Cum sa confectionam o trusa de calmare pentru copilul furios?

Cum sa confectionam o trusa de calmare pentru copilul furios?

In momentele de frustrare sau refuz, deseori copiii pot raspunde cu furie.

Trebuie sa permitem copiilor sa-si exprime toate tipurile de emotii, dar parintilor le revine sarcina de a-i calma, de a-i invata sa se autolinisteasca si de a modela alternative acceptabile de exprimare a trairilor.

Casuta cu emotii – poezii si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale

Pentru a te ajuta sa depasesti aceste crize de furie, ai posibilitatea sa confectionezi, impreuna cu copilul tau, o trusa pentru calmare. Aceasta trusa poate fi utilizata inainte de aparitia emotiilor negative intense, astfel copilul are sansa de a se familiariza si cunoaste cum sa o foloseasca. Scopul trusei de calmare este de a-i oferi copilului instrumente simple ce-l ajuta in dezvoltarea abilitatii de relaxare, respiratie si autoreglare emotionala. Putem folosi o cutie de pantofi ce sa contina activitati interesante si amuzante si care sa-l ajute pe copil,  in situatiile in care experimenteaza furia.

KIT cu jocuri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Obiectele trusei pot include:

– Solutie pentru baloane de sapun sau frunze pentru a le sufla (faciliteaza respiratia corecta, linisteste si ajuta concentrarea)

– 5 mere de carton si o sarma plusata pentru exersarea respiratiei corecte (copilul va insira pe sarma cate un mar, de fiecare data cand trage aer in piept)

Cartonase cu emotii (indicarea emotiei)

– Sticla cu apa si sclipici

– Animalut de plus (poate fi strans pentru obtinerea efectului de incordare a muschilor, il punem pe burtica si inspiram pana animalutul se ridica, copilul ii poate spune jucariei ce l-a infuriat, iar animalutul ii poate transmite mesajul unuia dintre parinti)

– Mai putem adauga obiecte in functie de interesele si varsta copilului.

Cu ajutorul acestor obiecte simple, ii poti prezenta copilului notiuni complexe: respiratie adanca, relaxarea si incordarea muschilor, autolinistire. Tehnicile de gestionare a furiei trebuie prezentate copilului inainte de aparitia crizelor intense, pentru a spori procesul de generalizare.

Cand copilul este cuprins de emotii negative puternice cum este furia, este dificil sa discutam rational. Parintii pot sa-i sugereze copilului, situatiile in care poate folosi trusa si sa incurajeze fiecare incercare.  Sa discutam cu el cum s-ar simti in diferite situatii ce pot declansa furia şi cum ar putea acţiona in mod optim.

“Gandeste-te ca unul din colegii tai, ti-a mazgalit desenul. Simti ca esti furios, ca ti se strang muschii! Sa vedem ce ai putea folosi din trusa pentru calmare. Ai putea sa insiri merele si sa respiri adanc de fiecare data! Tu ce ai dori sa utilizezi?”

Implica-l in jocuri de rol simple ce au ca tema situatii în care s-a simtit furios si s-a comportat sub influenta furiei.

Ajuta-l sa gaseasca alternative pentru exprimarea trairilor cu ajutorul obiectelor din trusa: cartonasele sau utilizarea cuvintelor pentru descrierea nemultumirii adresate animalutului de plus.

Cu cat copilul reuseste sa identifice mai multe variante potrivite de exprimare a furiei, cu atat creste posibilitatea de a le interioriza si utiliza. La inceput e recomandat sa includem situatii usoare apoi putem discuta despre situatii cu stresori mai puternici. Trebuie sa stim, ca la inceput, cand vine vorba despre emotii intense, pot sa apara anumite dificultati in utilizarea obiectelor cuprinse de trusa.

Pregatirea copilului pentru gestionarea furiei nu se rezuma doar la interventia intr-o situatie de criza, ci, mai ales, la invatarea de catre copil, a unor metode de exprimare adecvată a acestei emotii.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut