltarea atentiei si concentrarii
Ghicitorile solicita copilului sa fie atent la detalii si sa se concentreze pentru a gasi raspunsul corect. Acest proces imbunatateste capacitatea de focalizare si sustine dezvoltarea atentiei pe termen lung.
2. Imbunatatirea memoriei
Pentru a rezolva ghicitorile, copiii trebuie sa isi aminteasca informatii si sa le compare cu cunostintele anterioare. Acest exercitiu continuu ajuta la intarirea memoriei si la formarea unor asocieri mentale puternice.
3. Imbogatirea vocabularului
Ghicitorile introduc copiiilor cuvinte noi si expresii interesante. Discutarea ghicitorilor si explicarea termenilor necunoscuti contribuie la extinderea vocabularului si la intelegerea mai profunda a limbii.
3 Pasi Simpli pentru ca ghicitorile sa functioneze eficient
1. Cititi-i copilului o ghicitoare
Incepeti prin a citi o ghicitoare interesanta copilului. Alegeti ghicitori adecvate varstei, care sa fie provocatoare, dar nu prea dificile, pentru a mentine interesul si entuziasmul copilului.
2. Discutati impreuna imaginile si alegeti-o pe cea care corespunde descrierii din ghicitoare
Dupa ce ati citit ghicitoarea, prezentati copilului mai multe imagini alb-negru care pot fi posibile raspunsuri. Discutati impreuna despre fiecare imagine, analizand cum se potriveste sau nu cu descrierea din ghicitoare. Acest proces de eliminare ajuta copilul sa gandeasca critic si sa ia decizii informate.
3. Colorati raspunsul corect
Odata ce copilul a ales raspunsul corect, incurajati-l sa coloreze imaginea corespunzatoare. Acest pas final nu doar confirma raspunsul, ci implica activ copilul in activitate, dezvoltand creativitatea si abilitatile motorii fine.
Odata ce copilul a ales raspunsul corect, incurajati-l sa coloreze imaginea corespunzatoare. Acest pas final nu doar confirma raspunsul, ci implica activ copilul in activitate, dezvoltand creativitatea si abilitatile motorii fine.
Ce alte activitati mai poti face cu Ghicitorile?
-Creati o scurta poveste pe baza unei imagini (sau mai multe) si dezvoltati astfel vorbirea, creativitatea si imaginatia copilului -Realizati asocieri intre imagini si lumea reala
Exemplu: imagine Ciuperca (pg. 7) Ciupercuta creste in padure. Ea are un piciorus si o palarie rosie cu buline albe. -Invatati antonimele (notiuni opuse - pg. 34)
Exemplu: Furnica este harnica, iar Greierele este lenes.
-Formati categorii Exemplu: Inghetata si lamaia sunt alimente, iar trenul si bicicleta sunt mijloace de transport.
Exemplu de activitate pentru pg. 24-25
Ghicitoare: Omul de zapada Activitate: -Coloreaza imaginea cu omul de zapada, -Adauga in decor cateva elemente potrivite (ex: brad, zapada, cer, norisori), -Povesteste despre ceea ce ai desenat etc. Intrebari posibile: Cand facem omul de zapada?, Ce ii punem in loc de ochisori si nas? Ce culoare are el? Se topeste? etc.
Ghicitorile sunt o modalitate eficienta si distractiva de a sprijini dezvoltarea cognitiva a copiilor. Ele contribuie la imbunatatirea atentiei, concentrarii, memoriei si vocabularului, oferind in acelasi timp o activitate interactiva si educativa. Urmati cei trei pasi simpli – citirea ghicitorii, discutarea imaginilor si colorarea raspunsului corect – pentru a asigura un proces de invatare captivant si eficient.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!