Relatia de CUPLU dupa aparitia primului copil
De multe ori cand bebelusul intra pe usa, cuplul iese pe fereastra iar intimitatea dintre doi parteneri altadata uniti si indragostiti pare sa se scurga printre degete. O multime de factori duc la aceasta instrainare a sotilor sau partenerilor.
Elena Gheoculescu , psiholog clinician si psihoterapeut integrativ, ne explica cum putem trage frana de mana cand simtim ca relatia de cuplu o ia la vale si cum putem sa ne redescoperim iubirea atunci cand simtim ca nimic nu ne mai leaga de omul altadata drag de langa noi.
Cele sapte principii ale unei casnicii fericite
Unde dispare cuplul dupa ce apare copilul? De ce crezi ca atat de multe cupluri povestesc ca venirea copilului pe lume a fost o mare provocare pentru intimitatea si relatia lor?
Cuplu nu dispare, insa nu mai este hranit ca inainte si nu mai este in prim plan. Bebelusul are niste nevoi de baza (hranit, schimbat, mangaiat) iar toate lucrurile acestea ii fac pe parinti sa fie mult mai absorbiti de relatia de parinti si sa investeasca mult mai putin in relatia de cuplu.
Sunt relatii in care tranzitia se face cu dificultate pentru ca femeia este coplesita de multitudinea de responsabilitati care vin o data cu rolul de mama, iar tatal se lupta cu sentimentul de a nu mai ocupa un spatiu in viata partenerei.
Cutia Pandorei-un joc care contine 50 Provocari individuale, de grup si in cuplu
Somnul, relaxarea, relatiile sociale se diminueaza si se creeaza o noua realitate a cuplului iar lipsa acestora poate sa aiba un impact semnificativ asupra relatiei de cuplu. Sunt situatii in care independenta financiara are de suferit si pot aparea tensiuni in cuplu. Intimitatea cuplului se schimba foarte mult dupa nastere , ideal este ca relatiile intime sa fie indeplinite in cuplu insa nasterea, alaptarea, epuizarea, nevoile copilului nou nascut, lipsa somnului pot diminua viata intima a cuplului.
Care sunt factorii care duc la instrainarea sotilor sau partenerilor?
Lipsa de somn si lipsa timpului liber care altadata erau la discretie. Un partener care sta acasa si are grija de copil, in timp ce altul este foarte prins la munca. Senzatia de nedreptate care vine odata cu sarcinile impartite inechitabil intre cei doi parteneri. Depresia post-natala (care poate afecta atat mamele, cat si tatii). Greutatile de adaptare la viata alaturi de un bebelus - alaptarea, somnul, bolile, lipsa de timp.
Tatii vin de pe Marte, mamele de pe Venus
Este ceva ce crezi ca putem face, INAINTE de venirea primului copil pe lume, pentru a ne asigura ca vom reusi sa protejam cuplul de acele prime luni sau primi ani dificili, in care se poate simti zdruncinat? Pana la urma, cu totii ne spunem ”Ahhh, un copil nu o sa ne schimbe!”, si aproape toti observam cum de fapt copilul schimba TOTUL.
Da, putem sa facem un plan insa "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ". Gestionarea asteptarilor e foarte importanta pentru momentul in care vine pe lume copilul. La primul copil suntem intr-un necunoscut total, impartirea sarcinilor este vitala pentru viata de cuplu dupa venirea pe lume a bebelusului. E foarte important ca ambii viitori parinti sa constientizeze ca vor contribui impreuna la cresterea copilului.
De ce ne certam mai mult cu partenerul dupa ce devenim mame?
Un copil aduce mai multe indatoriri in viata cuplului care pot duce la o posibila competitie inconstienta intre cei doi parteneri. Lipsa somnului, dorinta de a dormi mai mult, nevoia de a iesi mai des, lipsa intimitatii sunt factori care creeaza tensiuni.
Destin de mama – mamele perfecte nu au copii
Ce anume acuza, pe de alta parte, tatii? Ce nu le convine partenerilor dupa nasterea primului copil si ce semnaleaza ei in repetate randuri?
O data ce vorbim despre parentaj, vorbim despre implicarea ambilor parteneri, bunastarea copilului e un obiectiv comun. Ce acuza in general tatii este ca uneori nu mai primesc atentia partenerei si asta ii nemultumeste iar pe de alta parte ce mai spun tatii este ca ei vorbesc cu partenera de langa ei si le raspunde mama care uita de rolul de partenera.
Care sunt semnalele de alarma ca relatia o ia la vale si ca trebuie neaparat sa facem ceva - ma gandesc ca periculos este si atunci cand nu exista certuri, dar pur si simplu nu prea mai exista timp pentru cuplu.
Felul in care cuplul interactioneaza, tonul vocii, felul in care se privesc, tema pe care o au intr-o discutie, pozitia corpului, critica, dispretul,defensiva, depresia postanatala sunt semnale evidente ca relatia nu mai functioneaza si trebuie neaparat sa luam masuri.
Cum sa ai zile relaxante in familie? 365 de zile Zen in familie
Ce plan de actiune ar trebui sa ne facem ca sa ne asiguram ca vom scapa intregi si mai ales impreuna din primii ani alaturi de un copil?
Le recomand parintilor sa-si aminteasca cat mai des ca sunt si parteneri de cuplu nu doar parinti. Un timp special pentru sine si pentru cuplu este esential, o privire, o imbratisare pot face minuni. Putem sa stabilim o "Ora despre noi" care sa includa discutii despre ceea ce ne place noua ca si cuplu, despre nevoile fiecaruia. Sa ne reamintim ca parinti vom ramane toata viata, insa a ramane sau nu un cuplu pentru tot restul vietii depinde doar de noi.
Jurnalul de recunostinta - Ma iubesc!
De Sf. Valentin si Dragobete presiunea pe care o resimtim de multe ori sa avem relatia perfecta, casnicia perfecta, este foarte mare. Ce sfaturi ai pentru parintii care trec printr-o perioada grea si pe care avalansa asta de roz si inimioare din aceasta perioada o sa ii descumpaneasca si mai tare?
Presiunea pe care o resimtim de multe ori vine si din constientizarea ca nu prea am investit timp pentru un minim de afectiune in cuplu. Aceasta perioada de Sf. Valentin sau Dragobete beneficiaza de o promovare exagerata pe retelele de socializare si nu este cazul sa exageram, e important sa constientizam ca nimeni nu este perfect, este necesar sa ne observam si sa ne ocupam de propriile goluri interioare. De cele mai multe ori exista plangeri la adresa partenerului dar poate e ca e un moment bun sa ne punem intrebarea "Ce pot face eu pentru partenerul meu azi?".
Cunoasterea inseamna putere, ai nevoie sa te cunosti pe tine, sa iti cunosti parterenul , sa iti intaresti aprecierea si recunostiinta fata de sine si fata de partener.
Elena Gheoculescu Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ
Telefon: 0726 944 677
#cuplu #familie #casniciefericita
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!