Jocuri pentru copii cu deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD)
Deficitul de atentie si hiperactivitate (ADHD) devine vizibil la unii copii de la varste fragede. Copilului care sufera de aceasta tulburare ii este foarte greu sa-si controleze comportamentul, sa-si mentina atentia si concentrarea la ceea ce se intampla in jurul lui. Jocurile potrivite pentru acesti copii sunt cele distractive, usor de inteles, care se pot juca din nou si din nou, astfel incat copilul sa poata invata si imbunatati abilitatile personale. Prea multe reguli sau strategii complicate, probabil vor frustra sau demotiva un copil cu ADHD.
Kit pentru dezvoltarea atentiei si a memoriei
Jocuri pentru copiii cu ADHD:
1. Prinde-ma!
Copilul va alerga si noi vom incerca sa-l prindem. Daca am reusit sa-l atingem, copilul „va ingheta” si va trebui sa ramana nemiscat 10 secunde. Apoi, poate fugi din nou. Jocul este distractiv si antreneaza autocontrolul.
2. Tine sacul bine!
Avem nevoie de un mic saculet umplut cu fasole ce se poate aseza pe capul copilului. Vom folosi si noi un astfel de saculet, iar copilul va imita miscarile noastre: plimbare, ne aplecam usor in fata, ne lasam pe genunchi, fara a scapa sacul de pe cap.
Copilul tau este neatent si hiperactiv? Iata o carte care vine in sprijinul nu doar al parintilor, ci si al medicilor pediatri, al pedagogilor si al psihologilor scolari.
3. Printesa din padurea adormita
Copiii au dificultati in mentinerea atentiei in sarcinile date sau la joaca. Aceasta activitate le ofera posibilitatea de a-si antrena capacitatea de concentrare. Avem nevoie de o bagheta magica si daca reusim sa atingem copilul acesta va adormi ca si personajul din poveste. Copilul va sta intins, fara sa se miste, pana cand va simti pupicul salvator al printului (parintele). Pe parcursul jocului copilul isi va focusa atentia pentru a evita atingerea baghetei magice, apoi isi va exersa capacitatea de autocontrol pentru a ramane nemiscat. In final, va mentine atentia activa pentru a simti pupicul eliberator.
Gasesti AICI 40 de jocuri distractive pentru dezvoltarea atentiei copilului:
4. Jocuri cu mingea Aruncam mingea de la unul la altul, ii explicam copilului ca in momentul in care spunem „Rosu!” va trebui sa ridice mingea deasupra capului. Jocul solicita concentrarea si viteza de reactie a copilului.Descopera si celelate carti din colectie aici.
Cum sa fii un parinte eficient pentru copilul dificil
5. Pamant, apa, cer
Stabilim cu copilul locatiile: la dreapta este apa, la stanga cerul, iar in mijloc pamantul. Parintele va indica o directie cu mana, iar copilul va trebui sa se aseze in locul potrivit. Uneori parintele va indica eronat: le va arata alt loc decat a strigat. Jocul il va ajuta pe copil in operarea cu informatii de mai multe tipuri, la dezvoltarea memoria de lucru si concentrarea atentiei.
6. Construieste modelul
Pentru acest joc, putem utiliza nasturi sau creioane. Vom realiza un pattern: 2 creioane rosii, 3 creioane verzi, 2 creioane rosii. Punem deoparte creioanele si cerem copilului sa repete modelul. Copiii cu deficit de atentie, nu reusesc intotdeauna sa urmeze instructiunile date. In acest caz, formularea instructiunilor concomitent cu demonstrarea il va ajuta pe copil sa se concentreze asupra ce are de realizat.
7. Twister pentru degete
Pregatim copilului o foaie cu cercuri colorate de diferite dimensiuni. Ii oferim diferite instructiuni: pune un deget pe un cerc rosu, pune aratatorul pe un cerc albastru, etc. Putem creste complexitatea jocului, daca vedem ca reuseste sa urmeze instructiunile (pune inelarul de la mana stanga pe un cerc verde mic). Jocul poate contribui la imbunatatirea concentrarii, memoriei si sa incurajeze controlul asupra comportamentului impulsiv.
8. Unde canta toba?
Copilul va inchide ochii, apoi vom bate intr-o toba. Trebuie identificat din care colt al camerei a auzit sunetul tobei.
9. Spune dupa mine!
Aruncam o jucarie de plus copilului si rostim un nume cu o anumita intensitate. Copilul ne va arunca jucaria, reproducand intensitatea numelui (tare sau incet).
Colectie de jocuri pentru dezvoltarea atentiei si memoriei
10. Gaseste diferentele
Vom folosi un set de obiecte (cate doua din fiecare) si le vom aseza intr-o anumita ordine cu mici diferente. Copilul va analiza obiectele si va identifica diferentele. Activitatea permite copilului sa maximizeze atentia acordata detaliilor.
Cel mai important lucru pentru copii este sa aiba parte de experienta succesului, sa se bucure de reusita in cadrul jocurilor. Ei sunt la fel de inteligenti si capabili ca ceilalti copii. Acest sentiment va conduce la intarirea stimei de sine si a autoeficacitatii.
Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!