Depresia postnatala. Cum o pot depasi?

Depresia postnatala. Cum o pot depasi?

De-a lungul timpului am insotit vreo 2 prietene care au traversat o faza anxioasa sau depresiva in perioada postnatala.

Stiam un pic din ceea ce se poate intampla si cum se poate manifesta. Dupa ce am nascut, mi-am luat masuri de precautie. M-am plimbat impreuna cu copilul cat am putut, am socializat, am iesit cat de des am dorit. La inceput am avut vizitatori. Si o perioada toate au fost bune.

Dar, la un moment dat, a venit perioada friguroasa, perioada aceasta in care nu prea iti mai vine sa schimbi scutecul in masina neincalzita si in care e mai greu sa bagi singura copilul in combinezonul de iarna si apoi sa il scoti cand ajungi undeva si apoi iar sa il bagi ca sa poti iesi la frig.

Jurnalul clipelor fericite

Si chiar daca iti faci curaj cu toate astea… A venit gripa si iti e teama sa il mai scoti in locuri cu multi oameni, asa ca stai cu el mai mult pe acasa…si incet-incet incepi sa observi niste lucruri care nu iti plac la tine… Asa ca, te duci la cartea despre depresie sa vezi ce recunosti si ce poti face.

Astfel “Din punct de vedere comportamental depresia este considerata ca fiind pierderea, reducerea sau absenta recompenselor sau inabilitatea individului de a obtine recompense. De asemenea, evenimente de viata stresante sau consecinte grave ale acestora, indiferent daca sunt evenimente dramatice individuale sau tracasari cotidiene, sunt predictori buni ai episoadelor depresive.

Jurnalul recunostintei

Depresia poate fi rezultatul reducerii comportamentelor pozitive, al lipsei auto-recompensei, al uitilizarii auto-pedepsei (de ex. Autocritica), al numarului redus de abilitati, al lipsei asertivitatii, al abilitatii precare de rezolvare de probleme, al expunerii la situatii diverse, al privarii de somn, al lipsei legaturii dintre comportamente si rezultat si/sau conflicte conjugale. Deseori, depresia este rezultatul comportamentelor pasive, repetitive, care nu ofera recompsense” (Leahy R.L., Holland S. J.)

Uitandu-ma la explicatie, regasesc cateva elemente care invariabil apar in perioada in care stai acasa impreuna cu copilul.

*Iti recomandam cu drag cartea: Montessori la tine acasa. 80 de jocuri pedagogice usor de realizat.

Asa ca am hotarat ca este cazul sa fac cate ceva pentru a-mi fi mai usor sa depasesc aceasta faza:

– De exemplu, scriu acest articol. Sa scriu este un lucru care imi face placere, este o recompensa pentru mine!
– Cant atunci cand imi dau seama ca as incepe sa ruminez (sa ma gandesc la ceva in mod continuu, de obicei in termini negativi, pesimisti). Am cateva versuri care mie mi se pare ca se potrivesc: “Run away, run away, blow away!”
– Fac comenzi pe internet – nu ajuta bugetul familiei si uneori produsele nu sunt la fel de frumoase ca in poze, dar ajuta la oferirea de recompense 🙂

Jurnalul clipelor fericite

– Dansez – dansez in fata copilului asa cum as dansa in club si pe langa faptul ca ma simt bine dansand, ma amuz si de fata lui uimita!
– Citesc mesaje care sa imi faca ziua mai frumoasa. Inainte de nunta prietenele mele mi-au scris o multime de mesaje. Pe unele le stiu pe dinafara si mi le repet din cand in cand. De ex. “Viata e pe zile!” Éric-Emmanuel Schmitt – “Oscar si tanti Roz”

– Am spus si spun de fiecare data ceea ce ma deranjeaza, ingrijoreaza si ce nevoi consider ca am, chiar daca uneori nu sunt realizabile, dar macar le comunic
– Atunci cand sunt obosita mi-am dat seama ca ma enervez mult mai usor, asa ca renunt la alte activitati si dorm alaturi de copil.
– Din cand in cand, pasez copilul si fac cate o prajitura.
Pe mine ma ajuta toate acestea sa fiu bine. Si este important ca eu sa fiu bine. Daca eu nu sunt bine, copilul meu nu poate fi.

Pe tine ce te ajuta sa fii bine cu tine in aceasta perioada?

PS. Daca ai incercat toate strategiile care ti-au trecut prin minte, pe care le-ai citit, pe care ti le-au sugerat prietenii si cu toate astea consideri ca starea ta este una depresiva, cauta un ajutor specializat!

Atat tu cat si copilul tau, dar chiar si partenerul tau meritati asta! Concediul de crestere copil ar trebui sa fie un CONCEDIU, nu o corvoada!
A, si mai este gandul ca in curand va trece epidemia de gripa si va reveni primavara!

Anonim