Readaptarea copiilor la gradinita si scoala dupa vacanta

Readaptarea copiilor la gradinita si scoala dupa vacanta

Readaptarea copiilor la gradinita si scoala dupa vacanta

Poate vi s-a intamplat si voua: dupa o vacanta cu voie buna, Sarbatori si joaca din zori si pana seara, intoarcerea la cresa, gradinita sau scoala este o-ri-bi-la. Cel mic refuza sa se imbrace, refuza educatoarea, plange incontinuu dupa voi si nu se adapteaza la programul cu care, totusi, era atat de obisnuit inainte.

”Dar am trecut deja prin adaptare o data, mergea totul atat de bine!”

“Dar au trecut doar 2 saptamani, a uitat deja ca ii place mult la gradinita?”

“Dar n-am timp sa o iau din nou de la capat cu adaptarea treptata, am facut-o deja in septembrie!”

Din pacate, rezistenta si tantrumurile cauzate de intoarcerea la gradinita sau scoala se intampla mai des decat am vrea sau am crede noi. Din fericire, exista solutii.

Discutam despre toate aceste lucruri, cu Elena Gheoculescu, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ, pentru ca vrem sa aflam cum ne putem intoarce la rutina de dinainte fara (prea multe) lacrimi si impotriviri.

Gradinita mea

Este normal ca la intoarcerea din vacanta a unui copil (mai ales a unui copil mic) sa avem parte de niste rezistenta a acestuia, de o lipsa de cooperare, de sentimentul ca nu vrea sub nici o forma sa reinceapa cresa, scoala sau gradinita?

Da, este normal deoarece uneori copilul uita ca a mers o perioada frecvent la scoala sau gradinita, uita cum era atunci cand mergea zilnic la gradinita, uita joaca cu colegii, jucariile, avantajele si beneficiile vietii de la gradinita. Dupa vacanta este normal ca cel mic sa nu fie cooperant. De cele mai multe ori apare si anxietatea de separare care poate sa fie atat din partea mamei cat si din partea copilului.

Marea mea carte despre gradinita

Care sunt semnele pe care ni le dau cei mici si pe care ar trebui sa le luam in seama, din care putem trage concluzia ca NU vor sa se intoarca la gradinita, ca nu se simt confortabil sau ca sunt speriati de intoarcere?

Sunt situatii in care copilul spune in mod directnu vreau sa merg la gradinita ”, incepe sa planga, refuza verbal. Sunt si situatii in care copilul nu spune atat de direct dar indirect trage de timp, tocmai pentru ca nu este inca pregatit pentru mediul de la gradinita si are nevoie sa-i reamintim beneficiile vietii la gradinita.

Cum ar trebui sa procedam noi, parintii, in timpul unei pauze sau vacante, ca sa ne asiguram ca intoarcerea celor mici va fi lina si fara prea mari turbulente? Sunt lucruri pe care putem sa le facem din timp ca sa ii pregatim pe copii?

Ce putem sa facem noi ca si parinti este sa pastram o mare parte din rutina pe care copilul o are la gradinita. Daca noi pastram rutina, copilul se simte in siguranta si nu exista o diferenta foarte mare intre rutina de acasa si cea de la gradinita. E nevoie sa-i vorbim in mod pozitiv despre gradinita fara sa exageram cu expresii de genul “la gradinita este minunat “. Uneori nu este atat de minunat, copilul se frustreaza ca parintele nu este prezent.

Conni merge la gradinita

Există oare anumite jocuri pe care putem să le punem în practică alaturi de copii, jocuri de rol de exemplu, care pe ei chiar ii ajuta la aceasta readaptare, sau jocuri de familie pe care sa le facem impreuna?

Da, de exemplu putem sa folosim chiar plusurile preferate ale copiilor si sa ne imaginam impreuna cum acestea ajung intr-un loc nou, sunt speriate si nu stiu ce sa faca. Putem adresa copilului intrebari de genul: Ce ar putea sa faca plusurile acum? Plusurile ar putea sa ceara ajutorul unui adult atunci cand sunt speriate iar in felul aceasta le oferim copiilor strategii care sa-i ajute in locuri noi.

Cartonasele cu rutine sunt foarte utile pentru ca in felul aceasta copilul cunoaste rutinele si este mult mai usor sa se reacomodeze cu activitatile pe care urmeaza sa le faca la gradinita.

Un joc potrivit copiilor de cresa pe care eu il recomand foarte des este CUCU-BAU, un joc prin care copiii invata ca lucrurile raman in prejama lui si atunci cand el nu le vede. Prin jocul de-a vatea ascunselea copiii de gradinita exerseaza anxietatea de separare, in ciuda temerilor sale adultul se reintoarce la el.

Le mai recomand parintilor sa deseneze tot procesul acesta cu mersul la gradinita, elemente pe care copilul le va intalni la gradinita si in felul aceasta dam ocazia copilului sa vorbeasca despre experientele de la gradinita.

 

 Este important sa le pastram in linii mari chiar si in vacanta rutina pe care o au la cresa sau gradinita (trezitul de dimineata, somnul de pranz, culcatul devreme etc) sau putem renunta la genul acesta de reguli in vacanta?

Rutina este foarte importanta, ii securizeaza pe copii si le da sentimentul de siguranta. Atunci cand nu exista reguli si rutine copilul poate manifesta tot felul de comportamente insa atat timp cat rutinele exista ele faciliteaza reintoarcerea la gradinita .

Eric merge la gradinita

Care ar fi ”script-urile”, scenariile pe care sa le spunem celor mici atunci cand ne spun ca nu mai vor la gradinita deloc – cred ca ii ajuta mult pe parinti sa aiba niste exemple de fraze potrivite pe care sa le spuna si niste exemple de fraze care fac mai mult rau decat bine.

Cea mai frecventa expresie a copilului este “nu vreau la gradinita“. In momentele in care copilul spune asta e important sa-i validam emotia.

Fraze potrivite pe care sa le spunem celor mici :

Stiu ca sunt lucruri care iti plac si lucruri care nu iti plac la gradinita.

Exista ceva la gradinita care te face atat de nefericit incat sa vrei sa stai acasa?

Poti sa imi spui mai multe incat sa pot sa inteleg de ce nu vrei la gradinita?

Jocul de-a gradinita ii ajuta pe parinti sa inteleaga emotiile pe care le experimenteaza copilul in timpul petrecut alaturi de colegi si de doamnele educatoare.

Leo si Leopold isi fac prieteni la gradinita

Cum ne dam seama daca acest comportament al copiilor indica de fapt mai mult decat o simpla și temporara inadaptare, cum ne dam seama daca de exemplu refuzul copiilor este un indicator ca ceva chiar nu merge cum trebuie la gradinita si ca trebuie sa luam masuri?

Daca copilul refuza in mod repetat sa mearga la gradinita, apare o regresie comportamentala, plange isteric sau se trezeste noaptea plangand este necesar sa apelam la un specialist pentru ca poate aparea anxietatea de separare.

Cum abordam diferit aceasta adaptare in functie de varsta copilului? Cum ar trebui sa ne schimbam abordarea cu un copil mai mare, de exemplu, de varsta scolara?

Si copiii de varsta scolara au nevoie de un proces de adaptare mai ales daca nu au frecventat deloc gradinita, sa fie pregatiti mental pentru rutinele si activitatile care se desfasoara la scoala. Pentru ei este totul nou, isi pot imagina tot felul de scenarii si este important sa stie ca sunt in siguranta.

Elena Gheoculescu 
Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ
Telefon: 0726 944 677