Ce si cum sa-i citesti bebelusului – secretele unei mamici logoped

Ce si cum sa-i citesti bebelusului – secretele unei mamici logoped

In urma cu ceva timp, Laura Hardalau mi-a propus sa scriu un articol despre cititul la copiii mici. Articol care pana in ziua de azi mi-a venit cumva greu sa il scriu.

45 de jocuri pentru dezvoltarea vorbirii la bebelusi

Asta nu pentru ca nu as fi fost convinsa de beneficiile cititului sau pentru ca nu i-as fi citit pustiului meu de cand era bebe, ci pentru ca inca nu imi erau evidente efectele cititului la el si pentru ca nu as fi putut scrie un articol teoretic. Dar acum, la 1 an si 8 luni ale lui, pot scrie cu brio. In acest moment pot sa vad foarte clar cum cititul in mod constant l-a ajutat.

Colectie de carti pentru bebelusi

1. A invatat animalele si sa pronunte sunetele facute de acestea din cartile cu sunete – cand era mic :).
2. A invatat sa asocieze animalul de pe pagina mare cu animalul mic de la butoanele cu sunete. A invatat sa arate pe carte, sa caute imagini.
3. Si-a dezvoltat capacitatea de a sta intr-o activitate. Prima carte citita integral a fost “Draga gradina zoologica” care avea cate un animal ascuns in spatele unei ferestruici pe fiecare pagina, acum sta la o poveste mai lunga sau la o carte intreaga din seria De ce? Cu ferestruici.

Colectie de carti cu ferestre


4. Si-a dezvoltat vocabularul. “Citind” din cartile “Hoinari prin anotimpuri” vorbeam cu animalele, personajele din cartea. Spuneam: “Du-te de aici ” – unui catel care statea in frunze, “Da-te jos” – papagalului care statea pe autobuz.. iar treptat a adaugat aceste expresii in limbajului spontan.
5. Tot de la “Hoinari ” a invatat sa fie atent la detalii, iar acum se intampla sa imi arate lucruri pe care eu nu le observ : Mos Craciun desenat pe un bloc, animale pe camp cand ne plimbam cu trenul…

Colectia Hoinari prin anotimpuri

6. A invatat notiuni, actiuni, cuvinte pe care apoi le-a recunoscut in realitate si pe care le comenteaza cand le vede. Tractorul ara pamantul cu plugul. Tractor cu cupa (la excavator). Mic/mare, fata/ baiat, curat/murdar.
7. A inceput sa recunoasca emotiile si mai apoi sa si le exprime, sa le mimeze: frica, bucurie, suparare. ” pang ia-ma bate!” 🙂
7. Tot cu ajutorul cartilor a invatat sa faca pipi la olita (Conni), sa accepte sa il spal pe dinti, sa se spele pe maini…
8. Si-a facut un ritual de seara si inainte de a adormi cere carti pentru a-i citi, iar in seara aceasta si-a luat ursuletul si i-a citit el acestuia. 🙂

Conni si olita

Ce m-a motivat sa ii citesc?

Atunci cand stai non-stop cu un bebelus este benefic sa ii vorbesti, sa iti auda vocea, sa puna eticheta verbala pe ceea ce vede. Cercetarile arata ca cu cat ii vorbesti mai mult cu atat mai buna va fi dezvoltatea lui intelectuala. Iar la un moment dat vrei sa stai intr-un loc si sa vorbesti, dupa ce l-ai plimbat prin toata casa, i-ai aratat toate lucrurile, i-ai povestit cum functioneaza. Altfel spus, cartile iti pot oferi noi subiecte de discutie. 🙂

Da, inca nu intelege etichetele verbale, dar intelege placerea ta de a citi, de a fi impreuna, percepe ritmul, inflexiunile verbale si il poti stimula vizual, auditiv , kinestezic si motric cu ajutorul cartilor.

Colectia de materiale educative Bebe stie!

Ce i-am citit?

I-am pus carti senzoriale (din material) in fata la 2-3 luni cand statea pe burtica. Cat statea dadeam paginile cartii si ii numeam animalele si sunetele acestora.
De pe la 4 luni ne uitam pe carti cu cate o imagine pe pagina, dar am ales carti la care sa se poata face ceva: sa apese pe un buton si sa se auda un sunet, sa deschid o fereastra si sa vada un animal – cu acestea ne jucam cucu bau, sa simta textura. In aceeasi perioada am citit poezii sau carti mai lungi – Apolodor, poezii de Elena Farago, George Toparceanu intrucat era perioada in care inca nu era foarte activ.

Apoi, pe parcurs ce am inteles ca focalizeaza, urmareste imaginile , am trecut la carti cu mai multe imagini pe pagina, dar care aveau si ferestre. Am continuat cu poeziile, adaugand poeziile Luciei Muntean.

La 7 luni am inceput sa citim din cartea aceasta (Dezmierdari pentru cei mici) care a fost si inca este minunata.

Momentan e cea mai uzata. 🙂 Pe parcurs am adaugat seria De ce? De la editura Casa, Hoinari in anotimpuri, multe carti cu versuri si imagini cu animale. (univers enciclipedic), iar in prezent imi propun sa ajung mai des la biblioteca, pentru a nu-mi transforma propria casa intr-una. 🙂

Astea fiind zise, va urez sa citim cu drag si spor, pentru al tarii viitor!

Chiriac Irina Andreea, psihoterapeut si logoped