Cum ferim copilul de stres?

Cum ferim copilul de stres?

Studiile de specialitate au descoperit ca si copiii mai mici pot fi afectati de stres, mai mult decat ne dam seama. Stresul are un impact biologic real, iar consecintele sale provoaca o serie de schimbari fizice, emotionale si comportamentale. Copiii se lupta cu presiuni pe care majoritatea dintre noi nu le-am intampinat, de la mult mai multa tema pentru acasa, la mai putine momente de relaxare, de liniste, interactiuni reduse de tip fata in fata, dar si tot mai putine momente petrecute in natura.

Ajutati-va copilul sa fie fericit – 35 de activitati pentru copiii de 3-10 ani

Cercetatorii ne ofera niste indrumari cu privire la modul in care sa ne protejam copiii.

Iata cateva sfaturi care impreuna contribuie la apararea copilul tau, impotriva stresului vietii noastre moderne:

Invata-l ce inseamna recunostinta. Completeaza un “Jurnal al fericirii” si scrie sau deseneaza, impreuna cu copilul, evenimentele placute din viata voastra. Intreaba-l cum se simte cand se gandeste la aceste evenimente si identificati emotiile pozitive. Persoanele care stiu sa fie recunoscatoare sunt mai fericite si mai reziliente. Recunostinta e o modalitate buna de adaptare in situatii tensionante.

Ajuta-l sa-si descopere pasiunile. Observa jocul copilului, care sunt activitatile sale preferate si stimuleaza-I curiozitatea. Copilul va ajunge sa se descopere pe sine, va avea o stima de sine crescuta, de asemenea practicarea pasiunilor ii va oferi energia interna necesara pentru a face fata evenimentelor stresante.

87 de povesti terapeutice pentru a creste copii sanatosi

Evita supraincarcarea copilului. Toti copiii au nevoie de timp liber, timp creativ, momente de visare si chiar de plictiseala. Avem tendinta de a inscrie micutii la cat mai multe activitati extrascolare. Totusi, copiii au nevoie sa petreaca timpul in familie, au nevoie de liniste pentru a se cunoaste si pentru a-si contura personalitatea. Ei trebuie sa invete sa-si structureze propriul timp fara sa fie stimulati constant de ecranele telefonului sau televizorului. E important sa le transmitem copiilor mesajul ca viata nu se rezuma doar la activitatile care o umple, ci la ceva mult mai complex.

Conectarea pe primul plan. Simpla ta prezenta il ajuta sa se simta in siguranta si sa faca fata tensiunilor. De fapt, cel mai important factor protector al copilului il reprezinta relatia emotionala apropiata dintre parinti si copii. Construieste mici ritualuri de conectare in viata de familie, cum ar fi imbratisarea de dupa trezire, jocuri ce includ intreaga familie, de-a v-ati ascunselea etc.

Invata-l abilitati de reducere a stresului. Activitatea fizica este una dintre cele mai bune modalitati de a reduce hormonii stresului care circula in corpul nostru. Introduceti jocuri de miscare in rutina fiecarei zile. Plimbarile in natura reprezinta, de asemenea, un antidot dovedit al stresului, astfel incat sa va asigurati ca o parte din aceasta miscare se petrece in aer liber. La fel, e important propriul tau model de adaptare la situatiile tensionate.

Limiteaza timpul petrecut la televizor. Studiile arata ca adultii si copiii care urmaresc stirile, considera lumea un loc mult mai periculos decat este de fapt. Avand in vedere faptul ca la stiri se prezinta cazurile cele mai grave, se ajunge la cresterea nivelul de stres, pot aparea cosmaruri, iar copiii pot deveni mai ingrijorati. Realizati o selectie a programelor vizionate.

Asigura conditiile pentru un somn odihnitor. Multi copii dorm mai putine ore decat au nevoie, ceea ce le reduce capacitatea de a face fata stresului normal al vietii. Daca copilul se trezeste dimineata cu dificultate, inseamna ca nu doarme suficient. O sugestie este sa modificam ora de culcare cu 15 minute mai devreme, in fiecare zi, pana cand identificam ora potrivita pentru odihna copilului.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut