Cum controlam Furia, Tristetea, Frica, Vina etc.? Despre managementul emotiilor

Cum controlam Furia, Tristetea, Frica, Vina etc.? Despre managementul emotiilor

Stiai ca…Nu exista emotii rele sau emotii bune? De exemplu, Frica ne poate opri atunci cand suntem pe cale sa facem ceva periculos, iar Furia ne ajuta sa trecem peste frustrarile acumulate in momentele in care nu reusim sa indeplinim ceea ce ne propunem.

Stiai ca in fiecare perioada de varsta predomina anumite emotii si pentru toate exista solutii de gestionare a lor?

Iata un joc complex, realizat de psihologul Ion-Ovidiu Panisoara, despre managementul emotiilor: Emotijovia-jocul emotiilor. (click aici sau pe imagini pentru a ajunge la produs)

Ce invata copilul tau daca joaca acest joc?

-sa gaseasca solutii la probleme, prin care sa-si controleze trairile puternice
Exemplu de problema: Un coleg te injura.
Rezolvare: Cand esti victima unui abuz (fie el fizic sau verbal), este bine sa cauti ajutor in jur: un coleg, un profesor, un sef, un politist etc. Lasa furia deoparte, ea nu te ajuta cu nimic: mai mult, unii cercetatori spun ca furia te tine ”ostatic” (in sensul ca tu te enervezi si iti strici ziua, si cel care te-a infuriat pleaca razand).

-sa faca fata cu brio curentului Bullying
Exemplu de problema: Ai un coleg la gradi/scoala care iti pune porecle si te umileste in fiecare zi.
Rezolvare: Nu te lasa cuprins de tristete! Ignora-i pe cei care te supara, si ai sa vezi ca, daca bataia lor de joc nu isi atinge tinta, se vor opri destul de repede. Daca totusi ei continua sa te supere, cere sfatul cuiva: unui adult, unui sef, unei autoritati. Si tine minte: uneori oamenii care isi bat joc de altii sunt singuri, au probleme, nu stiu sa comunice cu ceilalti.

-sa recunoasca emotiile (bucurie, tristete, frica, furie, dezgust, uimire, rusine si vina)
Exemplu: Fa o fata rusinata, lasa privirea in jos! Gandeste-te cum te-ai simtit atunci cand ti-a fost rusine: mic, neinsemnat, fara putere, doreai sa scapi, sa te ascunzi de privirile celorlalti.

-sa-si depaseasca fricile (frica de paianjeni, frica de nou, de durere, de intuneric, de soareci, de serpi, de pierderea cuiva drag, de singuratate, de respingere etc.)
Exemplu de problema: Mi-e teama ca nu o sa-mi fac prieteni la scoala
Rezolvare: Respira adanc! Acum incearca sa intorci gandurile pe dos: o sa-ti faci prea multi prieteni la scoala, ceilalti o sa te considere extraordinar, prietenii o sa fie impresionati de hobby-urile tale, pentru familia ta o sa fii un erou/o sursa de inspiratie/o persoana foarte importanta. Viata este o fila nescrisa, tu esti cel care o scrii. Castiga lupta cu frica asta pas cu pas si sarbatoreste fiecare mic succes pe drumul pe care ai pornit!

Cum se joaca jocul?

Simplu! Se arunca cu zarul, se extrage un cartonas cu emotie, se pune in practica cerinta de pe cartonas si se inainteaza cu pionul pe tabla de joc (toate instructiunile de joaca le gasiti in cutiuta).

Exista 7 carti cu emotii extreme (bucurie, tristete, furie, frica si dezgust) unde copilul este invitat sa mimeze emotia, asa cum stie el mai bine!

Atentie! Jocul contine si carti cu diverse provocari denumite:

-carti Norocos (in cazul careia primesti cadou de la ceilalti participanti cate o casuta si poti asfel inainta pe tabla de joc),

-carti Colaborare (aici jucatorul trebuie sa fie ajutat de catre ceilalti participanti pentru a-si indeplini sarcina),

-carti Zambet (copilul trebuie sa faca o mimica distractiva, sa cante, sa danseze ciudat sau sa imite un animal),

-carti Realizare (jucatorul le spune celorlalti un lucru de care el se simta mandru),

-carti Aprobare (jucatorul cere frumos si politicos sa inainteze 3 casute si asteapta raspunsul colegilor),

-carti Curiozitate (jucatorul adreseaza o intrebare dificila, provcandu-i astfel pe colegi sa gaseasca raspunsul),

-carti Putere (aici jucatorul are dreptul de a extrage inca o carte si de a decide daca doreste sa realizeze el sarcina sau sa o paseze unui alt participant la joc).

Acest joc este foarte complex, ajutand copilul sa-si identifice emotiile, sa isi imbunatateasca capacitatile de relationare, sa isi dezvolte stima de sine si increderea si, desigur, sa se pregateasca cu brio pentru provocarile vietii.

Petra Boanta, autor materiale educative copii