Solutii simple pentru a invinge balbaiala

SOLUTII SIMPLE PENTRU A INVINGE BALBAIALA

Stiai ca jocul poate fi un mijloc excelent de a ajuta copii sa invinga balbaiala?

Fie ca suntem parinti, educatori sau logopezi toti stim ca balbaiala este una dintre cele mai frecvente probleme de vorbire intalnite la copiii intre 3-5 ani. De fapt, se estimeaza ca peste 60 de milioane de persoane la nivel mondial au o forma de balbaiala. Ceea ce poate parea initial ca o gluma se poate transforma intr-o problema serioasa, cele mai multe dintre aceste cazuri neputand fi rezolvate fara ajutorul unui specialist. Dar chiar si asa, cu cat interventia este mai timpurie cu atat rezultatele sunt mai bune.

Am descoperit recent un ajutor excelent pentru a ajuta copiii sa invinga balbaiala: Balbaiala – colectie de aplicatii practice, scrisa de Laura Hardalau si Adelina Pup, aparut la Editura PRIMUS din Oradea. Asa cum ne-au obisnuit, cei de la Jucarii Vorbarete ofera resurse ce pot fi folosite atat de logopezi, cat si de parinti sau educatori. Fara a face trimitere la un limbaj de specialitate, si fara a sustine metode greu de aplicat in acest pachet gasim o carte (un manual de utilizare), 6 planse cartonate, atractiv desenate si colorate, cu jocuri, cateva carduri de joc si un zar. Totul este prezentat sub forma unui joc, ce este cel mai bine valorificat in cadrul unui grup, dar acolo unde nu este posibil el poate fi folosit si individual. Plansele il ajuta pe logoped, parinte sau educator sa parcurga exercitii de respiratie nonverbala, apoi exercitii de respiratie verbala, exercitii de pronuntie si in final chiar si activitati pentru dezvoltare personala.

Jocul este deosebit de antrenant si personajele foarte indragite de copii. Faptul ca foloseste zarul si cardurile cu recompense e un motiv in plus ca micutii tai sa fie atenti si cooperanti.
Pe langa jocurile bine structurate si plansele frumos colorate, un alt avantaj al cartii este ca ofera foarte multe sfaturi practice atat pentru parinti, educatori cat si pentru logopezi pentru a facilita nu doar buna folosirea a materialului cat mai ales rezolvarea problemelor de vorbire ale copilului.

Evident, copiii vor dori inca de la inceput sa parcurga toate cele 6 planse si sa rezolve toate jocurile, dar este esential sa nu ne grabim si sa nu trecem peste etapele obligatorii. Scopul nu este sa mai bifam o activitate realizata ci sa ajutam copilul sa invinga o problema de vorbire. Asa ca este nevoie de rabdare si de consecventa. Jocul nu poate rezolva singur problemele si nici nu le poate trata intr-o clipa. Tocmai de aceea este necesar ca parintele sa continue sa lucreze cu copilul si sa consolideze activitatea de la cabinetul logopedic. Balbaiala, fiind de multe ori o problema destul de complexa, rezolvarea ei cere, pe langa exersarea unor activitati si anumite schimbari de comportament atat la copil cat mai ales la adultii din jurul sau.

Pentru mine pachetul acesta este important atat in lucrul cu copiii, la cabinetul logopedic, cat si in stabilirea unor activitati pe care acestia sa le continue, impreuna cu parintii, acasa. Acest joc poate fi un mijloc prin care terapia logopedica sa continue acasa, si are avantajul ca atunci cand este folosit corect, ajuta parintele sa parcurga toate etapele pe care noi le folosim in terapie. Evident el nu inlocuieste munca de la cabinet, dar folosit frecvent, impreuna cu alte materiale de acelasi tip poate scurta perioada terapiei si poate grabi recuperarea.

Profesor logoped Alina Neagu